kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Toker: Görüşmeler olumlu geçti
Onur Air: 'Kusur bulamadılar'
Toker: Görüşmeler olumlu geçti

Toker: Görüşmeler olumlu geçti

Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgettin Toker, Almanya ve Hollanda sivil havacılık görevlileriyle İstanbul'da yapılan görüşmelerde, Onur Air'in operasyonlarının son derece olumlu bulunduğunu söyledi.

Onur Air'in Hollanda'ya uçuşlarının durdurulmasının ardından, soruna çözüm bulmak amacıyla Türk sivil havacılık yetkililerinin Hollanda ve Almanya sivil havacılık görevlileriyle ayrı ayrı yaptıkları teknik görüşmeler sona erdi.

Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Toker, görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a, konuya gösterdikleri hassasiyet ve verdikleri destek için teşekkür etti.

Hollanda sivil havacılığının uluslararası temayüllere uygun olmayan davranışı neticesinde bugün gelinen noktada Onur Air ile yapılan son görüşme sonrasında onur duyduğunu ifade eden Toker, şunları söyledi:

''Konuklarımızla dünya, Türk, Hollanda ve Almanya sivil havacılığıile ilgili ortak neler yapabileceğimiz konusunda birtakım görüş alışverişinde bulunduk. Bazı noktalarda denetleme gibi kabul edilse de bu sadece karşılıklı görüş alışverişi şeklinde devam etti. Genel Müdür Yardımcımız Haydar Yalçın'ın koordinesinde yapılan bu değerlendirmeler sonucu, Onur Air'in operasyonları son derece olumlu bulundu. İlgili kişilerle yaptığımız konuşmalarda çıkan sonuçta, Onur Air'in operasyonlarının sağlıklı, güvenli olduğu bir kere daha kanıtlanmış
oldu. Bu konuda özellikle Hollanda tarafından açıkça bir bildirimde bulunulmadı, ancak görüşmeler sırasında bu bize birçok defa iletildi. Türk sivil havacılığı olarak şirketlerimizin güvenliği konusunda en ufak bir tereddüdümüz yoktu. Bu ziyaretin sonucunda dostlarımız da bir kez daha anladı ki, Türk sivil havacılığı çok önemli gelişmeler kaydetmiş, bunların bir parçası olan Onur Air'in şu andaki operasyonlarının son derece güvenli olduğu ortaya bir kere daha çıkmıştır.''
Bu toplantılar sonucunda Alman ve Hollandalı yetkililerin de kendilerine birtakım paylar çıkaracağını kaydeden Toker, konunun Avrupa sivil havacılığını da ilgilendiren bir noktaya geldiğini ifade etti.

''Şu anda gelinen nokta, Türk sivil havacılığı için son derece olumlu'' diyen Toker, görüşmelere gelen heyetlerin operasyonların açılması için yetkili olmadığını, hazırlayacakları raporları ilgili kişilere vererek konunun açıklığa kavuşmasını sağlayacaklarını söyledi.

Başbakan ve Ulaştırma Bakanı'nın konuyla ilgili üst düzey temaslarının devam ettiğini belirten Toker, kendilerinin de olaya sadece Türk sivil havacılığı açısından bakmadıklarını, Avrupa sivil havacılığı açısından da değerlendirdiklerini ifade etti.
Konuyu uluslararası platformlara taşıyarak bir daha böyle olayların yaşanmaması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını kaydeden Toker, ''Bizim şirketlerimizin operasyonları ile şu anda Avrupa'da operasyon yapan yabancı şirketlerin operasyonları arasında hiçbir fark yok. Bizi memnun eden de bu. Bu şirketlerimizin son derece emniyetli oldukları bir kez daha tespit edilmiştir'' diye konuştu.

''HERHANGİ BİR ENDİŞEMİZ YOK''

Görüşmeleri yürüten Türk Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın da yapılan görüşmeler ve bilgi alışverişleri sonucunda Onur Air'in mevcut durumunun emniyetli olduğu yolunda bulgular elde edildiğini belirterek, ''Onur Air'in Türkiye ve diğer ülkelerde yapmış olduğu faaliyetlerle ilgili herhangi bir endişemiz yok. Bundan dolayı uçuşlarına izin vermeye devam edeceğimizi ifade etmek isterim'' dedi.

Yalçın, diğer Avrupa ülkelerinin de kendi havaalanlarında yaptıkları denetimlerde Onur Air ile ilgili herhangi bir problemin olmadığını beyan ettiklerini ifade etti.

Haydar Yalçın, Alman sivil havacılık yetkilileriyle yapılan görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğini ve alınan bilgiye göre önemli denilebilecek hiçbir bulguya rastlanılmadığını söyledi.

Hollanda heyetiyle yapılan teknik görüşmelerde de kendileriyle her türlü bilgi paylaşımına gidildiğini belirten Yalçın, şöyle dedi:

d
''Son görüşmede bilgi alışverişini ümit ederken, kendileri teknik anlamda yaptıkları bu ziyaretle ilgili herhangi bir açıklamada, yorumda veya bilgi paylaşımında yetkili olmadıklarını belirttiler. Bu yüzden kendi ziyaretleriyle ilgili herhangi bir bilgi almamız söz konusu olmadı. Konuyu kendi merkezlerine ileteceklerini ve önümüzdeki hafta içinde bizimle temasa geçeceklerini söylediler. Ama edindiğimiz izlenim, son derece pozitif olduğu yönünde. Raporlarını tamamen teknik ve objektif bir şekilde kendi merkezlerine yansıtacaklarını
ümit ediyorum. Bu kararın bir an evvel alınarak, uçuşların en kısa sürede başlaması için de yoğun çabalarımız devam edecek.''

HOLLANDA UÇAKLARINA YAPILAN DENETİMLER

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Toker, Hollanda charter firmalarının Türkiye'ye düzenlemek istedikleri ek seferler ve bu uçaklara yapılan denetimlerle ilgili soru üzerine, konuya mütekabiliyet esasına göre değil, teknik bazda baktıklarını söyledi.

Hollanda şirketlerinin yabancı şirketlerden uçak kiralayarak yolcu talebini karşılamak üzere girişimde bulunduklarını anlatan Toker, ''O konuda Hollanda sivil havacılığı ile aynı hassasiyeti gösterdik. Çünkü uçakların menşeini bilmek zorundaydık. İlave seferleri karşılamak üzere kullanacakları uçak tiplerinin de tarafımızdan incelenmesi söz konusu'' diye konuştu.

Yapılan denetimlerde önemli bulgulara rastladıklarını belirten Toker, ancak bunların tüm operasyonları etkileyecek nitelikte görülmemesinden dolayı eksikliklerin giderilmesinden sonra uçuşlara izin verildiğini söyledi.

Haydar Yalçın da Onur Air'in Hollanda'da arızalanan uçağıyla ilgili hazırlanan uzman raporunda, motorda yabancı bir cismin olma olasılığının belirtildiğini ifade ederek, ''Dolayısıyla bu, Onur Air'in operasyonunun emniyetli olmamasını gerektirecek bir durum yaratmıyor. Bu, o anda Onur Air dışındaki bir havayolunda da olabilirdi. Bunu da kendileriyle paylaştık ve kendilerini ikna ettik. Herhangi bir itirazları olmadı'' şeklinde konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 IMF'de 'asgari ücret' üzüntüsü
 Babacan: 'Türkiye AB'nin en büyük büyüme unsuru olacak'
 Cari açık beklentisi 15.7 milyar $
 Garanti'de hisse pazarlığı
 E-bildirge zorunluluğu
 Belediyeye borç takan da yurtdışına çıkamayacak
 Onur Air'in uçakları Lufthansa kadar güvenli
 1000 kamyon rakı topladık maliyet trilyonu aştı
 Telekom'da hem imtiyaz hakkı hem de altyapı satışı yapılacak
 Türk-İş ilk altı ay için yüzde 13 zam istedi
 Hipermarket Yasası yeniden düzenlenecek
 Türkiye kart cirosunda ilk 10'a girdi
 'Yabancı geliyor, cari işlemler açığı endişesini abartmayın'
 Tütün Kurumu'na güvenmedi
 Kaçakçılık ÖTV ile arttı
 TİM: Yeni yasa af değil, failin tespiti
 ABD, Çin'den pantolon ve gömlek de almayacak
 İTO'dan 20 KOBİ'ye destek
 Teşvikli ihracatı sevdik
 Türkler yoksul ve korumasız
 Irak'tan 9 bankaya uyarı
 Tarımda AB ile dönüşüm şart
ŞELALE KADAK
Hepimiz şifre paranoyağı olduk ama yakında...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sermaye piyasası mahkeme koridorlarında...
GAZİ ERÇEL
Finansal istikrar
Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası'nın...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bankaların birlikte taksit durdurması rekabet ihlali...
'Bozkurt kavramı beni çok etkiledi'
'Kurtlar İmparatorluğu' adlı kitabında Türkiye'deki 'milliyetçiliği'...
Kapkaç okulu mezunu
Kapkaç yaptırılmaya çalışılırken kaçarak polise sığınan G.A babası...
Türkiye’nin gözbebekleri
Türkiye’nin gözbebekleri
19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta...
Bir 'umudun' peşinde Hindistan'a savruldular!..
Bir 'umudun' peşinde Hindistan'a savruldular!..
Kaçak böbrek nakli için Hindistan'daki merkezlere giden Türk...
IMKB
E: 25.206 D:% 1,45
DOLAR
S: 1,371 D:% -0,109
EURO
S: 1,734 D:% -0,029
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu