kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

ÖSS doğru zamanlama yanlış

!!!Araştırma!!!.

MEB ve Sivil Toplum kurumlarınca "Ya öğrettiğiniz gibi sorun, ya da sorduğunuz gibi öğretin" şeklinde eleştirilen üniversite giriş sistemi, yapılan değişiklikle lise 1, 2 ve 3. sınıf müfredatını kapsayacak. Lisedeki tüm konulardan sorular sorulacak.
2006 ÖSYS, tek oturum iki bölümden oluşacak ve 180 dakika sürecek. İlk bölümde, Türkçe'yi Kullanma Gücü, Sosyal Bilimler'deki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Gücü, Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü, Fen Bilimler'deki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Gücü ile ilgili sorular olacak. Bu bölümde Türkçe-1, Sosyal Bilimler-1, Matematik-1, Fen-1 testlerinde 30'ar soru yer alacak. 120 soruyu tüm adaylar çözecek. Sonuçlara göre her aday için ÖSS-SAY-1, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-EA-1 ve gerektiğinde ÖSS-DİL-1 puanları, önceki katsayıların benzeri değerler kullanılarak oluşturulacak.

Yeni
sistemin amacı
İkinci bölümde, önceki sistemdeki gibi alan sorusu özellikli bilgi ağırlıklı sorular olacak. Türkçe-2, Sosyal-2, Matematik-2, Fen-2 testlerinden adaylar alanlarına uygun ikisini 60 dakikada çözecekler. Yeni sistem; her adayın kendi alanıyla ilgili puan türünden tercih yapmasını amaçlıyor. İkinci bölümden elde edilen ÖSS-SAY-2, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-EA-2 ve gerektiğinde ÖSS-DİL-2 puanları, ilk bölümdeki puanlarla birleştirilecek ve üzerine Ortaöğretim Başarı Puanının katkısı getirilecek. Açıklamalara göre; OÖBP adayların alanında 0.8, alanı dışında 0.3 katsayısı ile değerlendirilecek.
İlk bölüm sonunda ÖSYM'nin belirttiği puan barajını aşamayan adaylara 2. bölümden puan eklemesi yapılmayacak. İlk bölüm puanlarıyla AÖF'ye, Özel Yetenek Sınavı'yla öğrenci alan programlara ve iki yıllık MYO programlarına öğrenci alınacak. Salt ilk bölüm puanı hesaplanırken de, yine OÖBP'nin katkısı eklenecek.
YÖK açıklamasına göre ortak alanlarla ilgili uygulama sürüyor . Hem mühendislik hem de işletme tercihi yapmak isteyen Fen mezunu bir aday, hem Matematik-2, Fen-2 testlerini; hem de Türkçe-2 testini çözmek zorunda kalacak. Örneğin; Fen alanı mezunu aday, ikinci bölümde Matematik-2, Fen-2 ve Türkçe-2 testlerinin tümünü çözse dahi, Türkçe-2 testindeki netleri sadece EA puanı hesaplanmasında kullanılacak. SAYISAL puanına katkısı olmayacak. Sınavın ikinci bölümünde verilen sürede adayın üç testi çözmesinin çok zor olduğu görülüyor.

Öğrenciler
rahat değil
YÖK yeni sistemle ilgili yoğun çalışıyor. Verdiğim bilgiler net değil. Değişiklikler olabilir. Şu anda adayların kafasını karıştıran çok soru var.
Bazıları şunlar:
Dil puanı hesaplanırken adaylar matematik sorusu yapacak mı, yapmayacak mı? Yapacaklarsa hangi bölümden? Dil sınavı ayrımı yapılacak mı? Sınavda iki kitapçık mı verilecek tek kitapçık mı? Bana göre tek kitap verilmesi mantıklıdır. İki bölümün katsayı değerleri ne olacak? İşte bu bilinmeyenler stres yaşayan adayları daha da zor durumlara sokuyor.
Katsayıların aynı kaldığı, soruların tüm lise programını kapsadığı yeni ÖSS bana göre mükemmel. Tabii ki her yenilikte eksik olabilir. Bunlar da sonra düzeltilir. Ancak sınavın uygulanmasında zamanlama yanlışı var. Çünkü şu anda 100 binlerce mezun ve lise-3 öğrencisi 2006 ÖSYS'ye girecek. Yeni sistemde lise 1, 2 ve 3. sınıfın tüm konularından sorular çıkacak. Ne yazık ki bu gençler eski sisteme göre yeterli eğitimi alamadılar.
Yetkililer şunu söyleyebilir; "Okullarınızda bu konuları iyi öğrenseydiniz." Tabii ki doğru, ama eski ÖSS'ye hazırlanış tarzından dolayı mantık olarak yanlış. Her sınav değişikliğinde harcanan birçok genç oldu. İnşallah bu sefer olmaz. Keşke bu sistemi liselerimizin dört yıla çıktığı bu sene ilk kez lise 1'lere uygulasalardı kimsenin burnu kanamazdı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Avrupa ve uluslararası çalışmalar   / 29-06-2005
 Üniversite gözüyle   / 22-06-2005
 Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nü unutmayın!..   / 15-06-2005
 ÖSS'deki oturma düzeni   / 08-06-2005
 Üniversite gençliği pasif   / 01-06-2005
 Lise gençliğini kaybediyoruz   / 25-05-2005
 Meslek liselilere umut mu?   / 18-05-2005
 ÖSS'nin acı reçetesi   / 11-05-2005
 PDR'den Milli Eğitim Bakanlığı'na Çağrı   / 04-05-2005
 Sınava doğru ailenin rolü   / 27-04-2005
MANSUR FORUTAN
İnek deyip geçme; tanı!
G-8 ipler mi iplemez mi...
İLKER SARIER
Birikim-donanım
Hazır, Başbakan Erdoğan yurt...
SAİT GÜRSOY
ÖSS doğru zamanlama yanlış
!!!Araştırma!!!MEB ve Sivil...
SAVAŞ AY
Bu bir skandal değil mi sayın Şenol...
HINCAL ULUÇ
Bir gün gelecekler.. mi?..
Steven Spielberg'in en büyük...
MEHMET BARLAS
Bütün uluslararası gerginlikler böyle olsa
Keşke bütün...
Havuzda devrim
Havuzda devrim
Süper Lig'in yayın hakkının dağıtımı için yeni model açıklandı. Yeni...
Kanarya'da Emre tamam
Kanarya'da Emre tamam
F.Bahçe, Newcastle defterini kapatan milli futbolcu için İnter'le...
Erdoğan devlere İslam'ı ve demokrasiyi anlatacak
Erdoğan Idaho'daki bir çiftlik evinde, "Hollywood ve medyanın Davos'a...
CHP'den uyuyan bakanlara 'uyanmatik'
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, muhalefet olarak yapıcı, yol...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu