kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Babacan: 'Türkiye AB'nin en büyük büyüme unsuru olacak'

Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki tam üyelik müzakerelerinin 10 yıl kadar sürebileceğini belirtirken, ''süreçte iniş çıkışlar olacaktır ancak 10 yıl içinde hazır olmayı bekliyoruz'' dedi.

Madrid'teki Beşinci Türkiye-AB Forumuna katılan Devlet Bakanı Babacan, İspanya'da yayımlanan El Pais ve ABC gazetelerine demeç verdi.
Babacan, El Pais gazetesine yaptığı açıklamada, ekonomide değişim sürecinin zaman alacağını, üyelik müzakerelerinin, Türkiye ekonomisinin, Avrupa'da demirlemesine olanak sağlayacağını vurgularken, '' müzakereler sonunda, Maastricht kriterlerine uyum sağlanmasını bekliyoruz'' ifadesini kullandı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

Türkiye ekonomisindeki gelişmelere değinen Babacan, ekonomide yüzde 50 oranında kayıt dışı ekonomiden söz etmenin abartma olmayacağını belirtirken, şöyle konuştu:

''İstikrarsız ve ortalama ekonomik büyümenin yüzde 2 civarında seyrettiği bir 10 yıllık dönemden sonra, şimdiki ekonomik büyüme, yüzde 9'un üzerinde gerçekleşiyor. Geride kalan bu 10 yıllık dönemde, ortalama yıllık enflasyon yüzde 70'lere kadar ulaştı. Şimdi ise yüzde 9.3. Ayrıca her yıl iş arayanların sayısı 500 ile 700 bin arasında artıyorsa da, işsizlik oranı yüzde 10'un çok az üzerinde.''

20 MİLYON TURİST BEKLENTİSİ

Türkiye'nin bu yıl 20 milyon turist beklediğini ve turizmin sadece bir gelir kaynağı olmaktan öte olduğunu ifade eden Babacan, ''Avrupalılar Türkiye hakkında daha fazla şey bilmek istiyorlar. Ülkemiz hakkında, sürekli büyüyen bir merak var. Türkiye ve gerçeklerini kavrama konusunda büyük bir gedik var. Bu gediği kapatmanın bir yolu, turizm, ticaret gibi daha sık ilişkiler'' dedi.

Avrupa toplumuna Türkiye'nin gerçeklerini anlatabilmek için iyi bir iletişim stratejisine ihtiyaç olduğunun altını çizen Babacan, ''müzakerelerde sadece AB'ye uyum değil, Avrupalıların bizi tanıyabilmesi için iletişim süreci de işlemeli' şeklinde konuştu.

FRANSA'DAKİ AB REFERANDUMU

Babacan, 29 Mayıs'ta Fransa'da yapılacak referandum konusundaki soruya da, ''şimdiki panaroma, bir kaç ay öncesi kadar kötü değil'' yanıtını verdi. Asıl endişe verici konunun referandum olmadığının altını çizen Babacan, şöyle devam etti:

''Bizi endişelendiren referandum değil, Türkiye'nin geleceğini hazırlamak. Maalesef Türkiye, Fransa ve başka ülkelerin iç sorunu haline geldi. Bu gerçekle karşı karşıyayız. Bu on yıl veya daha fazla bir süre sonra alınacak bir karar. On yıl içinde bu ülkelerde liderler değişecek, başka kuşak seçmenler olacak. Türkiye'nin, değişim sürecini tamamlarken kaybedeceği bir şey yok. İstikrarlı bir Türkiye, AB'nin güvenliği ve istikrarı için de önemli. 11 Eylül'den sonra, AB'nin komşusu Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleriyle ilişkiler
konusunda büyük ihtiyaç doğdu. Bu çok önemli. Müslüman, laik ve demokratik bu ülke; batı ülkeleriyle aynı düzeyde, açık bir toplum ile açık bir ekonomiye sahip ve de istikrarlı olursa bölgede çok şey değişecektir. Türkiye konusu, üye yeni bir ülke hakkında alınacak kararla ilgili değil, Avrupa'nın geleceği ile ilgili. Nasıl bir Avrupa istiyoruz? Küçük, kapalı ve özel bir kulüp mü? Yoksa kültürlerin ve etnik grupların bulaşacağı bir yer mi? Soru bu.'

Bakan Babacan, Kıbrıs konusunda ise BM referandumunda 'evet' oyu kullanan Kıbrıslı Türklerin yapıcı olduklarını vurguladı.

Türkiye'nin, AB'nin en büyük büyüme unsuru olabileceğinin vurgulayan Babacan, ''Türk göçmenler, refah içindeki bir Türkiye'ye geri dönebilirler. Bazılarının söylediklerinin tam tersi olabilir'' şeklinde konuştu.

Babacan, ''Avrupa Anayasası için Fransa'da yapılacak referandumdan olumsuz bir sonuç alınması halinde, bu gelişmenin Türkiye'nin AB'ye katılımı konusunda bir frenleme anlamına gelip gelmeyeceğine'' ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:

TÜRKİYE'NİN AB'YE KATACAKLARI

''Fransa'da sırası geldiğinde, Türkiye'nin üyeliği hakkında da bir referandum öngörülüyor. Şimdikinin, Türkiye ile bir ilgisi olmamalı. Eğer şimdiki referandumdan 'hayır' çıkarsa, bu dünyanın sonu değil. AB, bu Anayasa olmaksızın da mevcut.

AB, her şeyden önce Türkiye'nin üyeliğiyle güçlenecek bir barış projesi. Sorun, ülkemizin Fransa'da iç bir sorun haline dönüştürülmek istenmesi. Biz hoşgörülüyüz ve sabırlı olmalıyız. AB'ye girmemizi sağlayacak reformları devam ettirmeliyiz ve çalışmalarımızı bu konu üzerinde yoğunlaştırmalıyız. Müzakerelerin başlaması için bize bir tarih verildi. AB'nin verdiği sözden geri dönmesi gibi bir alışkanlığı yok. Türkiye'nin reformlarına devam etmesinden kimsenin kaybedeceği bir şey yok. Türkiye, 10 yıl sonra müzakereler tamamlanınca modern bir ülke olacak ve AB'yi daha da güçlendirecek.''

Babacan, Fransa'daki referandumdan 'hayır' çıkmasının müzakereleri etkileyeceğini, ancak bu etkinin ''kısa vadede'' söz konusu olduğunu söyledi. Babacan, ''meşru ve teknik açıdan ise bu referandum, müzakerelerin başlamasıyla ilgili değil'' dedi.

AB'de 10 yılda çok şeyin değişeceğinin altını çizen Babacan, ''yeni bir kuşak, yeni siyasi liderler olacak. Türkiye daha değişik, modern ve gelişen ekonomisi ile daha çok dikkat çeken bir ülke olacak'' şeklinde konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 IMF'de 'asgari ücret' üzüntüsü
 Onur Air: 'Kusur bulamadılar'
 Cari açık beklentisi 15.7 milyar $
 Garanti'de hisse pazarlığı
 E-bildirge zorunluluğu
 Belediyeye borç takan da yurtdışına çıkamayacak
 Onur Air'in uçakları Lufthansa kadar güvenli
 1000 kamyon rakı topladık maliyet trilyonu aştı
 Telekom'da hem imtiyaz hakkı hem de altyapı satışı yapılacak
 Türk-İş ilk altı ay için yüzde 13 zam istedi
 Hipermarket Yasası yeniden düzenlenecek
 Türkiye kart cirosunda ilk 10'a girdi
 'Yabancı geliyor, cari işlemler açığı endişesini abartmayın'
 Tütün Kurumu'na güvenmedi
 Kaçakçılık ÖTV ile arttı
 TİM: Yeni yasa af değil, failin tespiti
 ABD, Çin'den pantolon ve gömlek de almayacak
 İTO'dan 20 KOBİ'ye destek
 Teşvikli ihracatı sevdik
 Türkler yoksul ve korumasız
 Irak'tan 9 bankaya uyarı
 Tarımda AB ile dönüşüm şart
ŞELALE KADAK
Hepimiz şifre paranoyağı olduk ama yakında...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sermaye piyasası mahkeme koridorlarında...
GAZİ ERÇEL
Finansal istikrar
Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası'nın...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bankaların birlikte taksit durdurması rekabet ihlali...
'Bozkurt kavramı beni çok etkiledi'
'Kurtlar İmparatorluğu' adlı kitabında Türkiye'deki 'milliyetçiliği'...
Kapkaç okulu mezunu
Kapkaç yaptırılmaya çalışılırken kaçarak polise sığınan G.A babası...
Türkiye’nin gözbebekleri
Türkiye’nin gözbebekleri
19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta...
Bir 'umudun' peşinde Hindistan'a savruldular!..
Bir 'umudun' peşinde Hindistan'a savruldular!..
Kaçak böbrek nakli için Hindistan'daki merkezlere giden Türk...
IMKB
E: 25.206 D:% 1,45
DOLAR
S: 1,371 D:% -0,109
EURO
S: 1,734 D:% -0,029
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu