kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
15 BİN HASTA BEKLİYOR: Türkiyede 15 bin kadar hasta böbrek nakli için beklerken bunlardan hatrı sayılır bir kısmı çözümü Hindistan gibi ülkelerde arıyor.
Bir 'umudun' peşinde Hindistan'a savruldular!..
Sunuş
'Baba beni ya kurtarın ya da öldürün!..'
Doktorlar 'gitmeyin' diyor!..

Kaçak böbrek hattı

SABAH, yüzlerce Türk hastanın ölümüne umut aradığı Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki böbrek nakli merkezini canlı tanıklarla sergiliyor.

Yeni Delhi'deki Star Life kliniği, konuttan çevrilmiş bir yer. Bir ameliyathanesi, bir yoğun bakım ünitesi ve ikişer yataklı iki odası var. Her giden ne kadar bakımsız olduğunu ilk bakışta fark ediyor.

OPERASYON 25-40 BİN DOLAR ARASINDA
Kliniğin sahibi Dr. Civan Rauf. Müslüman olan Rauf operasyonlara doktor ağabeyi ve beş kişilik ekiple giriyor. Yoksul Hintliler'den alınan böbrek en az 25 bin dolara takılıyor.

UMUT YOLCULUĞUNDAN ÖLÜ DÖNENLER DE VAR
Hindistan'da kaçak merkezlerde böbrek nakli yaptırmak sağlıksız koşullar nedeniyle büyük risk. Türkler'den umutla gidip ölen de var, dönüp yoğun bakıma girenler de.

Simsarı var
Böbrek hastalarıyla ilk teması diyaliz merkezlerinde simsarlar kuruyor.
Sonra Hindistan'a bildiriliyor. Beş donör bulununca yolculuk başlıyor.


Bir 'umudun' peşinde Hindistan'a savruldular!..

Kaçak böbrek nakli için Hindistan'daki merkezlere giden Türk hastaları, son derece sağlıksız bir ortam bekliyor. Operasyonun maliyeti 40 bin doları buluyor.

Böbrek nakli için Hindistan'a gönderilecek hastalarla ilk temas diyaliz merkezlerinde kuruluyor. Hindistan'la bağlantılı simsarlar gözüne kestirdikleri paralı Türk hastalara, Hindistan'da böbrek nakli yaptırabilecekleri müjdesini (!) veriyor. O andan sonra fiyat pazarlığı başlıyor. 25 ila 40 bin dolar arasında yapılan anlaşmanın ardından, Hindistan'ın önemli kaçak nakil merkezlerinden biri olan Star Life kliniği ile bağlantıya geçiliyor. Kliniğin sahibi olan 35 yaşındaki Cerrah Doktor Civan Rauf'a hastanın doku testi, yaşı, kilosu ve başka hastalıklarının olup olmadığı bilgileri gönderildikten sonra, kaçak böbrek naklinin startı veriliyor...

YOLCULUK RİSKLERLE DOLU
Star Life Kliniği, listelediği fakir Hint donörler üzerinde çalışmalarına başlıyor. Çeşitli testlerden sonra tutan böbrekler belirleniyor ve İstanbul'dan heyecanla beklenen sonuç, yaklaşık 15 günde tamamlıyor. Bu çalışmalarla en az beş donör tespit ediliyor. Donör fazlalığının nedeni ise, ameliyat sırasında hangi donör daha sağlıklıysa onun böbreğinin ihtiyaç sahibine takılacak olması. Böbrek hastasının Hindistan yolculuğu da bu çalışmaların bitimiyle başlıyor. Klinik yetkilileri ile İstanbul'daki bağlantıları Hindistan programını yapıyor. Ancak belirli aralıklarla diyalize girmesi gereken hastalar, yolculuk programındaki en ufak bir aksamada ölümle burun buruna kalabiliyor. Bilinmeyene doğru risklerle dolu bu yolculuk, daha en başından ölüm korkusunu ile başlamış oluyor.

HİNDİSTAN'A İLK ADIM
Hindistan'a ulaşan hastayı kaçak nakli yapacak kliniğin yetkilisi karşılıyor. Hasta ve refakatçısı ayarlanan otele kadar götürülüyor. Hasta Hindistan'da kaldığı süre içerisinde kimi zaman diyalize girmesi için, kimi zaman da yapılması gereken testler için otel ile klinik arasında adeta mekik dokuyor. Bu süreçte ameliyatı soran hastaya hep aynı cevap veriliyor: "Yarın inşallah..." O yarınlar bir türlü gelmek bilmezken, ne olacağını bilemeyen hasta, başına geleceklerden habersiz stres içinde bekliyor. Yeni Delhi'de bulunan kaçak böbrek nakli merkezi tam manasıyla evlere şenlik. Konuttan kliniğe çevrilmiş olan merkezin içinde bir ameliyathane, bir yoğun bakım ünitesi ve içinde ikişer yatak olan iki oda bulunuyor. Çevreye bakıldığında kliniğin bakımsızlığı dikkatlerden kaçmıyor. Böbrek nakillerinde en ufak virüsün hastayı ölüme götürebileceği düşünüldüğünde, bu sağlıksız ortamın hayati önemi daha bir belirginleşiyor. Böbrek nakli için gelen Türkler'le dolu olan kliniğin sahibi ise yine Türk hastalar arasında namı yürüyen Hintli Operatör Cerrah Dr Civan Rauf. Müslüman olan Rauf, kendini aynı dinden olan Türkler'e yakın hissediyor. Öyleki, Amerikalı böbrek hastalarından nakil için 50 ila 60 bin dolar alan Rauf, Türk hastalardan aciliyet durumuna göre 25 bin ila 40 bin dolar talep ediyor. Civan Rauf, ameliyatlara kendisi gibi doktor olan ağabeyi ve beş kişilik ekibiyle giriyor.

Ramazan Kurnaz


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye’nin gözbebekleri
 Ana sıcaklığından devlet kucağına
 İki arkadaş birer gün arayla şehit oldu
 'Süslü' yolsuzluk
 Kanal D'de görev değişikliği
 Akdamar'a Ermeni mimarlar
 Tatlıses'in Mercedes'i bulundu
ERDAL ŞAFAK
Bağdat'ta ölüm, Şam'da panik
İlk yurtdışı gezisini...
ÖMER LÜTFİ METE
Ah bir işkence yapabilsem
Özbekistan'da İslam Kerimov...
UMUR TALU
Önce siz Çinli olun!
Hastanede insanın gazete okuma...
YILMAZ ÖZDİL
Yanar döner ampul
Geçenlerde Deniz Baykal, "Çiftçiye...
ERGUN BABAHAN
Önce adalet
"Tarih öğrencisi adalet ve özgürlük adına...
Anahtar Türkler'de
Kuzey Ren Westfalya eyalet seçimi, önümüzdeki yıl başbakanlığı...
'Var mısın bahse, ayda 5 kilo veririm'
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, önce estetik yaptırdığı, sonra...
İki kupayı vermezler
İki kupayı vermezler
Ukrayna'nın Shaktar Donetsk takımını çalıştıran Mircea Lucescu:...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu