kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çiçek: "Yasalar beklentilere göre çıkarılmaz"
"Kredi kartı borçları silinmeyecek"
Çiçek: "Yasalar beklentilere göre çıkarılmaz"

Çiçek: "Yasalar beklentilere göre çıkarılmaz"

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yasaların günlük beklentilere göre çıkarılmasının başka sıkıntılara yol açabileceğini belirterek, kredi kartlarıyla ilgili düzenleme konusunda Meclis'in doğru kararı vereceğini söyledi.

AK Parti grup toplantısına katılan bakan ve milletvekilleri, gazetecilerin kredi kartlarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, tasarıda değişiklik olup olmayacağı sorusuna, ''Teknik bir konu. Arzu ve isteğe göre değil, özel hukukla alakalı bir konudur. Tasarı, TBMM gündemindedir. Ne karar verecekse Meclis
karar verecektir. Meclis, mevcut realiteleri dikkate alarak bir karar verir. Yasaları çıkarırken gündelik beklentilere göre çıkarırsanız yarın başka türlü sıkıntılar olur. Doğru olan neyse Meclis onu yapacaktır'' dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de kredi kartı kullanımında akıllı hareket etmek gerektiğini belirterek, ''Bence belli bir seviyeye kadar bunu ödeme gücü olan insanlara dağıtılması gerekir'' diye konuştu.

''ÖDEME GÜCÜNE GÖRE LİMİT VERİLMELİ''


Kredi kartı kullanımının ekonomi için önemli olduğunu, ancak herkesin ayağını yorganına göre uzatması gerektiğine işaret eden Tüzmen, tasarruf bir kenara bırakılıp aşırı tüketime yönelinmesinin genel ekonomi dengelerini sıkıntıya sokacağını söyledi.

Tüzmen, ''Aşırı kullanımın olumsuzlukları, aile bireylerinden başlar sonra küçük orta boy şirketlere ve oradan da büyük boy şirketlere kadar gider. Bunun bir dengesi var; tabii ki kredi kartları olsun. Ama ödeme gücüne göre belli limitler dahilinde verilsin. Tüketime alıştıralım ama aşırı tüketim ekonomi dengelerini sıkıntıya sokar'' dedi.

''Düzenlemenin geçmişe yürüyüp yürümeyeceği'' şeklindeki bir soruya ise Tüzmen, ''Geçmişi düzeltmek zor. Geçmişle ilgili düzenleme yapamazsınız. Biz bugünden başlayalım. Bundan sonrasını uygun hale getirirsek o da büyük başarıdır'' cevabını verdi.

''POLİSİN İNTİHARIYLA İLİŞKİLENDİRİLMESİN''

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy ise geçmişe dönük düzenleme yapmanın mümkün olmadığını, Anayasa Mahkemesi'nin bu tür düzenlemeleri iptal ettiğini hatırlatarak, Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında farklı düzenleme yapmanın mümkün olduğuna işaret etti.

Komisyondan çıkan tasarının ''iyi'' olduğuna inancını dile getiren Aksoy, bir gazetecinin, ''Yaşanan olaylar nedeniyle kredi kartları konusunda vatandaşın baskısını üzerinizde hissediyor musunuz?'' sorusuna karşılık şunları söyledi:

''Bir arkadaşımızın şöyle veya böyle şekilde vefat etmiş olması bizi üzer. Ama biz bu işin sansasyonunu, şovunu yapanlardan daha çok üzülüyoruz. Bu nedenle hükümetimiz, olmayan bir yasayı çıkarıyor. Bundan önce böyle bir düzenleme yoktu. Gelir gelmez 2003'te Tüketici Yasası'nda 12 ayda ödeme kolaylığını kredi kartları için yapmıştık.

Bunu şimdi bir daha yapıyoruz. Yapılan, hükümetin hassasiyetinin içerisinin doldurulmasıdır. Bu yasa için 'bir şeye yaramaz' diyenler var. Ama derde deva olan bir düzenlemedir. Kredi kartlarıyla ilgili çok güzel ve yerinde düzenlemeler yapılıyor. BDDK, kontrolü altına alıyor bütün sistemi. O nedenle son derece yararlıdır. Ödemede kolaylık ve faizler arasında bir rekabet sağlıyoruz. Tüketici kredilerinde faizlerde rekabet var; faizler aşağı düşüyor.

Kredi kartında da olacak. Yüzde 2.5'tan yüzde 8'a kadar faizli kredi kartı var. Vatandaş gidiyor yüzde 8'le olanı alıyor. Gerçekten krediye ihtiyacın varsa, yüzde 1 faizle kredi veren tüketici kredileri var. Gidip onu alması lazım.''

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan da Meclis'te polis memurunun intiharı ile kredi kartlarıyla ilgili düzenlemenin ilişkilendirilmemesi gerektiğini belirterek, ''Türkiye'de bir kredi kartı faciası vardır. Olayı sadece mağdurlar açısından değil, bankalar açısından da değerlendirmek lazım. Tek taraflı düzenleme başka yanlışları gündeme getirir. Uygulanan faiz oranları gerçekten aile facialarına yol açacak boyutta. Bunu Türkiye'nin düzelen ekonomik şartlarına paralel hale getirmek lazım'' dedi.

''DEĞİŞİKLİK OLACAK'' İDDİASI


AK Parti Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan ise tasarının görüşülmesi sırasında faiz oranı ve taksitlendirme süresiyle ilgili değişiklik önergesi vereceğini belirterek, ''Yüzde 22 faizin sıfıra yakın değerlendirilmesini, ayrıca anaparanın düşük faizle hesaplanarak daha uzun taksitlendirilmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Varan, ''Düzenleme, icra takibine düşen borçları kapsıyor. İcra takibine düşmeyenler için bir şey düşünülebilir mi?'' sorusuna karşılık da ''İcra takibine düşen öncelikli...Ama bu borcu katlanarak büyüyen ve ödeme güçlüğü içine giren herkes bundan yararlansın istiyoruz'' dedi. Hükümet ile temasa geçtiklerini belirten Varan, özellikle faiz ve taksit konusunda adım atılacağını sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Türkiye, AB'nin 6. büyük pazarı
 "Altın yumurtlayan tavuğu satıyoruz"
 TMSF, Emek Hayat Sigorta'yı sattı
 Borsa günü 46 bin 710 puandan kapadı
 Çin, Google'a dava açtı
 'Eksikleri söyleriz ama hükümetle çatışmayız'
 Aşırı kart borcu TSK'dan attırdı
 Dünya yeni nükleer teknolojiyi seçiyor, bize eskisi...
 Kartta kişi başına 7.777 YTL ile battık
 9 bankadan 12 kart aldı şimdi bankalara çalışıyor!
 10 milyar geldi, doların beli kırıldı
 Ortadoğu'ya 'sanayi göçü' başlıyor
 Meclis, sıkıntıları giderici değişiklik yapmayı planlıyor
 ATO: Tasarı bu haliyle intihar yasası halini aldı
 Amaç kömür ve sudan elektrik üretmek
 Oğul Unakıtan fosforik asit üretecek
 Temsa, Avrupa'da % 10 pazar payı elde etmek istiyor
 Finansbank'a üç talip çıktı
 Şeker, martta yeni görüşmelere başlıyor
 "Türk çiftçisi petrol şeyhi olacak"
 '2010 yılına kadar elektrikte açık yok'
 1.8 milyar $ emlağa yattı
 Haşim Bayram'ın şuuru açıldı
 Borç stoku 331 milyar YTL
 Nijerya'daki saldırı petrolü zıplattı
MELİHA OKUR
İTKİB, Başbakan'dan "istikrar paketi" istiyor
İhracatçı...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kur ile enflasyon kıskacından ince ayarla çıkılabilir...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Tekstilciler eyleme hazırlanıyor
Türkiye Tekstil,...
İntihar çözüm olmadı kalanlar daha perişan
Temizlik işçisi Murat Akkavak kredi kartı borçlarını ödeyemediği için...
Borcunu vekiller ödeyecek
Kredi kartı borçları yüzünden intihar eden polis memuru Bayram Kafalı...
'Küre'den çıkan çetede derin devlet taktikleri
'Küre'den çıkan çetede derin devlet taktikleri
Geyşan sauna salonunda gizli kamerayla siyasilerin görüntülerini...
ABD'nin gözü burada
ABD'nin gözü burada
ABD'nin İran'a müdahalesi konuşulurken, Muş Havaalanı'nın uzun süreli...
IMKB
E: 46.711 D:% 0,05
DOLAR
S: 1,318 D:% -0,038
EURO
S: 1,570 D:% -0,223
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu