kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünyanın en iyi 'spa'ları
Dünyanın en iyi 'spa'ları


Bir tür sağlık merkezi olarak tanımlanan 'spa'lar, sakin ve huzurlu ortamıyla rahatlamayı ve şehrin gürültüsünden bir an olsun uzaklaşmayı garantiliyor. Ünlülerin de vazgeçemediği en gözde 'spa'ları derledik.

Uzakdoğu'ya yaptığım ilk seyahatlerde tanıştığım spa programlarına sonraki senelerde pek meraklı oldum. Bir tür sağlık merkezi olarak adlandırabileceğimiz 'spa'lar, ruhunuza da iyi geliyor. Hepsinde sakin, huzur dolu bir ortam var. Bana göre en iyi 'spa'lar Uzakdoğu ve Amerika'da. Bali'de Maya Resort'un spa'sı muhteşem. Uzakdoğu'da olan spalar bölge itibariyle Avrupa ve Amerika'da olanlara göre daha mistik. Kokulu yağlarla yapılan masajlar, yosun banyoları, tütsüler, hizmeti sadece görev olarak değil hayat tarzı olarak benimseyen çekik gözlü kızlar ve tüm bunların Uzakdoğu'nun egzotik ortamında olması çok keyifli... Ayrıca Uzakdoğu'da iyi otellerin hepsinde spa var, bazıları dünyanın en iyi spa'ları listesinde.

BAMBU PERDELER
Ekim ayında yaptığım Bali seyahati sırasında kaldığım Maya Resort içerisindeki spa, son zamanlarda gördüklerim arasında en iyisiydi. Maya Resort'un olduğu Ubud kasakasabası sanat galerileri, gurme restoranları ve doğasıyla sahil kesiminden çok farklı. Ubud'a on dakika mesafede bulunan Maya Resort başlı başına bir yazı konusu. Bir tarafta set set pirinç tarlaları, bir tarafta geniş yapraklı ağaçlarla kaplı orman, havuz ve havuzun alt tarafından akan nehrin buluştuğu küçük şelale... Bu manzaraya karşı kademeli olarak konumlandırılmış spa bölümü küçük odacıklardan oluşuyor. Üç tarafı sadece tüllerle ve bambu perdelerle kapatılabilen odalar o kadar güzel yerleştirilmiş ki tülleri ya da bambu perdeleri kapatmaya gerek kalmıyor. Her odanın kendi minik küveti (tabii orkide yaprakları ile süslenmiş), açıkhava duşu, üstünüzü değiştirebileceğiniz soyunma odası ve masaj alanı var.

KİLLE VÜCUT BAKIMI
Her detay çok zevkli, hizmet eden görevli ise işinin ehli. Ufak tefek, yüzünden gülümseme eksik olmayan Nula (görevlinin ismi) önce dört çeşit masaj yağıyla ilgili bilgi veriyor. Arkasından vücut maskesi için kullanılacak dört değişik renkteki kili anlatıyor. Her birinin ayrı bir yararı var. Kimi huzur veriyor, kimi stresi yok ediyor. Kille vücut bakımının ardından masaj yapılıyor. Zencefil çayı ikramı ile program sona eriyor. Yaklaşık iki saat süren bu bakım programından sonra insan pirinç tarlalarına karşı öylece oturmak istiyor, çok çok huzurlu bir ortam. Hafif öğle yemeği nehre ve şelaleye bakan terasta yapılıyor. Uzakdoğu spa'larında genel olarak Maya Resort'taki hava hakim. Amerika'ya bakınca yine her şey var ama havası değişik. Çok iyiler de var tabii... Amerika'daki spa'larda ise çok değişik programlar yer alıyor. Bazıları ruhsal bakım için meditasyon, yoga, thai chi programlarına yer veriyor. Bir kısmı özel diyet programları uyguluyor; bazılarında golf, yürüyüş, tenis seçenekleri var.

