kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
  » Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tatminsizlik had safhada
Tatminsizlik had safhada
'Kutsanmış su' isteyen bile var

Tatminsizlik had safhada

Filmleri gişe rekorları kıran pek çok oyuncu, şımarıklıkta sınır tanımıyor. Jetlerinin benzin parasını bile yapımcılara ödeten yıldızlar, tatminsizlik abidesi haline geliyor.

Son zamanlarda Hollywood'da, ardı ardına çevrilen büyük bütçeli yapımlar kadar, oyuncuların 'tuhaf' istekleri ve bu filmlerden aldıkları çılgınca ücretler de konuşuluyor. Birçok yıldızın özel makyöz, bakım uzmanı, özel jet gibi istekleri, sözleşmelerin neredeyse ilk maddesi haline gelmişken; stüdyoların bu istekleri yerine getirmek için canla başla çalışması, psikologlar tarafından 'şaşırtıcı' olarak yorumlanıyor.

ZETA-JONES'LA BAŞLAMIŞTI
İnternetteki 'ew.com' sitesinde yer alan bir incelemeye göre, durum öyle bir hale geldi ki; bir yıldız New York'tan Los Angeles'a kendi jetiyle uçsa bile, 60 bin dolarlık yakıt ve mürettebat ücreti stüdyoların cebinden çıkıyor. Catherine Zeta- Jones gibi yıldızlar, bu tür istekleri nedeniyle bir dönem açgözlülükle suçlanmış olsa da, Hollywood akıllara durgunluk veren bu hayata çoktan ayak uydurmuş durumda. Bu tatminsizliğin 80'li yıllarda başladığı söylense de, ünlülerin lüks tutkusundaki asıl patlama 90'lı yıllarda yaşandı. Film stüdyolarının filmlerden rekor düzeyde kâr etmeye başlaması, ünlü oyunculara o zamana dek duyulmamış ücretler ödenmesini de sağladı.

AVANTA İSTEYENLER ÇOĞALDI
'A sınıfı' bir oyuncunun, film çekimleri sırasında stüdyodan talep ettiği 'avantalar', ortalama 30 ila 40 kalemden oluşuyor. Bunların arasında; oyuncunun çocukları için sette her an hazır bekleyecek bir bakıcı (haftalığı 1500 dolar), özel aşçı (haftalığı 3 bin dolar), antrenör (haftalığı bin dolar), asistan (haftalığı 10 bin dolar) ve diğer harcamalar için haftada 3 bin 500 dolar 'harçlık' geliyor.

STÜDYONUN CEBİNDEN ÇIKIYOR
Tüm bunlar elbette stüdyonun cebinden çıkıyor. Filmlerin gösterime girdiği ilk hafta yakalayacağı gişe başarısının, stüdyoların filmleri değerlendirmesindeki ana kıstaslardan biri haline gelmesi, en çok gişesi garanti olan oyunculara yarıyor. Çünkü bu sayede aralarında Julia Roberts ya da Nicole Kidman'ın bulunduğu yıldızlar, dudakları uçuklatan miktarda paralar almayı sürdürüyor. Yıldızların dünyasını yakından inceleyen psikologlar, yıllarca ciddiye alınmadıktan sonra bir anda popüler olan oyuncuların, film sektöründen intikam aldıklarını iddia ediyor: "Bunları yaparken birilerinin sinirlerini bozuyor olmalarını zerre kadar umursamıyorlar. Canları ne çekerse onu istiyor ve gerisini boş veriyorlar."

İNTERNET BELLERİNİ BÜKECEK
Stüdyolar, tüm bu masrafları ses çıkarmadan karşılamaya çalışsa da, yakın zamanda bu durum değişecekmiş gibi görünüyor. Çünkü internet kullanımının yaygınlaşması ve filmlerin internet ortamında özgürce paylaşılması, stüdyoların kar paylarına ciddi darbeler vurmaya başladı. Birçok uzman, stüdyoların bu çılgınca harcamalara çok uzun süre dayanamayacağına dikkat çekiyor. Yapılan yüksek harcamalar, hâlâ bir filmin başarısı için en önemli etken olarak kabul ediliyor. Oysa yapımcılarla aynı fikirde olmayanlar da var. Son yıllarda Oscar'a aday gösterilen filmlerin ve oyuncuların bir kısmının son derece mütevazı bütçelere sahip olduğuna ve ortaya dökülen paraların, ne olursa olsun oyuncuların ve filmin performansını yükseltemeyeceği belirtiliyor.

Derleyen: Emre AĞANOĞLU

DİĞER MAGAZİN HABERLERİ
 Senaryoyu iyi okumayıp başrolleri kaptırdılar
 Oyuncu dediğin hep merak edilmeli
 Gecelik ilişkilerden bıkıldı artık
10 parmağında 10 marifet
10 parmağında 10 marifet
atv'nin sevilen dizilerinden Saklambaç'ta Bağdagül karakterini...
Yeni moda: Film turizmi
Yeni moda: Film turizmi
Geçtiğimiz hafta Cannes Film Festivali'nde gösterilen ve tam 11...
UEFA Şampiyonlar Ligi
Dünyanın en güzel kenti İstanbul mucizevi bir Şampiyonlar Ligi...
Türkiye'nin Tarikat Gerçeği
Din varken neden tarikatlar oldu? Cami dururken neden bir de tekke...
IMF'yle yeni dönem
Uluslararası Para Fonu IMF'nin İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.