kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karaca sabahları TVde zap yaparken, bir yandan gazetelere göz attığını, bir yandan da laptopuyla medya sitelerini takip ettiğini söylüyor.
Sempatik olmamız zor çünkü ceza veriyoruz!
90 Dakika'yı kaçırmam
Benim isyanım reytinge!
Evlilik noktasından geri döndüm
Yarın GÜNAYDIN da

Dizilerle aram pek hoş değil

RTÜK Başkanı Karaca, Şirin Sever'e konuştu: Favorim spor programları. Takip gerektiği için dizilerle aram yok.

Sempatik olmamız zor çünkü ceza veriyoruz!

Ceza veren adam' olarak tanınan RTÜK Başkanı Karaca; reality şovlar, kadın programları ve erotik kanalların kapatılması ile ilgili arka arkaya gelen tartışmalara yorum getirdi: RTÜK'ün aslında imaj sorunu var.

Türkiye uzun süredir televizyon yayınlarıyla ilgili bir tartışmanın içinde. Önce "BBG Evi" ve türevi reality şovlar, ardından gelin-kaynana yarışmaları, son olarak "bir cinayet" sebebiyle ikisi yayından kaldırılan gündüz kuşağındaki kadın programları tartışıldı uzun süre... Türkiye'de televizyon ve radyo yayınlarını denetleme görevine sahip RTÜK (Radyo Televizyon Üst Kurulu)'ün Başkanı Fatih Karaca da, bu tür programlara yönelik sert çıkışlarıyla tartışmanın tam ortasındaydı çoğu kez. Televizyon yöneticilerini sorumlu davranmaya çağırarak bu tarz programların durdurulmasını isteyen, "yasak" lardan bahseden Karaca, "sansürcü" zihniyeti gerekçe gösterilerek sık sık eleştirildi. Hele RTÜK'ün Digiturk üzerinden yayın yapan erotik içerikli dört kanalı kapatması, gündemi tamamen değiştirdi. Sadece Türkiye'de değil, dünya medyasında da "sansürcülüğü tescillenen" RTÜK'e tepki büyüdü.

BİR ATEŞ ONLARI YAKARSA...
Halkla ilişkiler, yayıncılık, televizyon yöneticiliği, serbest gazetecilik yapmış Karaca'ya göre RTÜK'ün bir "imaj sorunu" var. Haklı oldukları noktalarda dahi kendilerini ifade edemiyorlar zira kendilerini anlatmaları için aracılık edecek medya kuruluşlarına ceza veriyorlar! Ancak Karaca inatçı. "Bazıları RTÜK'ü eleştirebilir, yanlış yaptığını düşünebilir ama bir gün gelip de bir ateş kendilerini yaktığı zaman; bir yalan haber ya da eleştiriyle karşı karşıya kaldıkları zaman başvuracakları yer yine RTÜK'tür" diyor. Karaca'yla Ankara'daki evinde konuştuk; kendisine ve kuruluna yönelik tüm tartışmalara açık açık cevap verdi.

* Vakti zamanında bir röportajda okumuştum, temizlik, titizlik hastasıymışsınız. Evinizi incelemekten kendimi alamıyorum... (Kahkahalar atıyor) Burayı aslında otel suit tarzı yaptım çünkü çok az evde oluyorum. Ama dağınıklığa karşı alerjim olduğu kesin! Erken yaşta anneyi kaybettik, ondan etkilendim ama eve girerken "Aman ayakkabılarınızı çıkarın" demediğime göre o kadar uzun boylu değil!

* Galoş giydirirsiniz sanıyordum! Öyle mi? (kahkahalar atıyor)

*
Son zamanlarda aldığınız eleştirilere, yapılan tartışmalara bakınca işte de temizliğe soyunduğunuzu söyleyebilir miyiz? Şimdi şöyle anlatayım... RTÜK, Türkiye'deki radyo ve televizyonlarla ilgili düzenleyici bir kuruluş; değerlendirme ve düzenleme, aynı zamanda yayınlarını da inceleme görevi var. Kuruluşların yapmış olduğu birtakım yayınlar belli bir noktaya gelmedikçe, yani toplumu çok fazla rahatsız etmedikçe; RTÜK elindeki yetkileri kuruluşların aleyhinde kullanmadı. Ama medyaGünde 16 saate yakın çalıştığını anlatan Karaca, Evlilik biraz da kısmet işidir diyor.gibi bir alanda düzenleyici bir kuruluşsanız, cezalar veriyorsanız, bunun çok kolay olmayacağını bileceksiniz, her tür eleştiriye hazırlıklı olacaksınız. Bizim fazla müdahaleci olduğumuz şeklinde bir kanaat var ama bu doğru değil.

