kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'İlişkiler için savaşmalıyız'
Erdoğan'ın ABD temasları

'İlişkiler için savaşmalıyız'

Amerikan Türk Konseyi ve Türk-Amerikan İş Konseyi'nin 24'üncü yıllık toplantısı Washington'da başladı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Hadley, ''İlişkiler için savaşmalıyız. Türkiye'nin Amerikalı dostları, kamuoyu önünde ilişkilerin önemini ayağa kalkıp savunmalı. Aynı şekilde ABD'nin Türk dostları da, ilişkilerimizi kamuoyu önünde açıkça savunmalı'' dedi.

Toplantıya Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman katılırken, açılış konuşması, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley tarafından yapıldı.

Hadley, konferansın açılış konuşmasında, Türk-Amerikan ilişkilerinin son aylarda özellikle zorlu bir dönemden geçtiğini ve bu durumun, bazı gözlemcilerin, iki ülke çıkarlarının artık örtüşmediği yönünde yorumlarına neden olduğunu söyledi.

Stephen Hadley, Türk-Amerikan ilişkilerinin, Soğuk Savaş dönemi sonrasında olduğundan çok daha önemli olduğunu belirterek, ilişkilerin ''yeniden inşa edilmesi'' gerektiğine işaret etti.

Stephen Hadley, ''Türkiye demokratik, piyasa ekonomisine dayalı, hoşgörülü bir toplum oluşturdu. Bölgede pek çok devlet Türkiye'ye, esin veren bir örnek olarak bakıyor. Bu ülkelere demokrasi yolunda yardımcı olmak, Türkiye'nin sorumluluğu dahilinde'' diye konuştu.

Hadley, bölgede özgürlükten ''nefret eden'', diktatörlerin elindeki halklara karşı ABD'nin ve Türkiye'nin farklı rollerini oynaması ve kazanması gerektiğini söyledi.

Hadley, Türk-Amerikan ilişkileri açısından da önemli bir mesaj vererek, ''İlişkiler için savaşmalıyız. Türkiye'nin Amerikalı dostları, kamuoyu önünde ilişkilerin önemini ayağa kalkıp savunmalı. Aynı şekilde ABD'nin Türk dostları da, ilişkilerimizi kamuoyu önünde açıkça savunmalı'' dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Hadley, ABD'nin hedefleri arasında Türkiye'yi de içine alan ''bütünleşmiş'' bir Avrupa, birleşmiş bir Kıbrıs ve demokratik bir Ortadoğu'nun bulunduğuna ve Türkiye ile bu ajandayı paylaştığına işaret etti ve ''umarım ATC'nin bu konferansı, ilişkilerin yeniden inşa edilmesine katkıda bulunacak'' dedi.

Büyükelçi Loğoğlu da konuşmasında, Türk-Amerikan ilişkilerinin ekonomik boyutuna değindi ve Türkiye'deki siyasi istikrarla Avrupa Birliği yolunun, mevcut ekonomik başarıyı getirdiğini kaydetti. Loğoğlu, Türkiye ve ABD'nin, geleceği şekillendirme yönünde hem stratejik hem de ekonomik kapasitesi bulunduğunu ve iki ülkenin, terörizmle mücadele, anti-Semitizmle mücadele, kitle imha silahlarının yayılması, doğal felaketlere karşı mücadele gibi konularda işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.

BÜYÜKELÇİ EDELMAN


ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman da konuşmasında, Hadley ile yan yana uzun süre çalışma imkanı bulduğunu ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı'nın, Türk-Amerikan ilişkilerine kendini adamış birisi olduğunu söyledi. Senato tarafından onaylandığı takdirde, ABD Savunma Bakan Yardımcılığı görevini alacağını hatırlatan Edelman, kendisinin
de bu göreve geldiğinde Türkiye'nin bir dostu olarak, Hadley gibi Türk-Amerikan ilişkileri için kararlılıkla çalışacağını ifade etti.

İlişkilerde son dönemde bazı iniş-çıkışlar yaşandığını belirten Edelman, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi reformlarını övdü. IMF programının tamamlanmasının da ''Türkiye tarihinde bir ilk'' olduğuna işaret eden Edelman, bu konuda hükümetin, zorlu ekonomik politikaları uygulayarak takdire değer bir iş yaptığını kaydetti.

AB'nin Kopenhag kriterlerinin, Türkiye'nin reformlarına katkıda bulunduğunu belirten Edelman, Türkiye'ye müzakerelerin başlaması tarihi verilmesini de, ''başlangıcın sona ermesi'' olarak niteledi.

Türkiye'nin, PKK terör örgütü tehdidiyle yeniden yüz yüze kaldığını belirten Edelman, bu yönde ABD'nin de, çabalarını artırması gerektiğini söyledi. AB yolunda reformların devam etmesinin önemine işaret eden Edelman, Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerinin de stratejik
ilişkiler düzeyine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Edelman da, Hadley'nin verdiği mesaj gibi, her iki ülkenin de, kamuoyu önünde, Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini vurgulayan güçlü açıklamalar yapmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Edelman, bu yönde her iki ülkenin de kendi halklarını eğitici kampanyalar düzenlemesinin iyi olacağını kaydetti. ATC konferansının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ziyaretine denk gelmesinin iyi bir tesadüf olduğunu söyleyen Büyükelçi Edelman, ''bizi ayıranlardan daha çok birleştiren unsurlar var'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Kıbrıs politikamız gayet düzgün'
 First Leydi'ye kıyafet kuralı koyulsun
 Kadın senin istediğin gibi giyinmeye mecbur mu?
 Her okula internet sözü
 Çiçek: Öcalan dışarıda yargılanamaz
 BM temsilcisi Prendergast Ankara'da
YAVUZ DONAT
Erkan Mumcu: "Sancılı miras"
Erkan Mumcu ile kongreden...
Sempatik olmamız zor çünkü ceza veriyoruz!
Ceza veren adam' olarak tanınan RTÜK Başkanı Karaca; reality şovlar,...
Karslı Eset Hollywood yolunda
10 bin dolarlık bir de filme imza atan Eset Akçilad Türkiye'ye...
Ermeni Konferansı'nı biz düzenleyeceğiz
Ermeni Konferansı'nı biz düzenleyeceğiz
Prof. Dr. Mesut Parlak eylül ayında bir Ermeni Konferansı...
Merkez Dağıtım'ın Antalya çıkarması
Merkez Dağıtım'ın Antalya çıkarması
Merkez Dağıtım'ın, Antalya'da gerçekleşen bayi toplantısına 200 bayi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu