kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk gazeteciler kurtları anlatırken korkuyorlardı
Türk gazeteciler kurtları anlatırken korkuyorlardı
Cahil Fransızlar AB'ye girmenize karşı
Karakterlerim kötü, ben değilim
Yazdıklarımdanötürü korkmadım

Türk gazeteciler kurtları anlatırken korkuyorlardı

Türk mafyasını, ülkücüleri ve bozkurtları ilginç ayrıntılarla yazan Fransız yazar Jean Christophe Grange, Fransa'daki konutunda özel açıklamalarda bulundu. 'Kurtlar İmparatorluğu'nu yazmadan önce 1980 dönemine ilişkin bilgi aldığı Türk gazetecilerin hala korku yaşadığını anlatan Grange, "Bu konunun ne kadar bıçaksırtı olduğunu bana isim verirken yaşadıkları tereddütten anladım" dedi.

Uçak rötarı ve Paris trafiği nedeniyle randevumuza 2.5 saat geç gidiyoruz. Dar merdivenlerden çıkıp, kapısının önüne geldiğimizde rahat tavırları ve gülen yüzüyle karşılıyor bizi. Ve işte 'Leyleklerin Uçuşu', 'Kızıl Nehirler', 'Taş Meclisi' ve son olarak da 'Kurtlar İmparatorluğu' gibi dünyada 4 milyonun üstünde satış rakamına ulaşan Fransız yazar Jean Christophe Grange tüm endamıyla karşımızda duruyor. Onunla bu röportajı yapmamızın nedeni, Türk milliyetçilerini ayrıntılarıyla anlatan bu Fransız yazarın kaleme aldığı 'Kurtlar İmparatorluğu'nun yakında aynı isimle ülkemizde vizyona girecek olması. Bize röportaj yapmak için yarım saatimiz olduğunu hatırlatıyor ama yaklaşık bir buçuk saat konuşmayı başarıyoruz. Yazarlığına, elbette 'Kurtlar İmparatorluğu' kitabına, ülkücülüğe bakışına hatta Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecine kadar her konuda sorularımızı yanıtlıyor Grange. Kot pantolon ve siyah kazağıyla karşımızda oturan 43 yaşındaki ünlü yazarın delici mavi gözlerinden kurtulabildiğimizde sorularımızı da sormaya başlıyoruz.

MİTOLOJİK HİKAYELERİ İLGİNÇTİ...

* 'Kurtlar İmparatorluğu' Türkiye'de uzun süre çok satanlar listesinde kaldı. Bir yabancının bize ait olan siyasi bir unsuru böyle ayrıntılı bilmesi doğrusu çok şaşırtıcıydı....
Nasıl röportajlarımda hiç bilinmeyen konulara değiniyorsam, aynı şeyi kitaplarım için de düşünüyorum. Mafya röportajları yaparken değişik ülkelerin mafya yapılarını inceledim. Son dönemlerde Türk mafyası üzerine bir çalışmaya başlamıştım. Bu konuda edindiğim ilginç bilgilerin sonucunda bunu konu alan bir polisiye yazmak istedim.

* Birçok ülkenin milliyetçi kesimi var. Bu kadar ülke arasında neden Türkiye ilginizi çekti? Öncelikle milliyetçilerin cinayet işleyebilme özellikleri ilgimi çekti. Bozkurtları konu alan mitolojik hikayelerinin olması ve kurtlardan geldiklerine inanmaları beni çok etkiledi. Hele ki duyduğum isimler bu kitabı yazmamda tetikleyici oldu. (Bu arada eliyle kurt işareti yapıyor.)

*
Nasıl bir çalışma yaptınız? Birçok kez Türkiye'ye geldim. Politik açıdan bilgili ve özellikle 1980 dönemini yaşamış gazetecilerle röportajlar yapıp, onlardan bilgi topladım.

GERÇEKLE KESİNLİKLE İLGİSİ YOK!

* Kimdi bu isimler?
Milliyet Gazetesi'nde çalışmalarda bulundum. Ama konuştuğum kişileri hiç hatırlamıyorum.

* Ülkücü kesimle görüşme yapabildiniz mi? Konuştuğum gazeteciler, konuyu çok iyi bilen isimlerdi ama aralarında hiç ülkücü yoktu. 1980 dönemini daha iyi anlamam için çok yardımcı oldular. Ancak bu konunun ne kadar bıçaksırtı bir konu olduğunu onların bana isim verirken yaşadıkları tereddütten anladım. Daha önce başları derde girmiş olan veya birtakım mahkemeleri devam eden insanların isimlerini söylerken rahatsız oldular.

* Fransa'da yaşayan Türkler'in size herhangi bir yardımı oldu mu? Kitabımda her ne kadar Türk mahallesinden ayrıntılarıyla bahsetsem de romanda kurgu anlamında ayrıntılar da bulunuyor. İşin ilginç yanı benim hiç Türk arkadaşım yok. Ve kitaptaki hikayeler gerçekle ilgili değil. Ben kafamda bir kurgu kurarım. Bunu gerçek kılabilmek için bazı doğru şeyleri katarım.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Tülin'in yanında su perisi gibiydim!
 Powertürk'te 'savaşa hayır' devam
 Bir ünlüler geçidi bir güzellik şöleni
 Bağlanmak zor
 Tümer Metin'in sade yaşam alanı
 Güvenli, sakin ve çocuklar için ideal
 Pikniğe giderken kap arama derdine son
 İznik çinileri Defne Koz ile hayat buluyor
 Sofranız, odanız, masanız renklensin
 Senaryomu gasp etti - Senaryo hep benimdi
HAKAN & UTKU
1 numaralı şişe nerede?
Coca-Cola zaten kafası karışık...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Püreli kebap
Patatesleri haşlayıp...
Tıp geç anneliğe izin veriyor: 40 yaştan sonra şansınız yüzde 25
Tıp geç anneliğe izin veriyor: 40 yaştan sonra şansınız yüzde 25
Uzmanlar kadınların ileri yaşlarda, hatta menopoz sonrasında bile...
Güler Sabancı'ya Cunda'da özel davet
Güler Sabancı'ya Cunda'da özel davet
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 8...
Flört ediyorlar!
Flört ediyorlar!
Etiler Şamdan'ın sahibi Mehmet Tuna ile Safran'ın sahibi Aslı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.