* RTÜK'ün varlık nedeni ceza! Son zamanlarda bu cümle çok sık duyuluyor...

Hep böyle söyleniyor. RTÜK ekranları karartan, mikrofonları kapatan bir kuruluş olarak algılanıyor. RTÜK'ün bir imaj sorunu var aslında. Haklılık noktasında birtakım meseleleri yeterince ifade edemiyor. Biz bunu medya yoluyla anlatabiliriz ama biz medya kuruluşlarına ceza veriyoruz! Dolayısıyla bizim kendimizi anlatabilmemiz, sempatik olabilmemiz fevkalade zor. Geçmişte RTÜK'te pek de uygulanmayan bir yolu denedik son dönemde. Alınan bütün kararlar kurul kararı olmasına rağmen, Üst Kurul Başkanı olarak çıkıp bütün bu kararları savunabiliyorum; kararlarda oyum olsun olmasın... Bu yadırgandı biraz da... Türkiye'de kamu yöneticilerinin; hele ki böyle bir ceza uyguladığı zaman çıkıp bunu savunabilmesi herkesin yapabileceği bir şey değil. Ama ben yapıyorum.

ELEŞTİRİ SINIRLARI AŞILDI

* Neden yapıyorsunuz bunu?
Birincisi kendimizi anlatmamız lazım. İkincisi, biz yanlış bir şey yapmıyoruz. Yerimizde kim olsa bu kanun ve yönetmeliklerle bunları uygulamak zorunda, aksi halde sorumlu olursunuz. Bazıları "Seni kamu görevlisinin ötesinde bir yaklaşım içinde görüyoruz" diyor. Hatırlayacaksınız, en son aile eksenli yarışma programlarının olduğu dönemde "artık bu programlara dur demenin zamanı gelmiştir" diye bir çıkış yaptım. Yadırgandı ama kendini ifade edemeyen sessiz milyonlardan müthiş destek de aldı.

* Önce aile yarışmaları, ardından kadın programlarıyla ilgili çıkışlarınız, sonra da erotik kanal yasağınız çok tartışıldı. Bu tartışmaların odağındaki kurum olarak nasıl etkileniyorsunuz? Bundan çok keyif aldığımı söyleyemem. Bazı yazarlar farklı duygularla, neredeyse eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşürücü yazılar da yazdılar. Bakın Şirin Hanım, ben şu ana kadar hiç kimseyi mahkemeye vermedim, vermemeye de gayret ediyorum. Hep cevap ve düzeltme haklarımızı kullandık. Yani RTÜK'ün yıprandığı görüşüne katılmıyorum. Çok eleştirildiğimiz ortada ama eğer siz medya alanında bir düzenleme yapıyorsanız, bu düzenlemeleriniz sonuçta bir cezai yaptırım da gerektiriyorsa; eleştirilmeniz de, kabul edilmemeniz de son derece normal.

ŞİRİN SEVER


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Karslı Eset Hollywood yolunda
 Hesabını kim verecek?
 Ünlü modacının esrarengiz ölümü
 Azrail peşini bırakmadı
 Arabası gözleri önünde yandı
 Kuyumcuya beraat
 Boğaz'da 'kültür turu'na çıkılacak
 İlköğretim okulundan 'şiir' gibi bir gece
 Hastanedeki tuvalet kavgasında kan aktı
 'Doğa bekçi ile değil sevgi ile korunur'
EMRE AKÖZ
Görüntü var, ses yok!
Türkiye - Yunanistan Maçı Ve...
MEHMET BARLAS
Yiğit Okur'a göre sorun yasalarda değil, yargıda
Yeni...
İLKER SARIER
Sözüm meclisten içeri
Bir adam "Sözüm meclisten...
REFİK DURBAŞ
Aşkta ve futbolda kaybetmek
Bir futbol müsabakasıydı,...
SAVAŞ AY
Cinayetlere çapraz kurgu!..
Ne zaman törelerden...
YAVUZ BAYDAR
Moda deyip geçmesek
Emlak ekinde Moda ile ilgili uzun...
Yeniden Terim
Yeniden Terim
Yunanistan beraberliği ile 8 maçta kayıp puan 11'i bulunca federasyon...
Çarşamba'dan sonra
Çarşamba'dan sonra
Devlet Bakanı Şahin, eleştirilen Yanal için "Önümüzde Kazakistan...
First Leydi'ye kıyafet kuralı koyulsun
Süleyman Demirel, Başbakan Erdoğan'ın eşinin türbanlı olmasının,...
Kadın senin istediğin gibi giyinmeye mecbur mu?
İmam hatipli olmakla gurur duyduğunu belirten Başbakan, başörtüsü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu