kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: "Müzakereler 3 Ekim'de başlayacak"
Uzlaşma ortamını çekemeyenler olabilir
Babacan: "Tarama sürecine hazırız"
"Türkiye hakkındaki önyargılar giderilmeli"
Gül: "Müzakereler 3 Ekim'de başlayacak"

Gül: "Müzakereler 3 Ekim'de başlayacak"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlayacağı 3 Ekim'e az zaman kaldığını hatırlatarak, bu kritik süreci herkesin en iyi şekilde yönetmesi gerektiğini söyledi.

Gül, Devlet Konukevi'nde yapılan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı ''Sivil Toplum Zirvesi''nin açılışında yaptığı konuşmada, müzakerelerin başlamasına bir aydan daha az zaman kaldığını belirterek, böyle bir toplantının çok önemli
olduğunu ifade etti.

Müzakerelerin 3 Ekim'de başlayacağını söyleyen Gül, bu kararın 17 Aralık 2004 tarihinde verildiğini belirtti ve şunları kaydetti: ''17 Aralık 2004 tarihinde Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlama kararını veren liderler, bugün yine kendi makamlarında, ülkelerinin, hükümetlerinin başında. Dolayısıyla AB'nin önemli kararlarını alıyorlar. Atılmış olan imzalar, verilmiş olan kararlar eski kararlar değildir, en son kararlardır. Bu doğrultuda AB organlarının, kurumlarının hareket edeceğine inanıyorum. Şüphesiz ki bu kritik süreci hepimizin çok iyi yönetmesi gerekmektedir; gerek Türkiye olarak bizim, gerekse AB olarak, bütün AB'den sorumlu olan herkesin...''

''TÜRKİYE, BÜTÜN ŞARTLARI YERİNE GETİRMİŞTİR''

Türkiye'nin bütün şartları ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğini, dolayısıyla herhangi bir engelin çıkmaması gerektiğini ümit ettiğini söyleyen Gül, 17 Aralık'ta AB'nin Türkiye'den iki beklentisi olduğunu, Türkiye'nin her ikisini de gerçekleştirdiğini söyledi.

Gül, çıkarılması beklenen 6 kanunun çıkarılarak uygulanmakta olduğunu, Gümrük Birliği'ni bütün yeni üyelere şamil kılmak olan ikinci şartın da yerine getirildiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Gül, şöyle devam etti: ''Türkiye, bütün sorumluluklarını yerine getirdi. Şüphesiz ki Türkiye, çıkardığı kanunları, altına imza attığı uluslararası anlaşmaların hepsini dürüstlük ve samimiyetle uygulamaya başlamıştır. Burada en önemli olan nokta şudur: 17 Aralık'ta karar alınırken Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin Türkiye'de uygulanıp uygulanmadığına
bakıldı. Tek şart buydu. Bu şartı yerine getirmek için Türkiye çok köklü adımlar attı. Bütün dünyanın adeta sessiz devrim dediği demokratikleşme paketlerini gerçekleştirdi.''

Bu sürecin sivil toplum örgütlerinin büyük desteğiyle gerçekleştiğini ifade eden Gül, ''Bu demokratik değişim, Türkiye'de demokrasinin derinleşmesi, genişletilmesi, yaygınlaştırılması, şüphesiz ki hükümetin kararlı tutumu, ama sizlerin de desteğiyle oldu. Bunu her zaman takdir ettik ve iş muhakkak bundan sonra devam edecektir'' dedi.

Ankara kriterlerinin Türk halkı için yapıldığını kaydeden Gül, ''Keşke önceden AB bağlantısı yokken yapılmış olsaydı. Bunlar daha da derinleştirilerek geliştirilecektir ve uygulamalarında herhangi aksaklık olmayacaktır'' diye konuştu.

İnsan hakları, demokrasi ve serbest piyasa ekonomisinin sadece AB'nin değil, bugünkü modern dünyanın değerleri olduğunu ifade eden Gül, bunların Türkiye'nin de değerleri olduğunu, ancak bunlarla bir ülkenin güçlü hale geleceğini kaydetti.

Hükümetin özellikle insan hakları boyutuna önem verdiğini belirten Gül, demokrasinin derinleşmesi çerçevesinde sivil toplum örgütlerine büyük ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Bundan sonra da işbirliği içinde çalışılacağını söyleyen Gül, müzakere süreci başladıktan sonra da sivil toplum örgütlerini yanlarında görmek istediklerini belirtti.

Bundan sonraki çalışmaların şeklinin değişebileceğini ifade eden Gül, Türkiye içinde yapılacak çalışmalar bulunduğu gibi, Türkiye dışında da yapılacak çalışmalar olacağını söyledi. Gül, özellikle AB ülkelerinin kamuoylarını hazırlamak, Türkiye'yi çok daha iyi tanıtma yönünde elbirliğiyle yapılacak çalışmalar olacağını sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan istismarcılara sert çıktı
 "Türkiye konusunda Straw haklı"
 Baydemir için başmüfettiş görevlendirildi
 Kretschmer: "Müzakereler 3 Ekim'de başlayacak"
 Olli Rehn: "Hedef tam üyelik"
 Göçek'de Türkiye-AB ilişkileri toplantısı
 'Avrupa'nın sonu olur'
 'Milleti sokağa dökmek istiyorlar'
 İnsan Hakları'nda istifa depremi
 DYP acil terör zirvesi istedi
MAHMUT ÖVÜR
Celal Doğan: Bu, Türkiye'nin kader projesi
Celal...
MUHARREM SARIKAYA
DİSK'in duyarlılığı iyi okunmalı...
Ankara'da, Devlet...
YAVUZ DONAT
Almanya'da seçim heyecanı
FRANKFURT - Camilere Alman...
Tünel aşka geçit verdi
İtalyan Astaldi firmasında çalışan "enişte"ler önümüzdeki yıl proje...
4 aylıkken hayat kurtardı
Yaşamını yitiren 4 aylık Melike bebek kronik böbrek yetmezliği çeken...
Dumanlar ardında bir cinayet vakası
Dumanlar ardında bir cinayet vakası
Bir yangında can veren 8 yaşındaki Vedat'ın, cinayet kurbanı olduğu...
Yüce Divan'da VIP tanıklar geçidi
Yüce Divan'da VIP tanıklar geçidi
Çakıcı için "Bizim elemanımız" dediği iddia edilen Cindoruk, "MİT'le...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu