kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kıbrıs politikamız gayet düzgün'
'ABD'yle stratejik ortaklığın geliştirilmesi hedefleniyor'

'Kıbrıs politikamız gayet düzgün'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Kıbrıs politikasının gayet düzgün olduğunu belirterek, bu konuda Türkiye'nin ne yaptığını bildiğini söyledi.

Gül, ''Eğer bizim hükümetimizin Kıbrıs konusunda takip ettiği politikayı daha önceki hükümetler de takip etmiş olsaydı, Rum kesimi şimdi AB'ye tam üye olmazdı ve Kıbrıs Türkleri bugün çok daha farklı durumda olurdu'' diye konuştu.

Gül, Esenboğa Havaalanı'da ABD'ye hareketinden önce, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Gül, bir köşe yazarının, bir toplantıda Türkiye ile Kıbrıs arasındaki ilişkiyi Lübnan ile Suriye'nin ilişkisine benzettiği iddiasının hatırlatılması üzerine, o köşe yazarının, toplantının kapalı olduğunu, çalıştığı kurumun toplantı içeriğinin dışarı taşınmayacağı güvencesi verdiğini, konuşulanları yanlış tarafa çekmeyeceklerini söylediğini, bunun üzerine de kendisinin rahat konuştuğunu kaydetti.

Toplantının kapalı olduğunu hatırlatan Gül, ''Ama ne bileyim ki sözlerini tutmayacaklar, bunu başka yönlere çekecekler ya da abartılı şekilde aktaracaklar. Orada söylenen şeylerin sağından solundan alıp da yazmak basın ahlakıyla ne kadar bağdaşır sizin takdirinize bırakıyorum'' dedi.

ANNAN'A RAPOR VERİLECEK

BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşler Danışmanı Sir Kieran Prendergast ile sabahki görüşmesine ilişkin soru üzerine Gül, Prendergast'ın bir süredir Kıbrıs, Yunanistan ve son olarak da Türkiye'de istişarelerde bulunduğunu hatırlattı.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, BM Genel Sekreteri Annan'la zaten New York'ta bir araya geleceklerini söyleyerek, Prendergast'ın Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili olarak ne durumda olunduğu, tarafların ne düşündüğü, neler yapılabileceği gibi konular hakkında Annan'a rapor vereceğini kaydetti.

ABD'DEKİ TEMASLAR

Dışişleri Bakanı Gül, ABD temaslarında Irak ve terör örgütü PKK ile mücadele konusunun gündeme gelip gelmeyeceğini ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

''Şüphesiz ki terörle mücadele tek taraflı olmuyor, terörle mücadele ancak ortak platformda yürütülürse başarılı oluyor. Şüphesiz ki biz Türkiye olarak kendi gücümüzle her türlü belanın altından kalkmasını biliriz. Ancak işbirliği yapılacak yerlerde şüphesiz ki işbirliğini dostlarımızdan bekliyoruz. Bunlar daha önce de konuşuldu. ABD, PKK'yı terörist olarak bilen ve geçmişte de bize yardımcı olan bir ülkedir. Muhakkak ki bundan sonra da terör faaliyetlerinde, özellikle de Irak'taki yerleşik terörle mücadelede ve oradaki köklerini kazımakta işbirliği devam edecektir.''

DEMİREL'İN CUMHURBAŞKANI OLABİLMEYE İLİŞKİN SÖZLERİ

Dışişleri Bakanı Gül, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Başbakan Erdoğan'ın eşinin türbanlı olmasının, kendisinin Cumhurbaşkanı olmasına engel oluşturmadığı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, Türkiye'de cumhurbaşkanı olabilmek için neler gerektiğinin Anayasa'da yazılı olduğunu belirtti. Bir soru üzerine, bu konuda hiçbir yeni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını ifade eden Gül, konunun tartışılacak bir konu bile olmadığını kaydetti.

Gül, Suriye'den Hatay'a düşen füze parçalarına ilişkin bir soru üzerine, Şam yönetiminin, olayın ertesi günü Türkiye'den özür dilediğini hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Gül, ''ABD'nin Suriye'den beklentileri konusunda sizin önerileriniz olacak mı?'' sorusunu da, şöyle yanıtladı: ''Biz demokrasinin bütün bölgemizde, her yerde yeşermesini, güçlenmesini arzu ederiz. Demokratik toplumlar kendi halklarını da mutlu ederler, yönetimleri de güçlü olur. Dolayısıyla kavgalar konuşarak çözülebilir, savaşlar azalır. Bu açıdan biz, demokrasinin bütün bölgemizde kökleşmesini destekleyen bir ülkeyiz.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'İlişkiler için savaşmalıyız'
 First Leydi'ye kıyafet kuralı koyulsun
 Kadın senin istediğin gibi giyinmeye mecbur mu?
 Her okula internet sözü
 Çiçek: Öcalan dışarıda yargılanamaz
 BM temsilcisi Prendergast Ankara'da
YAVUZ DONAT
Erkan Mumcu: "Sancılı miras"
Erkan Mumcu ile kongreden...
Sempatik olmamız zor çünkü ceza veriyoruz!
Ceza veren adam' olarak tanınan RTÜK Başkanı Karaca; reality şovlar,...
Karslı Eset Hollywood yolunda
10 bin dolarlık bir de filme imza atan Eset Akçilad Türkiye'ye...
Ermeni Konferansı'nı biz düzenleyeceğiz
Ermeni Konferansı'nı biz düzenleyeceğiz
Prof. Dr. Mesut Parlak eylül ayında bir Ermeni Konferansı...
Merkez Dağıtım'ın Antalya çıkarması
Merkez Dağıtım'ın Antalya çıkarması
Merkez Dağıtım'ın, Antalya'da gerçekleşen bayi toplantısına 200 bayi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu