kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 

Bebeklerde ve küçük çocuklarda yeme bozuklukları

Annelerin en çok yakındıkları şeylerin başında, bebekliklerinden itibaren çocukların yemek yememeleri gelir. Çoğu kez doktora geldiklerinde şikayetlere bununla başlarlar. Yapılan ölçümlerde ise genellikle bebeklerin boy ve kiloları yaşlarına uygun bulunur. Buna rağmen annelerin endişesi geçmez ve yediği miktarın az olduğunu, bu normalliğin kendi çabası ile olduğunu, o zorla yedirdiği için beslendiğini, yoksa sorun olduğunu söylerler. Oysa çocuğun kendi yemek yemeğe pek fırsatı olmamıştır. Devamlı oyunla, masalla, TV ile onu yedirmeye uğraşan, yemediği zaman çok üzülen bir bakıcısı vardır. Artık yemek yemek karın doyurmak için bir işlem değil, büyüklerle bir çeşit ilişki biçimi olmuştur. İsteklerini yaptırmanın, üzmenin, sevindirmenin tek yolu vardır: Yemek. Peki yanlış nerede? Bebek doğduktan sonra doğal olarak acıkırlar. Acıkan bebek huzursuz olur. Karnı doyunca ise rahatlar. Böylece de normal beslenme düzeni oluşur. Anneler bu durumu fark eder ve bebeğin davranış ve çıkardığı seslerden acıktığını anlar ve giderir. Bazen anneler telaşlı olurlar. Bebeğin verdiği sinyalleri ayırd edemezler. Her ağladığında acıktığını düşünerek beslemeye çalışırlar. Ya da bebeğin doyduğunu fark etmeyerek, kaldığı endişesi ile devamlı yedirmeye uğraşırlar. Bebeğin gereksinim duyduğundan çok, kendisinin yeterli bulduğu miktar önemlidir. Kısacası bebeğin normal beslenme sürecini sürdürebilmesinin temel koşullarının başında, doğru besin seçimi ve annenin davranışları gelir. Yemeğin miktarı kadar çocuğa sunuluş şekli de önemlidir. Yemek yemek bir iştir ve elinizde tabak, kaşık çocuğun peşinde dolaşarak, tepside TV karşısında, masallarla kandırıp açtırdığınız ağıza bir kaşık sokarak olmaz. Belki çocuğunuzu yedirmiş olabilirsiniz ama beslemiş olmazsınız.

BESLENME SORUNLARI
Çocuğa ilişkin beslenme sorunlarının temelinde bir kaç durum vardır. Bunlardan ilki çocuğa ilişkin tıbbi sorunlardır. Yemek borusu, sindirim sistemi sorunları olabilir. Bu durumlar tıp tarafından tedavi edilebilen durumlardır. Bir başka sorun ise besin seçiminde yapılan yalnışlıklardır ki, kolayca çözümlenebilir. Ama son sorun olan beslenmeye ilişkin uygun olmayan tutumlar hem daha sık görülen, hem de daha zor değiştirilebilen sorunlardır. Beslenme sorunlarının sonuçlarının yetersiz beslenme, şişmanlık gibi önemli sonuçları olduğu düşünülünce önemi daha iyi anlaşılır.

DOĞRU BESLEMEK İÇİN NE YAPMALI
1-
Bebek, çocuk kim olursa olsun acıktığında beslenmelidir. 2-Yemek yenilirken ilgiyi dağıtacak konuşma, gürültü, oyun, TV gibi şeylerden kaçınılmalıdır. 3-Bebekken besinlere dokunmasına izin verip, en kısa sürede kaşık tutmayı göstererek kendini beslemesine izin verilmelidir. 4-Ağzını açtırmak, kandırarak ağzına yemek koymak yanlıştır. 5-Yemeğini hızla yemesi için uyarılarda bulunulmamalıdır. 6-Herkes gibi çocuklarda midelerinin alabileceği kadar yiyebilirler. Amaç doymaktır. Annelerin akıllarına koydukları miktarı tüketmeleri için zorlanmamalıdırlar. 7-Dengeli beslenmesine çalışılmalı ama besin seçimlerine de saygılı olunmalıdır. Beslenmenin tüm sorumluluğu ailelerin değildir. Çocuğun bu sorumluluğu paylaşmasına izin vermek gerekir. İzin verilmelidir ki çocuk da yemeğin onun için gerekli olduğu anlayabilsin. Düzenli beslenme için öğünlerin düzenlenmesi, öğün aralarında atıştırmaların engellenmesi, öğünlerde ise seçim ve miktarda çocuğa hak tanınması gereklidir. Bunlar yapılmazsa çocukla aile arasında yanlış bir ilişki kurma biçimi oluşur ve bu sadece beslenmeyle sınırlı kalmayıp, tüm alanlara yansır. Çocuğu yemek yediğinde ödüllendirmek, yemediğinde cezalandırmak yanlış bir tutumdur.

YANLIŞ BESLENME NASIL ÖNLENİR?
Daha gebelik döneminden başlayarak anne babaların düzenli beslenme konusunda bilgi alması gerekir. Önemli olan aile ile çocuk arasında iyi ve doğru bir beslenme ilişkisi kurmaktır. Bu ilişkinin kurulabilmesi için, öncelikle annenin bebekten gelen işaretleri doğru yorumlayabilmesi gerekir. Bebeğin hızına uymak, onun beslenme düzeni sağlayabilmesi için bebeği desteklemek, doyduğunu belirttiği zaman beslenmeyi durdurabilmek şarttır. Bebeğinizin beslenmesine aşırı kaygı ve titizlik göstermek, beklenenin tersi sonuçlar yaratacaktır. Unutmayın bebeğinizle kuracağınız bağlanma ve onun sağlıklı gelişimi için uygun beslenme düzeni sağlamanız önemlidir. Doyması gereken bebeğinizin, çocuğunuzun karnıdır. Sizin kafanızda tasarladığınız "gerekli miktar" doğru olmayabilir. Aşırı beslenme, beslenme yetersizliği ya da bozuk beslenme şekli sonrasında hem sizin hem de çocuğunuz için başka sorunlara yol açabilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Suçluluk   / 02-04-2005
 Obsesif kompulsif bozukluk   / 31-03-2005
 Ders çalışmak   / 28-03-2005
 Neyi yitirdik?   / 26-03-2005
 Kleptomani hırsızlık mıdır?   / 24-03-2005
 Oyun ve çocuk   / 21-03-2005
 Öfke   / 19-03-2005
 Anksiyete bozuklukları   / 17-03-2005
 Zekâ gerilikleri   / 14-03-2005
 Özlem, özlemek, özlenen   / 12-03-2005
AYŞE ÖZYILMAZEL
Ya rüküşsem?!
Her şey 5 yaşımda uydurduğum bir...
HAKAN & UTKU
Kırılma noktası
İlker Yasin Gürcistan maçında Fatih...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Bebeklerde ve küçük çocuklarda yeme...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Vişneli piliç
Piliçleri karabiber,...
Kalbin en yeni ilacı günde bir bardak nar suyu
Kalbin en yeni ilacı günde bir bardak nar suyu
Florida'da yapılan dünyanın en önemli kardiyoloji konferansında, nar...
'İyiydim, kriz aniden geldi' sözü yanlış!
'İyiydim, kriz aniden geldi' sözü yanlış!
* Bilinçli diyet ile kalp hastalıklarından uzak durmak mümkün.
Çıtır sevgililerle keyifleri yerinde
Çıtır sevgililerle keyifleri yerinde
'Genç sevgili' modası artık kadın yıldızları da etkisi altına aldı.
Önce çok korktu sonra 'dost' oldu
Önce çok korktu sonra 'dost' oldu
İspanyol aktris Penelope Cruz, çekimleri Fas'ta yapılan 'Sahara' adlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.