kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Malatya'da tutuklu sayısı 5'e çıktı
CHP'den hükümete eleştiri
Son beş yılda 478 dava
"Çocuk işkencesine neden olanlar istifa etmeli"
Elkatmış: "Orada bir vahşet işlenmiştir"

Malatya'da tutuklu sayısı 5'e çıktı

Malatya Çocuk Yuvası'nda kalan 0-6 yaş grubu çocukları dövdükleri gerekçesiyle çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 5 kişiden 3'ü tutuklandı.Böylece tutuklu sayısı 5'e çıktı.

Dün çıkarıldıkları Malatya Sulh Ceza Mahkemesi'nce serbest bırakılan 5 kişi, savcılığın itirazı üzerine aynı mahkemede bir kez daha yargılandı.

Mahkeme, F.İ., M.K ve N.T.'nin de tutuklanmasına karar verirken, N.T ve İ.Y'i serbest bıraktı. Dün tutuklanan 2 kişi ile birlikte tutuklu sayısı 5'e yükseldi.

Tutuksuz
yargılanmak üzere ikinci kez serbest bırakılan N.T ve İ.Y için bir üst mahkemeye itiraz edildiği kaydedildi.

AKDAĞ: "SORUMLULAR CEZALANDIRILACAK"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, olayın üzerine en hızlı bir şekilde gidildiğini ve sorumlularla ilgili gerek adli gerekse idari soruşturmanın başlatıldığını kaydetti.

0-6 yaş çocuk yuvasında yaşanan olayları inceleyen Sağlık Bakanı Akdağ beraberinde 8 milletvekili ile birlikte çocuk yuvasını ziyaret ederek çocukların durumu hakkında bilgiler aldı. Çocuklarla teker teker ilgilenen Bakan Akdağ, daha sonra Malatya Valiliği'ni ziyaret etti.

Burada bir basın toplantısı düzenleyen Akdağ, konunun herkesi derinden yaraladığını söyledi.

Çocuk yuvasında yaşanan olaylarla ilgili olarak toplumumuzda haklı ve ciddi bir hassasiyet ortaya çıktığının altını çizen Bakan Akdağ, "Mesele ortaya çıkarıldığından şu ana kadar olayın üzerine Valilğimiz ilgili Genel Müdürlüğümüz hassasiyetle gitmiş ve gerekenler yapılmış durumdadır. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan (SHÇEK) sorumlu bakanımızı yurt dışında olmasına rağmen gerekli talimatları vermiş ve hem adli hem de idari kovuşturma başlamıştır. Yöneticilerle ilgili açığa alma işlemleri gerçekleştirilmiştir. Olaydan birinci derecede sorumlu olanlarla ilgili adli kovuşturmada 2 kişi tutuklu olarak yargılanıyor."

Beraberinde İzmir Milletvekil ve Genel Başkan Yardımcısı Nüket Hotar Göksel, Sağlık Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl, Kocaeli Milletvekili Nevzat Doğan, Uşak Milletvekili Alim Tunç, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Malatya milletvekilleri Münir Erkal, Ali Osman Başkurt ve Fuat Ölmeztoprak ile birlikte Malatya'ya gelen Bakan Akdağ ile milletvekilleri yurt girişinde vatandaşların tepkisi ile karşılaştı.

Bakan Akdağ, meselenin üzerinde hassasiyetle durulmaya devam edileceğini ve olayın yargıya intikal eden bölümünde yargının gerekeni yapacağını söyledi.

2 gün içinde konunun mahalinde incelenmesi için bir müfettiş ve muhakkik görevlendirildiğini bunların inceleme yaptıklarını ifade eden Bakan Akdağ, "Çocuklarımızın rehabilite etmek için çalışan psikiyatri uzmanı psitkologlar var. Sağlık personeli var. Üniversitede bulunan bir psikatristinde bu çalışmalara katılmasını temin edeceğiz. Gerekli olduğu ölçüde bu takip yapılacaktır. Ben çocuk sağlığı hastalıkları uzmanıyım ve bu konuda profesörüm. Onlar çocuktur bizim onlara muameleremizi dikkate almazlar diye düşünmeden herkes üzerine düşün görevi yapmalı. Medya da iyi bir şekide takip etmeli. Çocukların bulunduğu ortamda çocuklarla ilgilenmeyi bir kenara bırakmalıyız. Onlara projektörlerimizi çevirdiğimiz zaman onların rehabilitasyonu aksayabilir. " dedi.

Halkın da hassasiyetini gördüklerini belirten Akdağ, onların çocukların rehabilitasyonu için gerekli yardımları yapmasını ve çocukları uzmanlarla başbaşa bırakmalarını istedi.

Hükümetin çocuklara yönelik çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bakan Akdağ, "Bu yılın başında bir yönetmelik çıktı. Bu bakıma muhtaç yavrular için her bir çocuğa ayni ve nakti olmak üzere ailelerini toplam 300 YTL yardım yapılarak çocukların öz aileleri tarafından bakılması özendiriliyor. Aileye dönüş projesi olan bu uygulamada 20 bin çocuğumuzdan 5 bini kendi öz ailesinin veya bir koruylucu ailenin yanında bakılmaya başlandı. Bu uygulama 2 çocuğa kadar geçerli bir durum." şeklinde konuştu.

Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü'nün 5 yıl içinde ekonomik yoksulluktan dolayı yuvalara verilen ailelerin çocuklarının önemli bir bölümünü ailelerinin yanına döndürmeyi amaçladığını ifade eden Bakan Akdağ, şunları söyledi:

"Kuşkusuz sosyal bazı sebepler aile için şiddet çocuğun sömürüsü gibi sıkıntılardan dolayı kurum bakımında olması gereken eksi anlayışla bakım yerine sevgi evleri adını verdiğimiz bağımsız evlerde 3'er kişilik odalarda en çok 12 çocuğun yaşadığı bir sisteme geçiyoruz. Tekirdağ, Yalavo, Gölcük'te bu sistem uygulanmaya başladı. Nigde, Safranbolu, Ankara ve Kocaelinde de bu anlamda girişimler mevcut. Ayrıca Ankara'da başlayan çocuk evleri uygulaması var. Hayırsever vatandaşların kuruma bağışladığı apartman daireleri daha önce lojman olarak kullanılmakta iken yuvalara bağla 6-7 çocuğun yaşadığı konutlara dönüştürüldü ve sosyal çevreye kavuştular."

Bakan Akdağ ayrıca bakıcı anne olarak çalışacak hizmet alımı ihaleleri ile çalıştırılacak kişilerin kız meslek lisesi ve lise şartına bağlandığını belirterek, "Bu yavrular küçük yaşta olduğundan altlarının temizlenmesi konusunda eğitimli kişiler bu açıdan çalışmada zorlanıyorlar. Belediyelerin il özel idarelerin sosyal hizmet yetkisi ile donatıldığını biliyorsunuz. Bu uygulamalarla ilgili bakanlığımız ve ona bağlı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu AB ülkelerinde uygulamaları ile örtüşen klasik modelleri değişrmek üzeredir. Yamama tedbirlerle belki lokal başarılar sağlanalbilidr. Bazı meselelerin üstü kapanabilir. Bu yuvalarımızı bizler ziyaret ederiz. Görülen eksikler tamamlanmaya çalışılır ama sistematik bir değişik gerektmekteir. Bu dönüşüm biraz zaman alabilir."

Görüntülerin kendilerinin yüreğini burktuğunu anlatan Bakan Akdağ, "Bizim de yüreğimizi burkan görüntülerdi. Hepimiz anne babayız. Bir Malatyalı vatandaşımızın ifade ettiği bu yuvalardaki yavrular 72 milyonun yavrularıdır. Sivil toplulumuz değerli medyamız hep birlikte el ele verip bu meseliyi ülke gündeminen çıkarmalıyız. Bu olay Türkiye'deki bütürn yuvalarda yaşanıyor anlamına gelmez ama biu düzeltme sürecini sonuçlandırmadığımız sürece münferit olaylar ihtimal dahilindedir. Bu sistematik dönüşümü el birliği ile tamamlarak bu yavrularımıza sahip çıkmalıyız." diye konuştu.

"YAYINLARDA ÇOCUKLARIN GÖRÜNTÜLERİ GÖLGELENDİRİLECEK"


Bu arada Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, SHÇEK Genel Müdürlüğü'nün şiddet görüntülerinin yayınının tedbir yoluyla durdurulması talebini reddetti, ancak yayınların çocukların tanınmasını engelleyecek şekilde gölgelendirilerek ya da karartılarak yapılmasına karar verdi.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), olayın yazılı ve görsel basın yayın organlarında geniş biçimde yer bulması ve bu yöndeki haberlerin devam etmesinin Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu, SHÇEK'e karşı infial uyandırdığı, gönüllü yardımcıları etkide bıraktığı ve yayın ilkelerine aykırı olduğu iddiasıyla görüntülerin yayınlanmasının durdurulması talebiyle mahkemeye başvurdu.

Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin hakimi Hüsamettin Makas tarafından verilen kararda, yuvadaki olayın görüntülerle ülke gündemine taşındığı kaydedildi. Basının, doğru olmak kaydıyla her türlü haberi yayınlama, yorumlama ve ülke gündemine taşıma özgürlüğü bulunduğunun altı çizilen kararda, ''Ülkenin geleceği olan çocuklara yönelik çirkin hareketlere
ilişkin haberlerin yayınlanmasına mani olmak, basın hürriyetiyle bağdaşmaz'' denildi.

Kararda, çocukların psikolojileri etkilenmeyecek şekilde haber yapılmasının çocuk hakları açısından önem taşıdığı belirtilerek, yuvadaki çocukların açıkça tanınacak şekilde yayın yapılmasının, bu çocukların korunması açısından doğru görülmediği kaydedildi.

Kararda, bu tür haberlerin mümkün olduğu kadar çocukların uyku saatlerinden sonraki geç saatlerde verilmesinin çocukların ruh sağlığı bakımından önemli ve basın ilkesi gereği olduğu vurgulandı.

Malatya Çocuk Yuvası'nda yaşanan olaylarla ilgili tüm televizyon kanallarında ve gazetelerde yayınlanan konuya ilişkin haberlerin durdurulmasına ilişkin talebin reddine, habere konu çocukların tanınması ya da deşifre edilmesine engel olacak şekilde gölgelendirilerek ya da karartılarak yayın yapılmasına karar verildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Uğur Dündar ve ekibi serbest bırakıldı
 Eğitim-Sen davası düştü
 Türkiye yasak koydu
 Cumhuriyetimiz 82 yaşında
 Rektörle ilgili 7 iddia
 Bush'un kabulü hoş değil
 Erdoğan, Yemenli çocukları sevindirdi
 Trafik cezaları artık kredi kartıyla da ödenebilecek
 AB'den Ankara'ya Kürtçe okul baskısı
 Göztepe Parkı'na cami kararı için iptal davası
 Zaman tüneline yolculuk
 'Gönül Fırını'nda duygu seli
 68 yaşındaki Sevim Nine sınıfın incisi
 Karakolda üçüncü kattan atladılar
 Gaziantepli çiftin dördüz mutluluğu
 Demirkol'un çıplak fotoğrafı çekilmedi
YILMAZ ÖZDİL
Yalelli...
"Vizyon" sahibi olmayan münafıklar,...
ALİ KIRCA
Okul günlüğü - 1
Önceki gün okulun "ilk" günüydü..
ÖMER LÜTFİ METE
Dubai kazıkları vicdan kanatırken
Sahur vakti, bir...
UMUR TALU
Kule adabı
Hayfa limanı da yapılsın, Dubai kuleleri de.
FATİH ALTAYLI
Irak'ta Müslüman Barış Gücü
Barzani, Washington'da...
ERDAL ŞAFAK
Dicle-Fırat ve AB'nin talepleri
Dışişleri Bakanı Gül AB...
Yalancının mumu...
Ajanın kimliğini basına kimin sızdırdığını bilmediğini söyleyen...
Suriye'ye 'Zanlıları tutukla' baskısı
Hariri suikastinde adı geçen Suriyeliler'i tutuklama baskısı...
Sultan Mehmet: 3-2
Sultan Mehmet: 3-2
Pazar gecesi Malatya'da lig maçında duble yapan Mehmet Yozgatlı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu