kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MB: "Milli gelir artışı 2. çeyrekte düşük gerçekleşecek"
Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmedi
MB: "Milli gelir artışı 2. çeyrekte düşük gerçekleşecek"

MB: "Milli gelir artışı 2. çeyrekte düşük gerçekleşecek"

Merkez Bankası, 2005 yılı ikinci çeyreğinde milli gelir artışının, ilk çeyreğe oranla düşük gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Ancak üçüncü çeyrekten itibaren büyüme hızının, tekrar program projeksiyonlarına yakınsayacağı ve yıl genelinde ekonomik büyümenin, ''programda tahmin edilen (yüzde 5) düzeye yakın'' gerçekleşeceği öngörüldü.

Merkez Bankası tarafından ''Ağustos ayı Enflasyonu ve Görünüm'' başlıklı açıklamada, Türkiye ekonomisinde yaşanılan gelişmeler değerlendirildi.

2005 yılında yatırımların yeni iş sahaları
yaratmaya yönelik bir
nitelik kazanmasıyla, istihdamda ciddi artışlar görüldüğüne işaret edilen açıklamaya göre, bu gelişmeler; hem birim işgücü maliyetleri üzerindeki baskıyı artırmakta hem de iç talebe gecikmeli olarak yansıyarak, enflasyon üzerinde risk unsuru yaratabilmekte.

Ancak sıralanan gelişmeler ve özellikle dayanıklı tüketim mallarında ertelenmiş talebin büyük oranda karşılanmış olması, 2005 yılı boyunca iç talebin kontrollü olarak gerçekleşeceği öngörüsünü getiriyor. Dahası, işgücüne katılım oranının yükselme eğiliminde olması ve hızlı nüfus artışı nedeniyle işgücü arzının hızlı artacağı ve bu durumun ekonomi genelinde birim işgücü maliyetlerini sınırlamaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Açıklamada, önümüzdeki dönemde birim maliyetlerin enflasyondaki düşüş sürecine yaptığı katkının geçtiğimiz yıllara oranla düşük olacağı belirtilirken, ''bu doğrultuda, fiyatlama davranışlarını doğrudan etkileyen bir unsur olan kamu kesimi gelirler politikasının enflasyon hedefi ile tutarlı olarak yürütülmesi kritik önem taşımaktadır'' denildi.

MEMUR ÜCRET ARTIŞLARI

Bu arada açıklamada, 2006 yılı memur ücretleri artışlarının enflasyon üzerindeki etkisinin, söz konusu artışların ''bütçede getireceği yükün telafi edilmesi'' durumunda sınırlı kalacağının düşünüldüğü bildirildi.

Açıklamada, ''ayrıca telafi edici tedbirlerin kamu fiyat ayarlamaları veya vergi artışları yerine harcama kısıcı önlemlerle karşılanması, mali disiplinin kalitesi ve dolaylı etkilerin kontrol altında tutulması açısından önem arz etmektedir'' görüşüne yer verildi.

PETROL FİYATLARININ ETKİSİ

Son bir yıldır enflasyondaki düşüş sürecinin yavaşlamasının altında yatan en önemli faktörün, ''petrol fiyat gelişmeleri'' olduğu kaydedilen açıklamada, petrol fiyat artışlarının son oniki aylık birikimli enflasyon üzerindeki birincil etkilerinin, 1 ile 1.5 puan arasında değiştiği vurgulandı.

Birincil etkilerin bir bölümünün, gecikmeli olarak 2006 yılı içinde ortaya çıkmasının beklendiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: ''Bir diğer deyişle, petrol fiyatları bugün itibarıyla sabit kalsa dahi, son dönemdeki artışların 2006 yılı enflasyonu üzerindeki etkileri ihmal edilebilir düzeyin üzerinde olacaktır. Bugün itibarıyla, orta vadeli enflasyon bekleyişlerinin belirgin olarak etkilenmemiş olması, olumlu bir gelişmedir. Yıllık enflasyondaki düşüş süreci yavaşlamış olsa da, gelecek 12 aya ait enflasyon bekleyişleri düşmeye devam etmiştir.''

Petrol fiyatlarının ikincil etkilerinin boyutunun ise büyük oranda talep gelişmelerine bağlı olacağı belirtilen açıklamaya göre, önümüzdeki dönemde talep güçlü seyrettiği takdirde, petrol ürünlerini girdi olarak kullanan sektörlerde azalan kar marjlarını telafi etmek için fiyatların yukarı doğru ayarlanması söz konusu olabilecek.

Petrol ürünlerini girdi olarak kullanmayan sektörlerde dahi, talebin güçlü olduğu takdirde, göreli fiyat etkisi nedeniyle fiyat artışlarının görülebileceğine dikkat çekilen açıklamada, bu bağlamda talep koşullarının önümüzdeki dönemdeki seyrinin kritik önem taşıdığı bildirildi.

TARIM DIŞI ÜRETİCİ FİYATLARI

Son dönemde, tarım dışı üretici fiyatlarında bir hareketlenme gözlendiğine de vurgu yapılan açıklamada, bu hareketlenmenin ''Eylül ayında da devam etmesi ve petrol ürünleri ile doğalgaz fiyatlarının etkisiyle artışların hızlanmasının'' beklendiği anlatıldı.

Petrol ve doğalgaz fiyat artışlarının sürmesi durumunda, üretici fiyat endeksindeki yüksek artış eğiliminin devam edebileceği kaydedilen açıklamada, bu gelişmelerin elektrik fiyatlarına henüz kısıtlı olarak yansıtılmış olmasının, girdi maliyetlerinin enflasyon üzerinde yarattığı baskıları sınırladığı belirtildi.

ELEKTRİK FİYATINDA ARTIŞ OLASILIĞI

Önümüzdeki dönemde elektrik fiyatlarının artma olasılığının ise orta vadeli enflasyon eğilimi konusunda bir risk unsuru oluşturduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''Önümüzdeki dönemde de, uygulanmakta olan programın daha da güçlendirildiği sürece, olası olumsuz gelişmelerin etkilerinin sınırlı kalacağı ve ana eğilimin ekonomik temeller tarafından belirleneceği açıktır.
Kuşkusuz, makroekonomik istikrarın tam anlamıyla kalıcı olabilmesi, sürdürülebilir büyümenin sağlanması ve mutlak fiyat istikrarına ulaşılması, ancak ve ancak yapısal reformların aynı kararlılıkla sürdürülmesine bağlıdır.''

KİRA ARTIŞLARI

Açıklamada, enflasyon açısından önümüzdeki dönemde risk oluşturabilecek faktörler sıralanırken, bunların başında ''hizmet fiyatlarının'' geldiği vurgulandı. Hizmet grubu enflasyonundaki düşüş sürecinin, 2004 yılının son çeyreğinden itibaren duraklama eğilimi gösterdiği hatırlatılan açıklamada, kira artışlarının, geçmiş enflasyona endekslemenin de ötesinde bir katılık gösterdiği bildirildi

Açıklamada, Ağustos ayında yüzde 2.63 ile son dört yılın en yüksek fiyat artışı gözlenen kira alt grubunda, yılın sekiz ayında artış yüzde 13.1 seviyesine ulaşmıştır. Kısa vadede bu eğilimin tersine dönmesi beklenmemektedir'' denildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Benzinin rafineri çıkışına zam
 Borsada rekor kapanış
 IMF heyeti İstanbul'da
 ABN Amro dolandırıldı
 Elektriğe zam yok
 Türk şirketleri yılın 1 ayını vergi dairesinde geçiriyor!
 Tüpraş şartnamesine iptal davası
 Servis ücretleri % 17 arttı
 'Enerjideki vergi çok yüksek'
 Afrikalı'nın sifonu çekmesi lüksmüş!
 OYAK'lıların Tüpraş aşkı Sezen Aksu ile dile geldi
 'Şehr-i İstanbul'a yeni şehir geliyor
 The Banker, Koçbank'ı 'Yılın Bankası' seçti
 Turkcell 389 milyon YTL net kâr açıkladı
 Şahenkler'in acı günü
 Sıra İskenderun Limanı'nda
 Taliplerle görüşmeler başlıyor
 Üretimde yüzde 3 gerileme
 Çelebi, Tiflis için mahkemeye gidiyor
 Yalçıntaş Yıldırım'a Formula1 için teşekkür plaketi verdi
 'Kurumlar Vergisi'ni indirmeye çalışıyoruz'
 Enflasyon, cari açık beklentileri kötüleşti
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
'Hâkim durum oluşmasın'
Eski rekabet kurulu başkanı...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Tüpraş'ı ve Erdemir'i yerli alamazsa ne olur?
Oyak...
GAZİ ERÇEL
Basel II ve KOBİ'ler
Basel II diye adlandırılan ve...
Tünel aşka geçit verdi
İtalyan Astaldi firmasında çalışan "enişte"ler önümüzdeki yıl proje...
4 aylıkken hayat kurtardı
Yaşamını yitiren 4 aylık Melike bebek kronik böbrek yetmezliği çeken...
Dumanlar ardında bir cinayet vakası
Dumanlar ardında bir cinayet vakası
Bir yangında can veren 8 yaşındaki Vedat'ın, cinayet kurbanı olduğu...
Yüce Divan'da VIP tanıklar geçidi
Yüce Divan'da VIP tanıklar geçidi
Çakıcı için "Bizim elemanımız" dediği iddia edilen Cindoruk, "MİT'le...
IMKB
E: 32.203 D:% 2,28
DOLAR
S: 1,332 D:% -0,262
EURO
S: 1,653 D:% -0,211
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu