kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni moda: Film turizmi
Yeni moda: Film turizmi

Geçtiğimiz hafta Cannes Film Festivali'nde gösterilen ve tam 11 ülkenin satın aldığı Fatih Akın imzalı İstanbul Hatırası : Köprüleri Geçmek', hem Türk müziğinin hem de istanbul'un tanıtımına büyük katkıda bulundu. Film sayesinde bu yaz aylarında İstanbul'a turist yağması beklenirken, kenti ziyaret edeceğini söyleyen ilk isimler, ünlü aktris Salma Hayek ve İspanyol oyuncu Javier Bardem oldu.

Gerek geçtiğimiz günlerde Antalya'dan canlı olarak yayınlanan 'Wetten Dass?' adlı yarışma programı, gerekse Olimpiyat Stadı'nda gerçekleşen Şampiyonlar Ligi finali nedeniyle son haftalarda bütün dünya Türkiye'yi konuşuyor. Dünyanın gözünü Türkiye'ye çevirense, sadece ülkemizde gerçekleşen önemli organizasyonlar değil. Dün Türkiye sinemalarında gösterime giren Fatih Akın imzalı 'İstanbul Hatırası: Köprüleri Geçmek' filmi, 10 günden bu yana Avrupa'nın en ünlü yayın organlarında haber oluyor.

İSTANBUL'A 30 DAKİKA AYRILDI
Cannes Film Festivali'nde yarışma dışı gösterilen ve festivalde gösterildikten sonra 11 ülke tarafından satın alınan film, festivalde salonu dolduran ünlü sinemacılar tarafından büyük alkış aldı. Cannes Film Festivali komite başkanı olan yönetmen Emir Kusturika'nın filmden sonra Fatih Akın'ı bizzat tebrik etmesi ise büyük dikkat çekti. Tüm Avrupa'ya yayın yapan Avrupa'nın en ünlü haber kanalı Euronews da geçtiğimiz akşam prime time'da Akın'ın büyük beğeni toplayan filmine 30 dakika gibi geniş bir süre ayırdı. Bunun dışında IMDB, Allocine, Hollywood Reporters gibi ünlü sinema siteleri de, filmi övgüyle ele almaktan geri kalmadı.

İSTANBUL'A TURİST YAĞACAK
İstanbul'un müzik temasıyla anlatıldığı film; festivalde ABD, Fransa, Yunanistan, İsrail, İtalya, Danimarka, Belçika, İsviçre, Hollanda, Avusturya, Lüksemburg ve Yugoslavya gibi ülkelerin sinemacıları tarafından satın alındı. Böylece filmde büyülü bir şekilde anlatılan İstanbul, bütün bu ülkelerin sinema salonlarında izleyici ile buluşabilecek. Filmi izledikten sonra İstanbul'u ziyaret etmeye karar veren isimler arasında ise dünyaca ünlü Hollywood yıldızı Salma Hayek ve İspanyol oyuncu Javier Bardem de bulunuyor. Bardem'in filmi izledikten sonra Fatih Akın'a verdiği tepki şöyle olmuş: "İstanbul'u mutlaka görmem gerek."

'FİLMİ İZLESİNLER YETER'
Filmin yönetmeni Fatih Akın, filmi çekerken amacının reklam yapmak olmadığını, ama filmin İstanbul'un reklamını yapmasının da sevindirici bir haber olduğunu söyledi: "Yabancı medya İstanbul'a tek taraflı bakıyor. Ben Türkiye'nin onların bakmadığı diğer taraflarını da yansıttım bu filmde. Ama İstanbul'u anlatmak için 90 dakika yeterli değil." Akın, İstanbul'un reklamını yaptığı için devletten teşekkür beklemediğini, filmin izlenmesinin kendisini tatmin edeceğini belirtiyor. Ödüllü yönetmen, filminin bir belgesel olmadığını, bunun bir müzik filmi olduğunun altını çiziyor.

DÜNYAYA AÇILMA FIRSATI
Film aracılığıyla bütün dünya hem İstanbul'u hem de Türk müziğini çok yakından tanıyacak. Belki de filmde müziklerine yer verilen Sezen Aksu, Orhan Gencebay, Müzeyyen Senar, Baba Zula, Aynur, Orient Expressions, Duman, Replikas, Erkin Koray, Mercan Dede gibi ünlü müzisyen ve gruplar da böylece dünyaya açılma fırsatı bulacak...
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 10 parmağında 10 marifet
 Seksi kadın rolleri ondan sorulur
 İstanbul Müzik Festivali ile müzik dolu yaz akşamları
 İstanbul'da Akordeon Günleri başlıyor
 Kavganın da bir usulü var!
 Şampiyon biraderler
 Klasik müzik seven nesiller yetişecek
 Daha fazla yaratıcılık
 Sağlıklı bir yaşam için koşun
GÜLSE BİRSEL
Fıkralar öldü mü?
Bir İngiliz, bir Fransız, bir Türk...
AYŞE TÜTER
Zencefilli balık
Balıkları yağlanmış bir tavada her iki...
Tüp bebekte başarı yüzde 70'e çıkabilir
Tüp bebekte başarı yüzde 70'e çıkabilir
Tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemlerinde eve bebekle dönme şansının...
Tatminsizlik had safhada
Tatminsizlik had safhada
Filmleri gişe rekorları kıran pek çok oyuncu, şımarıklıkta sınır...
Senaryoyu iyi okumayıp başrolleri kaptırdılar
Senaryoyu iyi okumayıp başrolleri kaptırdılar
Onlar oynamayı reddettikleri roller için sonradan pişman olan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.