kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kelimelerin efendisi 50 yıldır mikrofonda
Kelimelerin efendisi 50 yıldır mikrofonda
Büyük kutlama bu gece Lütfi Kırdar'da
Anılarda kalanlardan...
Dolu dolu bir 50 yıl

Kelimelerin efendisi 50 yıldır mikrofonda

Televizyon yayınının başladığı dönemde evlerimize konuk olan Halit Kıvanç bu akşam mikrofonda 50. yılını kutluyor. POPSAV tarafından düzenlenen gecede Sezen Aksu'dan Erol Evgin'e, Müjdat Gezen'den Ajda Pekkan'a kadar pek çok sanatçı sahne alacak.

Televizyon ekranlarının usta sunucusu Halit Kıvanç, mikrofon başında 50. yılını doldurdu. Belki kimse inanamıyor bu yarım asrın nasıl geçtiğine ama o siyah beyaz televizyonların çıkmasıyla, evlerimize konuk olan ilk isimlerden. O günden bugüne ekranlar renklendi, televizyon kanalları arttı, yüzlerce sunucu program sundu ama Halit Kıvanç'ın yerine kimse geçemedi. Belki de bu 50 yıl içinde değişen tek şey saçının rengi oldu. Gazetecilik, radyo spikerliği ve televizyon sunuculuğu yolculuğunda yarım asrı dolduran Kıvanç için bugün de özel bir gece düzenleniyor. Jübile değil, sadece bir kutlama... Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki gecede pek çok ünlü isim de Kıvanç'ın yanında olacak. Küçük bir not; Kıvanç bu yıl eşi Bülbin Kıvanç ile birlikte geçirdiği 50 yılını da kutluyor...

KABLOSUZ MİKROFON...
* 50 yılı geride bıraktınız. Dönüp baktığınızda neler görüyorsunuz?
Ben gazeteciliğe başladıktan 10 yıl sonra mikrofonla tanıştım. Önce radyo sonra televizyon geldi. Benim iki mesleğim var; yazarlık ve spikerlik. Eskiden gazetecilik de spikerlik de o kadar zordu ki... Örneğin bir haber için telefonla konuşmak için saatlerce beklerdik ya da haberleri telgrafla gönderirdik. Yurtdışına gittiğimizde eğer önceden hat kiralanmamışsa naklen yayınları yapamazdık. Ya da yurtdışından bir maçla ilgili sunum yapmam gerekiyor ama telefon bağlantısında problem oluyordu ve biz sonucu bildiremiyorduk. Şimdiyse gazetecilik, televizyonculuk o kadar kolay ki... İlk yaka mikrofonunun kullanılmaya başlandığı zamanı hatırlıyorum; yakama kablosuz mikrofon takılırken, gazetelerde kare kare fotoğraflar çıktı. İşte o günden bugüne çok yol kat edildi.

* Peki gazetelerin ve televizyonların durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz ? Sorun burada başlıyor. Gerek yazılı gerekse görsel basın, teknolojinin bu nimetlerini doğru alanlarda kullanmıyor. Buna üzülüyorum. Şu anda Amerika'da, Avrupa'da ne varsa bizde de var ama televizyona baktığımda gördüğüm programlar beni üzüyor. 5-6 saat kaynana gelin tartışmalarını izlemek beni üzüyor. Diziler, arasına kopya kağıdı koyulmuş gibi birbirinin aynı. Bazı programları izlerken utanıyorum. Biz bugüne kadar hiçbir çocuğa tabanca ya da tüfek almadık. Hatta biz Cenk Koray'la birlikte çocuklara 'Savaş' isminin konmasını bile eleştirirdik. Ama şimdi çocuklar mafya dizilerini izliyor.

MANKENLER SUNUCU OLUR
* İzlemekten zevk aldığınız diziler var mı?
Tabii ki beğenmediklerimin yanında çok sevdiğim diziler de var. mesela 'Gurbet Kadını', 'Yağmur Zamanı', 'Bir İstanbul Masalı'... Bu dizilerin konularını da, bu dizilerde oynayan oyuncuları da beğeniyorum.

* Sunucuları beğeniyor musunuz? Sizce mankenlerin sunuculuk yapması doğru mu? Mankenlerin sunuculuk yapmasına kesinlikle karşı değilim. Ama eksiklerini tamamlamaları gerekiyor. Eğer yeteneği varsa ve eğitimli ise herkes sunucu olabilir. Ama sırf bir güzellik yarışmasında derece aldı diye, o kişiyi bir programa sunucu yapmak yanlış. Bence burada suç yönetimlerde.

* Sizin hukuk eğitimi aldığınızı biliyoruz, niçin gazeteciliği seçtiniz? Fakültede okurken gazeteciliğe başladım. Bu işi seviyordum. Okul bittikten sonra yargıç adaylığına başvurdum. O zamanlar kurada bir mahrumiyet bölgesine düştüm; kasabaya gitmek için 13 saat eşek sırtında yolculuk ediyorduk. Dükkan, lokanta yoktu. Sadece pilli radyomdan maç dinliyordum, elektrik de yoktu. İdealist olarak mahrumiyet bölgesinde çalışmaya devam ettim ama bir noktadan sonra idealizm yetmiyor. O zamanlar yargıçlıktan kazandığım paranın aynısını gazetecilikten kazanıyordum. Ve ben gazeteciliği seçtim. İstifa ederek İstanbul'a döndüm ve gazeteciliği kendime meslek olarak seçtim.

BBC'DEN TEKLİF GELDİ
* Mikrofonla tanışmanız nasıl oldu?
Milliyet Gazetesi'nde çalışırken mizah yazıları yazıyordum. Bu yazılar beğenildi. Faruk Yener, benden bu yazıları skeç haline getirmemi istedi. Derken bu skeçler radyoda kullanılmaya başlandı. Radyo tiyatrolarının başında olayı anlatan bir iç spiker vardır. Benim Türkçe'mi beğendikleri için iç spikerlik görevini bana vermek istediler. Daha sonra bir program için beni takdimci olarak çağırdılar. O zamanlar sunucuya, 'takdimci' denirdi. Ben birdenbire kendimi mikrofon başında buldum. Sahne sunuculuğu ardından defile, yarışma derken bugünlere geldik.

* Kısa sürede sesiniz dikkat çekmiş... Evet, bu arada BBC'den bana teklif geldi. 50'li yıllarda BBC her ülkeden öne çıkan genç sunucuları çağırıyordu. Türkiye'den de beni seçtiler. Bir yıla yakın BBC radyosunda çalıştım ve televizyon eğitimi aldım. Daha sonra bana beş yıllık kontrat teklif ettiler. O dönemlerde Türkiye'de televizyon yayıncılığı yeni başlıyordu ve bu işi ülkemde yapmak istedim. Türkiye'de ilk televizyon yarışmasını ben sundum. 'Bildiklerimiz, Gördüklerimiz, Duyduklarımız'... Beş yıl sürdü. Türkiye'de sunmadığım isim çok azdır. Bir gün İzmir'de büyük bir konser sunuyorum. Küçük bir kızın, bir şarkı söyleyeceğini söylediler. O küçük kızı sahneye çağırdım, bir şarkı söyledi ve ortalık yıkıldı. Şimdi o küçük kız, Türkiye'nin Sezen Aksu'su.

HEPBURN'U DE SUNDUM
* Türkiye'deki anılarınız neler?
Bizim gençliğimizde Audrey Hepburn'e hayran olmayan yoktu. E tabii ben de hayrandım. Hepburn, Dünya Gençlik Teşkilatı'nın elçisi olarak Türkiye'ye geldi. Ben beyazperde hayranlıklı izlediğim bir kadını sunma şansına sahip oldum. Hayatım boyunca unutamayacağım anlardan biridir. Bunun dışında benim için 23 Nisan Çocuk Şenlikleri'nin yeri de başkadır. Yıllarca sunuculuk yaptım. En son geçen seneki şenliklerde eskiden bayrama gelen yabancı çocukları getirmişler; şimdi 35-40 yaşındalar.

SEDA ÇAKIR

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 33'ü ana karakter 2400 kişi öldürdüler
 Selçuk popstar oldu eşi ve çocukları unuttu
 Starların karakterleri onların sesiyle can buluyor
 Ayakkabı ve çantalara renk geldi
 Kavganın kuralları
 Etnik rüzgarların etkisi altında...
 Bir 'Can'ı vardı şimdi 70 tane birden oldu
 Pearl tekniği ile yeni yaşama merhaba
 İdrar kaçıran kadın cinsellikten soğuyor
 Japonlar'ın yeni merakı türkü ve saz
 Karaca yeniden aramızda
 TNT kitap toplama kampanyası başladı
AYŞE ÖZYILMAZEL
Ya rüküşsem?!
Her şey 5 yaşımda uydurduğum bir...
HAKAN & UTKU
Kırılma noktası
İlker Yasin Gürcistan maçında Fatih...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Bebeklerde ve küçük çocuklarda yeme...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Vişneli piliç
Piliçleri karabiber,...
Kalbin en yeni ilacı günde bir bardak nar suyu
Kalbin en yeni ilacı günde bir bardak nar suyu
Florida'da yapılan dünyanın en önemli kardiyoloji konferansında, nar...
'İyiydim, kriz aniden geldi' sözü yanlış!
'İyiydim, kriz aniden geldi' sözü yanlış!
* Bilinçli diyet ile kalp hastalıklarından uzak durmak mümkün.
Çıtır sevgililerle keyifleri yerinde
Çıtır sevgililerle keyifleri yerinde
'Genç sevgili' modası artık kadın yıldızları da etkisi altına aldı.
Önce çok korktu sonra 'dost' oldu
Önce çok korktu sonra 'dost' oldu
İspanyol aktris Penelope Cruz, çekimleri Fas'ta yapılan 'Sahara' adlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.