GOLF, YÜRÜYÜŞ DE VAR

Amerika'da en iyi olarak bilinen spa, California'da olan Golden Door. En iyi mi tartışılır ama bir haftalık bedelin altı bin beş yüz Amerikan doları olduğunu hatırlatalım. Dolayısıyla en pahalısı... Amerika'daki favori yerlerim daha çok Meksika tarafında, Baja California'da olanlar. Tabiat daha güzel, dekorasyonda Meksika sıcaklığı var, her yer çiçekler içinde. Rancho La Puerta ise bölgedeki en eskisi, girdiğiniz andan itibaren ev sıcaklığını ve samimi havayı hissediyorsunuz. Tek odalı ya da iki odalı küçük evler ağaçlar altında gizlenmiş. Rahat etmeniz için program San Diego Havaalanı'nda başlıyor ve 'Rancho La Puerta' yazan tişörtleriyle otel görevlisi sizi karşılıyor. Bir buçuk saat süren yolculuk, konforlu bir arabayla yapılıyor. Otele geldiğinizde daha önce yaptığınız ve gönderdiğiniz programda bir değişiklik yapıp yapmayacağınız soruluyor. Gün içinde programı tamamen değiştirip başka şeyler yaparsanız kimse karışmıyor. Önemli olan sizin orada mutlu bir zaman geçirmeniz. Rancho La Puerta'daki programlar içinde yoga, meditasyon, thai chi, yürüyüş, tenis, geliştirilmiş fitness programları var. Ama diğer spa'lardan farklı olarak burada 'Nasıl uzun ve sağlıklı yaşanır?' programı bulunuyor. Çeşitli konularda küçük sohbetler programın esası... Kişinin kemik yapısının tanıtılması ile başlayan program, hayat tarzınızda nasıl değişiklik yapabilirsiniz, iç huzurunuzu sağlayıp nasıl kontrol edebilirsiniz, gibi konularla devam ediyor. Program çeşitli masajlar, meditasyon ve uzun yürüyüşler ile tamamlanınca bir haftalık program sonunda tamamen bakımdan geçmiş olup stresli İstanbul hayatına sonraki bir yıl için hazır oluyorsunuz. Fiyatı bir hafta için kişi başı 1650 dolar. Benim tercihim daha çok doğayla iç içe olan bölgelerde bedensel bakım kadar ruhla ilgili programların da olduğu merkezler... Ama şehir seyahatlerimde de muhakkak yarım gün spa'ya ayırmaya çalışıyorum. New York'ta Hotel Peninsula'nın ve yeni açılan, şu anda New York'un gözde oteli olan Mandarin Oriental'ın spa'- ları çok popüler. Son yıllarda Türkiye'de de spa programlarının yaygınlaştığını görüyorum. Tatil yörelerinde açılan yeni tatil köylerinde ise spa kısmı artık olmazsa olmaz bölümlerden. Fethiye Hillside Otel'in spa'sı hem dekorasyonu hem de bakım programlarının içeriği açısından Uzakdoğu'daki benzerlerini aratmıyor. Çeşme Sheraton Otel'in programları ise tamamen deniz ürünleri içeren 'Thalgo' kullanılarak yapılıyor.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Türk 'Custo'ya artık dalış yasak
 Profesörden futbol kitabı
 Airbus pazarın yarısına talip
 Sonun başlangıcı yaklaştı mı?
 Acı dolu hayatlardan dünyalara ışıltılı
 Geleceğin uçakları çok daha keyifli
 Tuvale yansıyan mücadele
 Can'ın sergisini kaçırmayın
 Bu kente gitmek için elinizi çabuk tutun
 Bahara özel spa paketi
 Dünyanın en iyi havalimanları
 Swiss uçuşlarını ikiye çıkarıyor
 Airport bu hafta da çok renkli
 Zordaki Swiss'i Lufthansa uçuracak
 Halka açık 'fondue' tadında demokrasi
 Dersimiz Formula 1
 Bu tavlada mars 16'ya katlanıyor
 Onun açamadığı kilit yok
 Sinema tanrıçaları DVD'de
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
FİKRET AYDEMİR
Haklısın Hıncal Abi
Galatasaraylı...
BELKIS KILIÇKAYA
Sanki Bir Filozof
İran'ın Reformcu Devlet Başkanı...
STELYO BERBERAKİS
Kardak, Ankara ve Atina
Türk-Yunan ilişkilerinde Kardak...
TURGAY NOYAN
Denizlerimizi kim koruyacak?
Her şeye, her türlü olums u...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Havada 'Ucuzcu' tehlikesi
Romanya ile Türkiye arasındaki...
Dünyada lazer ameliyatında kör olan bir kişi bile yok
Dünyada lazer ameliyatında kör olan bir kişi bile yok
Göz hastalıkları alanında tıbbın önemli ilerlemeler kaydettiğini...
Irak'ın Özal'ı olmak isteyen adam
Kim derdi ki hayatı boyunca Zagros dağlarında Irak'a meydan okuyan...
Etiler'deki eğlenceye tahammül edemiyorum
Eğlence gecelerinin en gözde ismi Hande Yener gece kulübü...
Erkeklerin en 'büyük' korkusu
Penis boyundan memnun olmayan milyonlarca erkek çareyi operasyonlarda arıyor.
Dünya starı oldu ama hala amatör ruhlu
İstanbul Film Festivali'nin ünlü konuğu Harvey Keitel çağın en iyi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.