kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
IMF: Reformlar sürdürülmeli

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türkiye'de reformların yararlarının görülmeye başlandığını söyledi.

Krueger, Forum İstanbul 2005'te yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformlara değinerek, ''Türkiye'nin tecrübeleri ve deneyimleri halihazırdaki bu yolda devam etmesini gerektiriyor'' dedi.

Türkiye'nin yaşadığı ekonomik sorunların performansını sarstığını, ekonomisinde kırılganlık ve zayıflığa yol açtığını, başarılı ekonomilerin gerisinde kalmasına neden olduğunu belirten Krueger, geçmişte yaşanan kronik enflasyonun yapısal reformların faydalarının görülmesini engellediğini söyledi.

Anne Krueger, son yıllarda hayata geçirilen reformların yararlarının görülmeye başlandığını, GSMH büyümesinin geçen yıl yaklaşık yüzde 10 olduğunu, enflasyon oranlarında düşüş yaşandığını hatırlatarak, ''Ancak ekonominin esnekliğini artırmak ve dünya ekonomik koşulları içinde zafiyetini azaltmak için daha fazla düşüşler gerekecektir'' diye konuştu.

Türk ekonomisinin inandırıcılığının artık kabul edildiğini dile getiren Krueger, ''Ekonomik reformlar ne kadar başarılı olur, ne kadar başarılı algılanırsa dar görüşlü çıkar grupları tarafından karşı çıkılması olasılığı o kadar düşüktür'' dedi.

Türkiye'nin enflasyonla mücadelede çok başarılı olduğunu vurgulayan Krueger, şöyle devam etti: ''Bu, mali konsolidasyon başarıları çerçevesinde oldu ve son derece sağlıklı büyüme ortamında gerçekleşti. Artık Merkez Bankası arka arkaya 3 yıl, yıl sonu hedeflerinde gittikçe daha başarılı olmaya başladı. Düşen enflasyon, parasal politikaların gücünü artırdı. Düşük enflasyon Türkiye'nin sanayi ekonomileriyle birleşmesini sağlayacak. AB, ABD ve Kanada gibi ülkelerle... Hükümetin ve Merkez Bankası'nın bunu gördüğü çok açık. Merkez Bankası'nın etkileri, şu ana kadar ki politikaların başarısında çok önemli oldu.''

Krueger, uygulanan mali reformların Türkiye'nin kamu borçlarında büyük azalmaya yol açtığına işaret ederek, ''İşleri sürdürüp daha da ileriye götürmek konusunda bir bağlılık, vaat var'' dedi.

Türkiye'nin borcunun GSMH'ye oranının azaltılması gerektiğine değinen Krueger, borç profillerinin daha da düşürülmesinin dünya çapında artan faiz oranları ve kurlardaki zaafı da azaltacağını söyledi.

Süre giden mali ayarlamaların son derece etkili bir büyüme performansıyla beraber gittiğini ifade eden Krueger, bankacılık sektöründe fiskal politikalar, para politikalarında reformlar gerektiğini kaydetti.

Anne Krueger, bütün politika yapıcıların eşzamanlı bir şekilde çalışmaları halinde, bütüncül bir ekonomik iyileşme ve bunun sürekliliğinin söz konusu olabileceğini vurguladı.

Finans sektöründeki yapısal reformların, gelişmenin tabanını sağlayan bütün yakıtın meydana getirilmesi olduğunu dile getiren Krueger, TBMM'ye sunulan Bankacılık Kanunu'nda Değişiklik Taslağı'na işaret ederek, ''Bu alanda yapılan reformlar hiçbir zaman bitmeyecektir. Çünkü finans sektörü sürekli büyümekte ve gelişmektedir. Bütün ekonomi finans sektörüne bağlıdır'' diye konuştu.

''VERGİ ORANLARINA BAKMAK LAZIM''

Krueger, vergi dengesizliklerinin makro ekonomik istikrarı bozan temel etkenlerden biri olduğuna ve dikkatle üzerinde durulması gerektiğine dikkat çekerek, ''Vergi oranlarına bakmak lazım. Vergiyi toplamak, vergiyi tabana yaymak lazım. Vergi tabana yayıldıkça, devlete para akacaktır ki burada karşılıklı denge sağlanabilsin'' diye konuştu.

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Krueger, kamu varlıklarının özelleştirilmesi gerektiğini belirterek, ''Bunlar özelleştirilsin ki, makro ekonomik dengenin başka ucu sağlam olsun. İster iç, ister dış yatırımcılar açısından buradaki hareketlilik ancak makro ekonomik stabilite ile mümkündür'' dedi.

Geçtiğimiz hafta yapılan Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nda yabancı yatırımcıların önündeki en büyük engellerden birinin bürokratik engeller olduğunun dile getirildiğini hatırlatan Krueger, ''Türkiye'de bundan böyle tek bir adımda yabancı yatırımcılar çalışma izni alabilecekler'' diye konuştu.

Krueger, ''OECD ülkelerinde bir kişi işten çıkarıldığında 40 yevmiye ödenmektedir. Bu rakam Türkiye'de 120 yevmiyedir. Bunun bir dengeye kavuşturulması gerekir'' dedi. Günümüzde bir ekonominin dünyada rekabetçi yapısını sürdürebilmesi için sürekli değişim içinde olması gerektiğini vurgulayan Anne Krueger, sözlerini şöyle tamamladı:

''Şu ana kadar Türkiye'nin yaptığı ve bize kanıtladığı yapısal reformlar pek çok alanda değişimi, dönüşümü sağladı. Ama bütün bunlar devam etmek zorundadır. Türkiye'de olumluya doğru dönüşümler sağlandı.Şimdiden sonra yapılacak olan ve ekonomiyi ayakta tutacak olanlar, şimdiye kadar yapılanların üzerinde yükselecektir.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Koç-Sabancı Telekom ortaklığı bitti
 'Bir gemide iki kaptan olmaz'
 Telefonica Avea bilgisini açık bulmamış ve çekilmişti
 Telecom Italia da 'Avea'dan çekilebiliriz' demişti
 Türk Telekom ihalesinde ön yeterlilik alanlar kimlerdi?
 CarrefourSa: 1 numara oluyoruz
 Carrefoursa: Çağrıda bulunma konusunda bir karar yok
 Fitch bankaların notunu yükseltti
 'Arap sermayesi yağmaya hazır bulut gibi'
 Devlerin gözü Karadeniz'de
 AB'ye beyaz et ihracatının önü açılıyor
 IKEA İstanbul mağazası açıldı
 Eczanelere ödeme bugün başladı
 Üçlü Danışma Kurulu toplandı
 'Ben dürüst satıcıyım'
 4 yılda 50 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalarız
 Porsche'lar kapış kapış gitti tavalar bürokrasiye takıldı
 Özilhan'ın 30 yıllık hayali gerçek oldu
 Türkiye 2008'de daha güçlü olacak
 Siemens: Yatırımlarımız sürecek
 Sepetteki bilgisayar artık sipariş veriyor
 Off-shore'dan son anda dönen İmar mudisine müjde!
 Avea 2 ayda 900 bin yeni abone kazandı
 YKB'de Unicredito'nun CEO'su bekleniyor
 TÜSİAD: Her şey iyi ancak işler bitmedi
 Doların faizi 'ölçülü' arttı piyasalar normale döndü
 TMSF Kemer'de üç lüks yata el koydu
 'Yabancılar eskisi gibi mülk edinecek'
ŞELALE KADAK
Metro CEO'su da Gima'yı takip etmiş
Türk-Alman Ekonomi...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Migros Gima - CarrefourSA üçgeninde neler oluyor?
Bundan...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
En büyük projeye yeni bir hamle gerek
GAP, Güneydoğu...
Gururu ağır bastı şehit oldu
Sivil hastaneden aldığı raporu yoklamada gizleyen Süleyman Çelebi,...
Bostancı'nın 'Âmil Bey'i!
Uygulamalarından rahatsız oldukları Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü...
Neden karamsarsınız? Şimdi bayram zamanı
Neden karamsarsınız? Şimdi bayram zamanı
Schroder, AB için umutsuzluğa anlam veremediğini belirtti, "Şimdi...
Çanak anten alarmı
Çanak anten alarmı
Telekomünikasyon Kurumu, çanak antenlerin uçakların haberleşme...
IMKB
E: 25.100 D:% 2,20
DOLAR
S: 1,343 D:% -0,849
EURO
S: 1,739 D:% -0,884
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu