kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Senaryomu gasp etti - Senaryo hep benimdi
Senaryomu gasp etti - Senaryo hep benimdi
Oyun üzerinde hiçbir hakkı yoktur'

Senaryomu gasp etti - Senaryo hep benimdi

Ünlü yazar Cezmi Ersöz'ün hayatını senaryolaştıran senarist Gülşah Gülbenzer, Ersöz'ün hem senaryoyu gasp etiğini, hem de Ersöz tarafından tehdit edildiğini iddia ediyor. Ersöz ise iddiaları reddediyor: "Yok böyle bir şey!".

Senarist Gülşah Gülbenzer ile yazar Cezmi Ersöz arasında yaşanan senaryo muamması, savcılığın kayıtlarına geçti. Ünlü yazar Cezmi Ersöz, Gülbenzer'den kendi hayatını senaryolaştırmasını istemiş, daha sonra bunu tiyatro oyunu haline getireceğini söylemişti. Gülbenzer, tiyatro oyununun senaryosunu yazması için Ersöz ile 3 bin YTL'ye (3 milyar TL) anlaştığını, ne var ki ünlü yazarın bu parayı vermek yerine senaryosunu gasp ettiğini dile getirdi. Gülbenzer, ayrıca Ersöz tarafından tehdit edildiği gerekçesiyle Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na suç durusunda bulundu. Ersöz'ü, kendisini tehdit ettiği gerekçesiyle şikayet eden Gülbenzer, Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nın isteği üzerine 6 Nisan 2005'de Taksim Polis Merkez Amirliği'nde ifade verdi.
Gülşah Gülbenzer'in Cezmi Ersöz hakkındaki iddiası şöyle: "Cezmi Ersöz, kendi hayat hikayesini tiyatro oyunu olarak sahnelemek istedi. Bu oyunun senaryosunu 3 bin YTL (3 milyar TL) milyar karşılığında bana yazdırdı. Ne var ki Ersöz, hem 3 bin YTL'yi vermedi hem de CNN Türk'te yapılan bir röportajda oyunun senaryosunun kendisine ait olduğunu söyledi. Bu röportajdan sonra Cezmi Ersöz tarafından tehdit edildiğim için Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundum. Daha sonra Cezmi Ersöz'ün ve benim ifadelerimiz alındı."

'3 BİN YTL YERİNE 200 YTL VERDİ'

* Cezmi Ersöz'ü neden Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet ettiniz?
Cezmi Ersöz, kendi hayat hikayesini tiyatro oyunu şeklinde senaryolaştırmam için bana teklifte bulundu. Ben de kendisinin bütün kitaplarını, yazdıklarını okudum, kendisiyle ilgili bilgileri topladım ve hayatını senaryolaştırdım.

* Oyunun adı nedir, kimler rol alacak? Oyunun adı sürekli değiştirildi. Önce Cezmi Ersöz'ün kendisi oynayacaktı. Daha sonra Altan Erkekli'ye teklif götürüldü. BKM, Altan Erkekli'ye izin vermedi. Aynı teklif daha sonra Metin Belgin'e götürüldü. Metin Belgin'in de sinema filmi projesi olduğu için kabul etmedi. Teklif son olarak Uğur Polat'a götürüldü ve kendisi Cezmi Ersöz'ü canlandırmayı kabul etti.

* Cezmi Ersöz ile yaptığınız anlaşmanın içeriği nedir? Cezmi Ersöz, oyunun senaryosunu Reha Bilgen'e yazdırmış ama para konusunda alaşamadıkları için bana teklifte bulundu. Bu iş için 3 bin YTL alacaktım. Sadece

200 YTL verdi. Ben senaryoyu teslim ettikten sonra CNN Türk'teki bir röportajında senaryonun kendisine ait olduğunu söyledi. Ben telefon açıp neden senaryonun kendisine ait olduğunu söylediğini sordum. Bu konuşmamız sırasında ve daha sonraki zamanlarda beni sık sık tehdit etti. Ben de tehditlerinden bıktığım için savcılığa suç duyurusunda bulundum.

'GÜVENİP NOTER'E GİTMEMİŞTİM'

* Cezmi Ersöz sizi nasıl tehdit etti?
'Bu senaryo benim. Sağda-solda oyunun sana ait olduğunu söyleme. Fena olur. Hatta İstanbul'u terk et. Yoksa seni bitiririm' şeklinde tehdit etti.

* Siz senaryonuzu noterden tasdik ettirmiş miydiniz? Ettirmemiştim. Çünkü Cezmi Ersöz gibi ünlü bir yazarın bir başkasının eserini sahipleneceğini hiç düşünmedim. Ama daha sonradan aldığım duyumlara göre hayranlarının kendisine gönderdiği hikayeleri de sahipleniyormuş. Benim bilgisayarımda senaryonun yazımına ne zaman başladığıma yönelik kayıtlar var. Ayrıca birçok insan senaryoyu benim yazdığımı biliyor. Bilen insanlardan biri de tiyatroda Cezmi Ersöz'ün hayatını canlandıracak olan Uğur Polat. Polat'dan önce teklif götürülen Altan Erkekli ile Metin Belgin de senaryonun bana ait olduğunu biliyor.

* Cezmi Ersöz'e tazminat davası açmayı düşünüyor musunuz? Şu anda açamam. Çünkü oyun henüz sahnelenmeye başlamadı. Oyun sahnelenmeye başlayınca ayrıca tazminat davası da açacağım.

MEHMET ÇALIŞKAN - MAGAZİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Tülin'in yanında su perisi gibiydim!
 Powertürk'te 'savaşa hayır' devam
 Bir ünlüler geçidi bir güzellik şöleni
 Bağlanmak zor
 Tümer Metin'in sade yaşam alanı
 Güvenli, sakin ve çocuklar için ideal
 Pikniğe giderken kap arama derdine son
 İznik çinileri Defne Koz ile hayat buluyor
 Sofranız, odanız, masanız renklensin
 Türk gazeteciler kurtları anlatırken korkuyorlardı
HAKAN & UTKU
1 numaralı şişe nerede?
Coca-Cola zaten kafası karışık...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Püreli kebap
Patatesleri haşlayıp...
Tıp geç anneliğe izin veriyor: 40 yaştan sonra şansınız yüzde 25
Tıp geç anneliğe izin veriyor: 40 yaştan sonra şansınız yüzde 25
Uzmanlar kadınların ileri yaşlarda, hatta menopoz sonrasında bile...
Güler Sabancı'ya Cunda'da özel davet
Güler Sabancı'ya Cunda'da özel davet
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 8...
Flört ediyorlar!
Flört ediyorlar!
Etiler Şamdan'ın sahibi Mehmet Tuna ile Safran'ın sahibi Aslı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.