kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Ölüm rüyadan uyanıştır!'
'Simyacı'daki rüya Mevlana'dan alınma
Dini rüya gayet nettir
Düş görüyorum o halde varım...

'Ölüm rüyadan uyanıştır!'

İslam dininde ve kültüründe rüyaların çok önemi vardır. Hz. Muhammed rüyalarına göre hareket etmiş ve sahabenin düşlerini bizzat yorumlamıştır. Rüyalar Kuran'da da yer alır.

Hatırlarsınız: 'Nur Cemaati'ni konu edinen bir dizi yayınlamıştık. Bu dizi için çalışırken bir tema sürekli olarak karşımıza çıktı. Hem dini önderler, hem de şakirdleri (talebeleri) rüyalarla fevkalade ilgiliydi. Tabii bunda şaşılacak bir yan yoktu. İslam dininin peygamberi Hz. Mumammed hemen her gün sabah namazından sonra sahabeye sorardı: "İçinizde rüya gören var mı?" Onlar da hatırladıkları rüyalarını anlatırdı. Hz. Muhammed de bu rüyaları yorumlardı. Rüyaların Allah ile bağlantısı Kuran'da da yer alır. İslam dini ve kültürü üstüne bir uzman olan Annemarie Schimmel, 'Halifenin Rüyaları: İslamda Rüya ve Rüya Tabiri' kitabında bakın hangi olayın altını çiziyor: 624 yılında İslamı seçen Hz. Muhammed taraftarları ile Mekkeliler, Bedir savaşında karşı karşıya gelirler. Savaştan önce Hz. Muhammed bir rüya görür. Rüyaya göre Mekkeliler tahmin edildiğinden daha az bir güce sahiptir.

İSTİHAREYE YATANLAR
Bu rüyayı 'doğru' kabul eden Hz. Muhammed savaşa tutuşmaya karar verir. Eğer rüya düşmanın gerçek gücünü gösterseydi, belki de Müslümanlar cenge girişmeyecektir. Bu olaydan sonra İslam tarihinde bir sultanın rüyasında düşmanın sayısını az görmesi daima hayra yorulmuştur. İslam ülkelerinde gelişen bir başka kültür de 'istihare' geleneğidir. 'İstihareye yatmak' ('rüyaya yatmak' diyenler de vardır) kişinin bir konuda ne tavır alması gerektiğini saptamak amacıyla rüya görmeye çalışmasıdır. Aptes almak, namaz kılmak, niyet etmek gibi gerekler yerine getirildikten sonra kişi uyumaya başlar. Eğer konuyla ilgili bir rüya göremezse istihare süresi 7 güne kadar uzar. 7 gün içinde soruna bir çözüm bulunamazsa, olay 'kalbe' bırakılır; yani kişi gönlüne göre hareket eder. Bizim bir tanığımız liseyi bitirdikten sonra üniversiteye girmişti. Bir süre sonra ilk yılını tamamlayıp okulu bıraktığını öğrendik. 'Nasıl oldu,' diye sorunca anlattı: "Okusam mı, iş hayatına mı atılsam karar veremedim. İstihareye yattım. Sonuçta da okulu bıraktım."

'KIZIMIZI VEREMEYİZ!'
İşte bir örnek daha... Bu kez 'itiraf. com' sitesinden. "3 yıl önce bir doktor bayanın evine kız istemek için gitmiştim. 1.5 saat konuştuk. Artık kalkma zamanı gelince dediler ki, '3-4 kişi var, onlara söyleyeceğiz. Onlar da bu evlilik talebi için rüyaya yatacaklar. Ona göre size cevap vereceğiz.' Bir haftalık bekleyişten sona cevap geldi: '4 rüya da birbirini tamamlıyor. Kısmetiniz başka yerde. Bu iş olmaz.' Bu doktor hanımın babası avukattı..." Rüya yorumları insanların tercihlerini etkiliyor. Rüyayı iki biçimde kullanıyorlar: 1) Bir konuda karara varabilmek için... 2) Vardıkları kararı çevreye kabul ettirmek için. Peki ya 'gerekli', 'beklenen' rüyaları göremeyenler? Onların biraz hüzünlü, biraz buruk olduğu ortaya çıkıyor. Örneğin Fethullah Gülen... Bakın Nevval Sevindi ile yaptığı uzun söyleşide, Hocaefendi rüyaları hakkında neler diyor:

GÜLEN NİYE BURUK?
"Çok rüya görürüm de, net olarak rüyalarımı uyku sonrasına taşıyabildiğim o kadar çok mudur? Belki sadece gerekli olanları taşırım. Öyle Allah ile münasebeti çok kuvvetli bir insan değilim. Çok sıkıldığım, bunaldığım anlarda teselli adına gördüğüm rüyalar çoktur. Allah ile münasebetim zayıf olabilir. Allah'a kimin yakın olduğunu da ancak Allah bilir." Yukarıdaki ifadeden Gülen'in, Allah'a ilişkin rüyaları az gördüğünü, bu yüzden de üzüldüğünü çıkarıyoruz. Haksız da değil: Bütün hayatını dine, imana adamış bir kişinin bu yönde az rüya görmesi burukluğa neden olabilir. Santrforun golsüz, işadamının parasız, askerin savaşsız rüyalar görmesi gibi!.. En çok önem verdiği konuda rüya görmemek, daha doğrusu gördüklerini net biçimde hatırlayamamak, şu gailelerle dolu dünyada kişinin kendini 'yalnız' ve 'desteksiz' hissetmesine yol açmaz mı? Açar! Ama bitirirken şu notu da düşelim: Kendisiyle ve çevresiyle barışık insanlar rüyalarını daha az hatırlar!

Emre AKÖZ - Esra TÜZÜN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Polis 'intihar' diyor, silah kayıp
 Sezen'den film gibi klip
 TEM'de gaspçı dehşeti
 Tüpgazdan sızıntı altı can aldı
 İdeal uyku ısısı 22 derece
REHA MUHTAR
İran'lı kızların plaj partileri...
28 derece...
MEHMET BARLAS
Gerçek Kaçağı Japon askerleri bizde de yok mu?
Şaka gibi...
İLKER SARIER
Süt nine
Demokritos'un, hemşehri olmak...
NEBİL ÖZGENTÜRK
İstanbul... Fetih... 552...
Fatih, İstanbul'u 552 yıl...
REFİK DURBAŞ
FB-GS rekabeti ve 3F
Futbol adına cinayetler işlendiği,...
SAVAŞ AY
Önceden bilinen sürprizler coğrafyası...
"Aman...
HINCAL ULUÇ
"Sana aşkı anlatacağım Sultanım!.."
Nişantaşı'nın...
EMRE AKÖZ
Her İstanbullu bu filmi izlemeli
Fatih Akın'ın...
Gidiyor
Gidiyor
Ve G.Saray'da beklenen oldu. Teknik direktör Hagi, Denizli maçının...
Geliyor
Geliyor
Hagi'nin halefi olması beklenen Belçikalı Eric Gerets dün Almanya'nın...
Çağlar'a affın 2 mimarı
Çağlar'a ceza indirimi getiren "etkin pişmanlık" maddesini yeni...
'Mescid-i Aksa'da namaz kılması çelişki değil mi?'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu