kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genel Sağlık Sigortası Tasarısı, TBMM'ye gönderildi
Genel Sağlık Sigortası Tasarısı, TBMM'ye gönderildi

Bakanlar Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi. Kanun yürürlüğe girdikten sonra ilk defa sigortalı olanlar kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecek.

Tasarıyla, kısa ve uzun vadeli sigortalar ile GSS bakımından kişilerin sosyal sigorta riskleri karşısında güvence altına alınması, bu sigorta kollarından yararlanacak kişiler ve sosyal sigorta haklarının, bu haklardan yararlanma şartlarının, sosyal sigortaların finansman ve karşılanma yöntemlerinin belirlenmesi, sosyal sigortaların işleyişi ile ilgili usul ve esasları düzenlemesi amaçlanıyor.

Kısa vadeli sigorta kollarını, iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kolları; uzun vadeli sigorta kollarını ise malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kolları kapsıyor.

Tasarı kapsamında, çalışanlar, köy mahalle muhtarları, kendi hesabına bağımsız çalışanlar, kamu idarelerinde çalışanlar sigortalı sayılacaklar.

Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesislerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklar hakkında kısa vadeli sigorta kolları uygulanacak. Çırak, işletmelerde becer eğitimi gören öğrenciler ile üniversite sırasında zorunlu staj yapan öğrenciler de kısa vadeli sigorta kollarına tabi tutulacak.

Harp malulleri ile Terörle Mücadele Kanunu veya asayiş ve güvenliğin sağlanması ile ilgili kanunlara göre vazife malullüğü aylığı bağlananlardan bu kanuna tabi çalışanlar hakkında aylıkları kesilmeden kısa vadeli sigorta kolları uygulanacak.

Yabancı uyruklu öğretim elemanları ve öğretmenler hakkında da kısa vadeli sigorta kolları uygulanacak. Bu kişilerden isteyenlere uzun vadeli sigorta kolları da uygulanabilecek.

SİGORTALI SAYILMAYANLAR

Tasarıda sigorta kapsamında bulunmayan kişiler ise şöyle sıralandı:

*İşverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi,

*Aynı konutta birlikte yaşayan ve üçüncü derece dahil bu dereceye kadar akrabalar arasında, yaşadıkları konut içinde yapılan işlerde çalışanlar,

* Ev hizmetlerinde süreksiz çalışanlarla ev hizmetlerinde iş akdi ile sürekli çalışmasına rağmen aylık kazançları prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katından az olanlar,

* Er ve erbaşlar, yedek subay okulu öğrencileri, yabancı bir ülkede kurulu herhangi bir kuruluştan gönderilen ve yabancı ülkede sosyal sigortaya tabi olduğunu belgeleyen kişiler,

*Meslek ve sanat okulları ile yüksek okullarda yapım ve üretim işlerinde çalışan öğrenciler,

* Sağlık hizmeti sunucuların tarafından işe alıştırılmakta olan hasta veya maluller,

*18 yaşını doldurmamış olanlar,

*Kamu idareleri hariç olmak üzere, tarım işlerinde veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz işlerde çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan tarımsal faaliyette bulunan ve yıllık tarımsal faaliyet gelirlerinden bu faaliyete ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının, kanunda tanımlanan prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katından as olduğunu belgeleyenler,

*Niteliği itibariyle bir kişinin bir gün içinde yapabileceği işlerde yevmiyeli olarak çalışanlar,


*Kendi nam ve hesabına çalışanlardan gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkar siciliyle birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşlarına usulüne uygun olarak kayıtlı olanlardan, aylık kazançlarından bu faaliyetine ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarı prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katından az olduğunu belgeleyenler.

Tasarıya göre, GSS, sigortalı sayılanlar için çalışmaya başladıkları tarihten itibaren, gelir vergisi mükelleflerinin mükellefiyetinin başladığı tarihten, şirket ortaklarının, ortaklığın tescil edildiği tarihten, gelir vergisinden muaf olanların ise esnaf ve sanatkar siciliyle birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşlarına kayıtlı olmaları gereken tarihten, tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar için çalışmaya başladıkları tarihten, köy-mahalle muhtarları için seçildikleri tarihten itibaren başlayacak.

Sigortalıların tescili ve diğer işlemlerinde sigorta sicil numarası olarak TC kimlik numarası kullanılacak.

Hizmet akdinin sona ermesi veya çalışanın ölmesi durumunda sigortalılık sona erecek. Gelir vergisi mükellefi olanlar için faaliyete son verildiği, gelir vergisinden muaf olanlar için meslek kuruluşundaki üye kayıtlarının silindiği durumlarda sigortalılık sona erecek. Şirket ortağı olanların şirketin iflas veya tasfiyesine karar verildiği, tarımda kendi hesabına çalışanların tarımsal faaliyetlerinin sona erdiği tarihten itibaren sigortalılıkları da ortadan kalkacak.

BABALARA EMZİRME YARDIMI


Sigorta kapsamındakilere iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde şu yardımlar sağlanacak:

*İş kazası ve meslek hastalığı hallerinde; sigortalıya geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Sürekli iş göremezlik geliri bağlanacak. Bu nedenlerle ölen hak sahiplerine gelir bağlanacak, cenaze yardımı ödenecek. Gelir alan eş ve çocuklara evlenme yardımı verilecek.


* Hastalık analık hallerinde geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun ölü doğmaması ve yaşamaya devam etmesi şartıyla doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin altıda biri tutarında emzirme yardımı verilecek.

* İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, ilgili raporlarla meslekte kazanma gücünün en az yüzde 10 oranında azaldığı tespit edilen sigortalılar sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanacak. Bu gelir sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanacak.

GREVE KATILAN İŞÇİ KAPSAM DIŞINDA

Kısa vadeli sigorta kolları kapsamına girenlerden askere giden sigortalının askerlikte geçen hizmet süresi, hükümlülükle sonuçlanmayan tutuklulukta geçen süre, iş kazası, meslek hastalığı sonucu geçi iş göremezlik ödeneği alan sigortalının iş göremediği süre, sigortalının greve katılması veya işverenin lokavt yapması halinde geçen süre sigorta kapsamının dışında kalacak.

Yaşlılık sigortasında yaşlılık aylığı bağlanması ve toptan ödeme yapılması gibi yardımlar sağlanacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra ilk defa sigortalı olanlar kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecekler.

Yaşlılık aylığı kanunda belirlenen hükümlere göre, saptanacak ortalama aylık kazanç ile aylık bağlama oranının çarpı sonucunda bulunacak.

Sigortalıların görevlerinde fiilen çalışmak suretiyle geçen hizmet sürelerine bu sürenin her 360 günü için belirlene fiili prim gün sayıları fiili hizmet süresi zammı olarak eklenecek.

Madende çalışanlar için bu süre 180 gün, radyasyonla çalışan sağlıkçılar için 120 gün, gazeteciler, polisler, MİT görevlileri, subay, astsubay, jandarma, infaz koruma memurları için 90 gün olarak belirlendi.

GÖREVDEN AYRILAN CUMHURBAŞKANI'NA YAŞLILIK AYLIĞI

Cumhurbaşkanı iken görevinden ayrılanlara istekleri üzerine, istek tarihinde cumhurbaşkanına ödenen aylık ödeneğin yüzde 40'ı oranında yaşlılık aylığı bağlanacak.

Başbakan iken görevinden ayrılanlara yine istekleri üzerine, istek tarihindeki Cumhurbaşkanlığı ödeneğinin yüzde 40'ı esas alınarak Cumhurbaşkanı'na bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 75'i oranında aylık bağlanacak.

Yaş haddinden emekliye ayrılan çalışanlara 15 yıl fiil hizmet süresini doldurmaları, 30 yıl fiili hizmet süresini tamamlayanlardan kadrosuzluk nedeniyle resen emekli edilenlere yaşlılık aylığı bağlanacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Enerji fiyatları enflasyonu yükseltti
 Akaryakıta zam geldi
 Zam şampiyonu ayva
 Petrol fiyatları 60 dolara yaklaşıyor
 AB: 'İstikrar büyüme getirdi'
 'Türkiye AB'ye girecek'
 Bankalar Tasarısı TBMM'de
 IMF heyeti çalışmalarına başladı
 'Her öğretmene dizüstü bilgisayar' kampanyası
 İşadamı Tayyip Kahraman yine vergi rekortmeni
 Maliye memurları iş bırakacak
 Türk şirketleri cirolarının binde 6'sını rüşvete ayırıyor
 'Ara malı ithalatı ile işsizlik artıyor'
 Ülker'de yeni yapılanma
 Yüksek maaş alan memura kesinti şoku
 Kredi borçlusu 8 bin işadamına yurtdışı yasağı
 Eximbank: Dolar 1.450 seviyesine kadar çıkar
 En sportif Astra yollara çıktı
 'Açlık sınırının altında aylık alan yok'
 Toplam borç stoku 319.5 milyar YTL
 Hazır giyim ihracatı yüzde 11 düştü
 Vergi engeli büyük
 Enflasyon bugün açıklanıyor
 MÜSİAD'dan AB'ye eleştiri
 Gıdada Sudan 1 boyası için alarm
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bir dakikalık saygı duruşu
Monaco - Papa II. Jean...
GAZİ ERÇEL
Değişik bir petrol krizi
Petrol fiyatları geçenlerde...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Hükümet daha yavaş büyümeye razı olmazsa, bugünleri de arar...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
IMF, Torba Yasası'ndan rahatsız değil
Ali Babacan, Torba...
Denizde de karada da fark etmiyor
Dikkatsizlik ve ihmal her durumda cana ve mala zarar demek.
Gazete ilanı verdiler dolandırıldılar
Anadolu yakasında bir ay arayla gazete ilanıyla araçlarını...
Çocuklara yatırım yapıyorum
Çocuklara yatırım yapıyorum
Kesinlikle gidip Talimhane'yi görün. Bunu İstanbul'da yaşayan herkese...
Orhan Pamuk sendromu
Orhan Pamuk sendromu
'Ateş Hattı'nda bu kez Orhan Pamuk'un Ermeni meselesiyle ilgili...
IMKB
E: 25.445 D:% -1,15
DOLAR
S: 1,367 D:% 1,561
EURO
S: 1,756 D:% 0,949
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu