kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Ekonomi Müdürümüz Cüneyt Toros, Ankara Haber Müdürü Okan Müderrisoğlu ve Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırımın sorularını yanıtladı.
Sosyal politikalar ön planda tutuluyor sermaye birikmiyor
Vatandaşa benim alnım açıktır hakkını vermeliyiz

Sosyal politikalar ön planda tutuluyor sermaye birikmiyor

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e göre Türkiye'de temel sorun sermaye birikimini sağlayacak ortamın olmaması.

Bir süre önce yabancı sermaye konusunda yaptığı uyarıyla dikkati çeken Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'le yerli sermayenin oluşumu üzerine konuştuk. Sabah Ekonomi Ekibi'ni kabul eden Abdüllatif Şener, hem Osmanlı'da da hem de Cumhuriyet döneminde temel sorunun sermaye birikimini sağlamak olduğunu söyledi. Şener, "Türkiye'de en üzüldüğüm nokta vatandaşa benim alnım açıktır deme hakkını vermiyoruz" dedi.

SERMAYE SORUNU
Şener'in sorulara verdiği yanıtların özeti şöyle:
* Girişimci sınıf, yerli sermaye birikiminin sağlanması sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin değil, tanzimattan bu yana Osmanlı'nın da temel sorunu olmuş. Çünkü Osmanlı'da sermaye birikimine imkan sağlamayan bir kar marjı var. İşyerini bile devlet yapıyor. Sosyal politikalar ön planda tutuluyor. Lonca sisteminde de kar marjları son derece düşüktür. Yüksek sermaye birikimine izin veren bir sistem yoktur. Kapitalizmde ise güç paradır. Şirket- Hayriye'nin ortakları arasında vezirler, valide sultanlar vardır. Sermaye hazinedendir. İş Bankası da Hazine'den konulan parayla devlet adamlarının koyduğu paralarla kurulmuştur. Cumhuriyet'in de sermaye birikim modeli Osmanlı ile hemen hemen aynıdır. Ankara'nınnabzı
n Kapitalizm batıda zaferler kazanırken, diğer ülkelerde neden başarılı olmuyor? Temel sorun, sermaye üretememek, sermayeyi büyütememek. Batı ile doğu arasında yine en temel fark, kayıtdışılık. Amerika'da kredilerin yarısından fazlası gayrimenkule dayalı. Gayrimenkule dayalı kredi mekanizması, büyük sermaye ortaya çıkıyor. Birinci nokta bu.

* İkinci nokta istikrar ortamı. Türkiye'de yerli sermayenin kendini büyütme mekanizmasında tıkanma var. İstikrar uzun vadeli olmayı gerektiriyor. İstikrar yoksa, ülkenin imkanlarını, potansiyelini ortaya çıkaracak enstrümanlar devreye girmiyor. Yerli sermaye büyüme sorunu yaşadığı için, yabancı sermayenin gördüğü kar alanlarını aynen algılamıyor.

* Şirketlerin bir araya gelmesinde tanımlanmış hukuk sistemi son derece önemli. Sermaye bir araya gelirken, hak ve“ “ İstikrar ortamında devlet ile vatandaş arasındaki ihtilaflar azalır. Bu fayda pek fazla göze batmazsorumluluklarını açıkça bilmeli, bunların korunacağına inanmalı. Kazık atanın kazançlı çıktığı sistem varsa, bu ortam biraraya gelmeyi güçleştiriyor. Yabancı sermaye, ihtilaflı durumlarda, mahkemelerde kaybediyorsa, gelmek istemiyor. Bir önemli nokta da bu.

TALEBİN YÖNÜ DEĞİŞTİ
*
Piyasalarda durgunluktan şikayetin bir nedeni de tüketim kalıplarında değişme. Son 3 yılda ne değişti? Her evde birkaç cep telefonu var. Cep telefonuna ayda 100 milyon lira ödeniyorsa, 500 milyon geliri olan birisi yüzde 20'sini geleneksel olmayan alanlarda harcıyor demektir. Bu durum, gıda, giyim vs. harcamalarda azalma anlamına gelir. Piyasada toplam talepte artış var ama talebin yöneldiği alan değişiyor.

* 2004 itibariyle Türkiye'nin satın alma gücü paritesine göre, kişi başına milli gelir 7 bin 736 dolar. Bu tutar, AB'nin yüzde 29'u düzeyinde. Onun için yüksek büyümelere ihtiyacımız var.

* Petrol İhraç Eden Ülkeler, artan gelirlerini kullanacak alan arıyor. Bu nedenle inşaat sektörü canlanıyor. Bizim müteahhitlerimiz Körfez ülkelerindeki inşaat ihalelerini yakından takip etmeli. Bu sayede ilave petrol faturasını taahhüt sektörümüzle kapatabiliriz.

* Bizde vergi oranlarını düşürme zorluğu var. Kamu açığı öngörülenin üzerinde oluşursa, hazine ilave borçlanmaya gidiyor. Finansman sorunu ortaya çıkıyor. Düşük vergi oranı uzun vadede hasılatı artırıyor. Kısa vadede ise gelir azalması oluyor. Finans dengeleri de kısa dönemli bu baskıya müsait değil. Tek tek sektör veya şirketleri rahatlatmaktan ziyade genel ekonomik istikrarı korumaya çok özen gösteriyoruz.

* İstikrarın ne faydası var? Bir işadamı (istikrar, insanlar arası, insanlarla kurum ve devletler arası ihtilafları azaltır) dedi. İstikrarsız ortamlarda, borç alacak ilişkilerinde ihtilaf ortaya çıkar. Vatandaş SSK ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmez. Vatandaş ile devlet arasında ihtilaf artar. İstikrar ortamında ise durum tersidir.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Hesapları değiştirecek son dakika satışı!
 Votka ile Türk rakısı Erdemir için birleşti
 Tüpraş için 30 bankayla masaya oturduk'
 Cari açık daha iyi yönetilmeli
 Müşterinin değeri arttı sezonu zamsız açıyorlar!
 CanWest, Joy'a asılmadı Metro ve Süper FM'in parasını yatırdı
 Öğretmenler Toshiba'ya dünya rekoru kırdırdı!
 Konut kredisinde faiz % 1.20 oldu yarış kampanyalarla...
 Sarsılmaz ve Colt tüfek üretecek
 Merko'nun borcu 37.7 milyon dolar
 Özelleştirme FDF'yi zorlar korkusu
 Vakıfbank'ın halka arzı kasımda
 Hazine 2.4 milyar YTL ödeyecek
GÜNTAY ŞİMŞEK
Özelleştirmeler ve Erdemir
AK Parti...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Ankara'da yeni oluşum rüzgârı
TBMM yeni yasama...
Bu şerefsizliği hak etmedim
Genç oyuncu Gamze Özçelik suskunluğunu bozdu. Yaşadıklarını...
Çocuklara ilk kez kök hücre nakli
Dünyada ilk kez kalp kası hastası bir çocuğa kök hücre nakli yapıldı.
Yaman çelişki
Yaman çelişki
Hâkim ne demişti?
"İfade özgürlüğünün geliştirilmesi...
Adalet Bakanı Çiçek konferansa yol gösterdi
Adalet Bakanı Çiçek konferansa yol gösterdi
Çiçek, mayısa ertelenmesine yol açtığı Ermeni konferansının...
IMKB
E: 33.250 D:% -0,64
DOLAR
S: 1,343 D:% 0,112
EURO
S: 1,625 D:% -0,460
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu