kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çanak anten alarmı
Enterferans korkutuyor
Evlerin çatıları 'çanak' açtı

Havada çanak anten alarmı

10 milyon çanak anten hava ulaşım güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle mercek altında. Her an toplatma kararı çıkabilir.

Telekomünikasyon Kurumu çanak anten olarak bilinen uydu alıcıları teknik incelemeye aldı. Antenlerin F-16 savaş uçakları dahil hava haberleşme sistemini etkilediği, güvenliği tehlikeye attığı öne sürülüyor.

ANTENLER TOPLANABİLİR
Yarın tamamlanacak inceleme sonucuna göre önemli bir bölümü kaçak olan kurulu 10 milyon çanak antenin toplatılması gündeme gelecek. Kurumun tesciline ve iznine sahip olmayan 84 kaçak anten markasının ilgilileri için de suç duyurusu yapılacak.

VERGİ VE GÜVENLİK SORUNU
Kuruma göre piyasadaki 90 ayrı marka antenden sadece 6'sı izinle üretiliyor ya da ithal ediliyor. Kalan markaların satışıyla hem milyonlarca dolarlık vergi kaçırılıyor, hem de hava ulaşımı tehdit ediliyor.


Çanak anten alarmı

Telekomünikasyon Kurumu, çanak antenlerin uçakların haberleşme sistemini tehdit edip etmediğini inceliyor. 'Tehdit' saptanırsa çanak antenler toplatılacak.

Telekomünikasyon Kurumu, kamuoyunda çanak anten olarak bilinen uydu alıcılarını mercek altına aldı. Kurum, F-16 savaş uçakları dahil hava ve deniz araçlarının güvenli seyirlerini etkiledikleri tahmin edilen çanak antenlerin 'kamu güvenliğini tehdit' ettiğini belirlerse, Türkiye'ye kaçak yollarla giren milyonlarca antenin toplatılması gündeme gelecek. Bürokrasideki eğilim, çanak antenlerin hava araçlarının frekanslarını etkilediği gerekçesiyle toplatılması yönünde. Çanak anten sektöründe rakamlar son derece ürkütücü. Kesin olmayan verilere göre Türkiye'de, kullanımda 10 milyon çanak anten bulunuyor. Piyasada değişik adlarla yaklaşık 90 marka faaliyet gösteriyor. Bu markalardan yalnızca 6'sı tescilli ve Telekomünikasyon Kurumu'nun verdiği izin çerçevesinde faaliyet gösteriyor. Piyasada faaliyet gösteren 84 marka ise kaçak çalışıyor. Kullanımda olan 10 milyon antenin önemli bir bölümü, kaçak yollarla Türkiye'ye sokulmuş ve pazarlanmış.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK
Piyasada bu denli büyük bir kaçak pazarının oluşması sektörde haksız rekabete yol açtığı gibi devletin milyonlarca dolar da vergi kaybına neden oluyor. Kaçak antenler, mali tahribatlarının yanısıra 'kamu güvenliği'ni tehdit eden sonuçlar da doğuruyor. Telekomünikasyon sektörünü düzenlemek ve denetlemek üzere kurulan Telekomünikasyon Kurumu, F-16 savaş uçakları dahil hava ve deniz araçlarının güvenli seyirlerini etkiledikleri tahmin edilen çanak antenlerle ilgili başlattığı teknik incelemesini 6 Mayıs'ta tamamlayacak. İnceleme ve testler sonunda, özellikle kaçak çanak antenlerin 'kamu güvenliği' açısından tehlike oluşturduğu saptanırsa, milyonlarca çanak antenin toplatılması gündeme gelecek. Telekomünikasyon Kurumu, hafta başından itibaren elde edilen veriler çerçevesinde kaçak çanak anten işine karışanlar hakkında suç duyurusunda bulunabilecek. Çanak antenlerin piyasada 45 ile 150 dolar arasında satıldığını belirten bir yetkili, kaçak anten satışlarına göz yumulduğu için hem devletin milyonlarca dolar vergi kaybına uğradığını hem de ülkenin ciddi bir tehdide maruz kaldığını kaydetti.

TOPLATMA İŞİ ZOR
Telekomünikasyon sektöründen bir uzman, kaçak olduğu tespit edilen çanak antenlerin toplatılması uygulamasının zor olduğunu söyledi. Türkiye'de, milyonlarca kaçak telefon bulunduğuna işaret eden yetkili, "Bu kaçak telefonlarla ilgili yasal düzenleme yapılarak, sistem içine alınması söz konusu. Benzer bir düzenlemeyle kaçak çanak antenlerin de sistem içine alınabileceğini düşünüyorum. Ancak burada önemli olan sistemi kurup, ithalat ve üretimi mevzuata uygun hale getirmek" diye konuştu.

Olcay AYDİLEK / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Neden karamsarsınız? Şimdi bayram zamanı
 Belediye amblemli uyuşturucu servisi
 Sabah ve Aktüel'e 'Dostluk Ödülü'
 Uçaktan 'alo' denilebilecek
 'Lale'de ikinci gazeteci çıktı
 Üniversite şenliğine saldırı
 Halaçoğlu: Hukuksuz ülkede kendimi nasıl savunacağım?
 Prof. Tural Ermeni iddiasına karşı cübbesini ortaya koydu
 Türkiye'yi öven Almanya iltica talebini reddetti
ERDAL ŞAFAK
Unutmak Anlaşması
CHP'li Mustafa Gazalcı ve...
ALİ KIRCA
Son maçlara kadın hakemler!
Son günlerde hakemlerin...
ÖMER LÜTFİ METE
Almanya, Erdoğan ve dostluk
Türkiye ziyaretinde pek...
UMUR TALU
Allah yardımcı olsun!
İnsan şaşırmakla malul. Buna bir...
Yeni kabine göreve...
Yarım asır sonra seçimle göreve gelen hükümet 5 eksikle yemin etti.
...kanlı başladı: 60 ölü
Kuzey Irak yönetiminin merkezi Erbil kentinde, polis olmak için sıra...
Hırsız vaaar!
Hırsız vaaar!
Türkiye Ligi'nde büyük maçlarda topun oyunda kaldığı süre 40...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu