kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eğitim-Sen: "Yeni müfredat ek masraf doğuracak"
"Ücretsiz ders kitaplarının % 90'ı dağıtıldı"
Taşımalı öğretmen sistemi uygulamaya giriyor
Sağlık Bakanlığı: Okullar düzenlenmeli
Eğitim-Sen: "Yeni müfredat ek masraf doğuracak"

Eğitim-Sen: "Yeni müfredat ek masraf doğuracak"

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, yeni eğitim öğretim yılının sancılı başlayacağını savunarak, ''Okullar açılırken eğitimin durumu içler acısı'' dedi.

Dinçer, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında yeni eğitim öğretim yılına ilişkin açıklamalarda bulundu. Okullar açılmadan sorunların yine arka arkaya gelmeye başladığını ifade eden Dinçer; okulların teknik altyapı yetersizlikleri, devlet okullarında velilerden talep edilen yüksek düzeyde bağış, öğretmen açıkları ve eksiklikleri gibi sorunların ''geçmiş yıllarda
olduğu gibi'' bu yıl da eğitim sistemini tehdit ettiğini söyledi.

Hükümetin tüm açıklamalarına rağmen bağış olarak adlandırılan ''haraç sisteminin'' sürdüğünü savunan Dinçer, şöyle konuştu: ''Okulların açılmasına sayılı günler kalmasına rağmen, sorunların bir çoğu çözüme kavuşturulmaktan uzakta. Bağış skandalları yine gündemimizdedir.

Üstelik, geçtiğimiz yıl yaptığı bir yasa değişikliğiyle okullarda bağış uygulamasını yasalaştıran AK Parti hükümeti ve Sayın Milli Eğitim Bakanı, bu değişiklikten habersizmiş gibi kamuoyu önünde bağış uygulamasını eleştirmektedir. Ne yazık ki hükümet, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 16. maddesinde yaptığı değişiklikle okulları birer işletmeye çevirmiş ve bağış uygulamaları konusunda okul idarecilerini cesaretlendirmiştir. Aynı zamanda bu, kamusal eğitim anlayışının da sonuna gelindiğinin göstergesidir. Artık devlet okullarına başlarının çaresine bakmaları öğütlenmektedir.''

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ''bağış uygulamalarını çözüme kavuşturacak bir zihniyet taşımadığı''nı öne süren Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Sayın Bakan aklını özel okulların gelirlerinin arttırılmasına, devlet okullarındaki öğrencilerin bu okullara kaydırılmasına takmıştır.

Vergi indirimleri yoluyla devlet okullarında okuyan 256 bin öğrencinin daha özel okullara kayacağını düşünen Sayın Bakan, bu durumu kamuoyuna tasarruf olarak açıklamaktadır. Sayın Bakan'a soruyoruz: mevcut haliyle bile yetersizken, eğitimin bütçedeki payının arttırıldığını söylüyorsunuz, bir yandan da tasarruftan nasıl söz ediyorsunuz? Anlaşılan ya sayın Bakan'ın kafası karışık ya da kamuoyunun kafasını karıştırmak istiyor. Çelik, Milli Eğitim Bakanı gibi değil özel okullar bakanı gibi davranıyor.''

"PİLOT OKUL UYGULAMASI YETERSİZ"


Geçen yıl, pilot uygulama için seçilen 9 ildeki okulların müfredatlarında bazı değişiklikler yapıldığını anımsatan Alaaddin Dinçer, çalışmaların yeteri kadar değerlendirilmeden tüm illerin bu proje kapsamına alındığını söyledi.
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yapılmadığına işaret eden Dinçer, söz konusu uygulama ile öğretmen ve öğrencilerin sayfalar dolusu fotokopi çoğaltmak durumunda kalacağını ifade etti.

Yeni müfredatın gerektirdiği eğitim öğretim materyallerinin her bir öğrenci için yıllık 150 ile 350 YTL arasında bir ek masraf doğuracağını da ifade eden Dinçer, ''Zaten eğitim harcamalarının giderek el yaktığı bir dönemde, özellikle fotokopiler ve diğer ek materyaller yoluyla yoksul aile çocuklarına çıkarılacak ek masraf dikkate alındığında, bedava kitap uygulamasının nasıl bir yararı kalmıştır, bunu da sayın Bakan'a soruyoruz'' dedi.

''Yeni Personel Rejimi Yasası kapsamında kamuda özel sektörün ''yönetişim modeli''ni hakim kılmaya çalışan ve Apolet Yasası ile öğretmenlerin performanslarına göre derecelendirilmesinin yolunu açan AK Parti Hükümeti, eğitim emekçilerinin kazanılmış haklarını da hiçe saymıştır'' diye konuşan Dinçer, sendikasının, Apolet Yasası ile birlikte doğan sorunlar karşısında hukuki mücadele yolunu seçtiğini ve ilgili yasanın bazı maddelerinin iptali için bu hafta başında Danıştay'a iptal başvurusunda bulunduğunu anımsattı.

Dinçer, ''Sayın Bakan, öğretmen sayısı yeterli diyor sonra 20 bin sözleşmeli öğretmen alacağım diyor. Öğretmenler mevsimlik işçi gibi kullanılamaz'' dedi. Öğretmen alımlarında sözleşmeli öğretmenlik yöntemini tercih eden hükümetin, henüz sözleşme kapsamında göreve başlayacak öğretmenlerle ilgili sosyal hakları belirlemediğini ve bu konuyu muğlak bıraktığını anlatan Dinçer, kadrolaşmanın ise tüm hızıyla sürdüğünü bildirdi.

d
(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Servis ücretlerine % 17 zam
 Çörtük'ten tehdit iddiası
 Teröristin cenazesinde arbede
 Merkel'e 'körlük' suçlaması
 "Yanıt 26 Eylül'de verilebilir"
 Sembollerle oynanan oyun
 Parkeci Halil, Türk bayrağı asarak benim evimi korudu
 Yüksek yargıda çaylar buz gibi
 Şehit er 20 bin kişiyle uğurlandı
 Karar verdik boşanıyoruz
 Hollanda-Türkiye 'sanal aşk' hattı
 Siirt'te cenaze gerginliği
 Fidan'ın dosyası faili meçhuller arasına girdi
 4 bin yeni asistan yolda
YILMAZ ÖZDİL
Sözde kardeş...
Bıçkın polis şefi Eşref Kolçak ile...
ALİ KIRCA
Kuşlara dair- 2
Tatilden döndüğümüz gün, bu köşede yer...
ÖMER LÜTFİ METE
Oyun yutuculuğun dünü-bugünü
Osmanlı paylaşılırken...
UMUR TALU
Kardeş kardeş
Linççi kardeş hazır; tetikte. İnsana da,...
FATİH ALTAYLI
Televizyonlar sorumsuz ya patronlar
PKK ve bazı başka...
ERDAL ŞAFAK
Yarım bardak suda termometre
MARSHALL Fonu, Türkiye...
Mini 'Türkiye zirvesi'
Karşı deklarasyon için dün toplanan Coreper yine kilitlendi. Kabul...
Brosnan: Utanç verici bir yönetim
ABD'nin güney kıyılarını vuran Katrina felaketi yüzünden...
Barajı kurun geliyoruz: 1-0
Barajı kurun geliyoruz: 1-0
Ukrayna'yı Tümer'le geçtik. Gözümüzü 8 Ekim'deki Danimarka-Yunanistan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu