kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bankalar Tasarısı TBMM'de

Bakanlar Kurulu'nda imzaları tamamlanan Bankalar Kanunu'nda değişikliği öngören ''Bankalar Kanunu Tasarısı'' TBMM Başkanlığına gönderildi.

89 sayfalık tasarı, 174 madde ve geçici 20 maddeden oluşuyor. Tasarının 72. maddesi, Bankaların ''faaliyet izninin kaldırılması ile Fon'a devrinin hangi koşullarda yapılacağına dair hükümleri içeriyor.

Buna göre bankaların zarara uğratılması hallerinden biri veya birkaçının varlığı durumunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu,''en az beş üyesinin'' aynı yöndeki oyuyla alacağı kararla, bankanın ''faaliyet iznini'' kaldırabilecek.

Ya da Kurul, kredi kuruluşlarının temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla ''fon'a devretmeye'' yetkili olacak.

Faaliyet izni kaldırılan kredi kuruluşları, bu tasarıda yer alan hükümlere göre, kalkınma ve yatırım bankaları ise genel hükümlere göre tasfiye edilecek.

FON'A DEVRİ GEREKTİREN DURUMLAR

Tasarıya göre, faaliyet izninin kaldırılması ya da Fon'a devri gerektiren durumlar ise şöyle:

*Denetlemeler sonucunda, bir bankayla ilgili mevzuatta alınması istenen tedbirlerin Kurul tarafından verilen süre içerisinde ya da her halükarda en geç oniki ay içinde kısmen ya da tamamen alınmaması ya da bu tedbirlerin kısmen ya da tamamen alınmış olmasına rağmen, mali bünyesinin güçlendirilmesinin imkan bulunmadığı veya bu tedbirler alınmış olsa dahi mali bünyesinin güçlendirilemeyeceğinin tespit edilmesi,

*Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması,

*Yükümlülüklerini vadesinde yerine getiremediğinin tespit edilmesi,

*Yükümlülüklerinin toplam değerinin varlıklarının toplam değerini aşması,

*Hakim ortaklarının veya yöneticilerinin banka kaynaklarını, bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek biçimde doğrudan veya dolaylı veya dolanlı olarak kendi lehlerine kullanması veya dolanlı olarak kaynak kullandırması ve bankayı bu suretle zarara
uğratması.''

FON'A DEVİR SONRASI YAPILACAKLAR

Bu arada Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kendisine devredilen bankaların 'mali bünyelerinin güçlendirilmesi yeniden yapılandırılması, devri, birleştirilmesi ve satışı'' ile ilgili süreç,devrin yapıldığı tarihten itibaren en geç dokuz aylık bir süre içerisinde tamamlayacak.

Fon Kurulu kararıyla bu süre, üç ayı geçmemek üzere uzatılabilecek. Bu süre içinde devir, birleşme veya satışın tamamlanamamış olması halinde, Fon'un talebi üzerine Kurul, bankanın faaliyet iznin kaldıracak.

KURUMUN HİZMET BİRİMLERİ


Tasarıya göre Kurumun Hizmet Birimleri ise ''Kurumun hizmet birimleri, daire başkanlıkları şeklinde teşkilatlanmış ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerinden'' oluşacak. Ancak, daire başkanlıklarının sayısı onu geçemeyecek.

Böylece, daha önceki taslakta öngörülen Yeminli Murakıplar ve Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu BDDK'nın hizmet birimleri arasından çıkarıldı.

Aynı bölümün başkan yardımcıları bölümünde kurul kararıyla iki başkan yardımcısı atanır hükmü yer aldı. BDDK'nın gönderdiği taslakta ise kurul kararıyla üç başkan yardımcısı atanacağı öngörülüyordu.

YERİNDE DENETİM VE GÖZETİM


Tasarının ''Yerinde Denetim ve Gözetim'' maddesine göre, Başkan, yapılacak yerinde denetimde, kurumun meslek personelini oluşturan bankalar yeminli murakıp ve yardımcıları, bankacılık uzman ve yardımcıları, bilişim uzmanı ve yardımcıları, hukuk uzmanı ve
yardımcıları arasından, uygun göreceği bir denetim ekibini görevlendirecek.

Kurumun yerinde denetim yapmaya yetkili meslek personeli Ankara'da Asliye Ticaret Mahkemesi'nde yemin etmedikçe yerinde denetim yapamayacaklar. Yerinde denetim yapan kurumun meslek personeli, denetim konularıyla ilişkili olarak bu maddede belirtilen tüm
yetkilere haiz olacak.

KURUMUN DENETİMİ

Kurumun iç ve dış denetimi de, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile 832 sayılı Sayıştay Kanunu çerçevesinde yapılacak.Kurul, Kurumun yıllık hesaplarını bir bağımsız denetim şirketine denetletebilecek ve bu durumda bağımsız denetim raporu, faaliyet
raporu içinde derc edilerek yayımlanacak.

Kurul faaliyetlerine ilişkin olarak her yılın Mart sonuna kadar bir önceki yıla ait kararları, yaptığı ikincil düzenlemeler ile bunların ekonomik ve sosyal etkilerini analiz eden bir faaliyet raporu hazırlayacak. Faaliyet raporu, ayrıca Kurumun performans hedefleri ile uygulama sonuçlarının karşılaştırılması ve değerlendirmesini de içerecek.

Yıllık faaliyet raporu, Sayıştay'ın mali denetim raporu ile ülke ekonomisi ve kamu düzeni açısından sakıncalı görüldüğü için yayınlanmayan denetleyici nitelikteki kararları dışındaki Kurul kararları ve ikincil düzenlemeler, işlemler, araştırma ve soruşturmalar, her yılın Mayıs ayı sonunda Kurum'un internet sayfasında ve resmi bültenleriyle kamuoyunun bilgisine sunulacak.

ÖZLÜK VE MALİ HAKLAR

Kurul Başkanı'na ''Başbakanlık Müsteşarı'', Kurul üyelerine ise Kurul Başkanına yapılan ödemelerin yüzde 95'i oranında aynı usul ve esaslara göre ödeme yapılacak.

Daha önce BDDK'nın gönderdiği taslakta ise ''Kurul Başkanı ve üyelerin net aylık ücreti Merkez Bankası başkanın her türlü ödemeler dahil aylık ücreti esas alınarak Bakanlar Kurulu'nca tespit edilir'' hükmü yer alıyordu.

Kurul Başkan ve üyeleri ile Kurum personeli aleyhine, Kurul'un veya Kurum'un bu kanunda yazılı görevlere ilişkin karar, eylem ve işlemleri sebebiyle, gerek görevlerinin ifası sırasında gerek görevden ayrılmalarından sonra, açılmış veya açılacak her türlü tazminat ve alacak davası, Kurum aleyhine açılmış sayılacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Enerji fiyatları enflasyonu yükseltti
 Akaryakıta zam geldi
 Zam şampiyonu ayva
 Petrol fiyatları 60 dolara yaklaşıyor
 AB: 'İstikrar büyüme getirdi'
 'Türkiye AB'ye girecek'
 Genel Sağlık Sigortası Tasarısı, TBMM'ye gönderildi
 IMF heyeti çalışmalarına başladı
 'Her öğretmene dizüstü bilgisayar' kampanyası
 İşadamı Tayyip Kahraman yine vergi rekortmeni
 Maliye memurları iş bırakacak
 Türk şirketleri cirolarının binde 6'sını rüşvete ayırıyor
 'Ara malı ithalatı ile işsizlik artıyor'
 Ülker'de yeni yapılanma
 Yüksek maaş alan memura kesinti şoku
 Kredi borçlusu 8 bin işadamına yurtdışı yasağı
 Eximbank: Dolar 1.450 seviyesine kadar çıkar
 En sportif Astra yollara çıktı
 'Açlık sınırının altında aylık alan yok'
 Toplam borç stoku 319.5 milyar YTL
 Hazır giyim ihracatı yüzde 11 düştü
 Vergi engeli büyük
 Enflasyon bugün açıklanıyor
 MÜSİAD'dan AB'ye eleştiri
 Gıdada Sudan 1 boyası için alarm
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bir dakikalık saygı duruşu
Monaco - Papa II. Jean...
GAZİ ERÇEL
Değişik bir petrol krizi
Petrol fiyatları geçenlerde...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Hükümet daha yavaş büyümeye razı olmazsa, bugünleri de arar...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
IMF, Torba Yasası'ndan rahatsız değil
Ali Babacan, Torba...
Denizde de karada da fark etmiyor
Dikkatsizlik ve ihmal her durumda cana ve mala zarar demek.
Gazete ilanı verdiler dolandırıldılar
Anadolu yakasında bir ay arayla gazete ilanıyla araçlarını...
Çocuklara yatırım yapıyorum
Çocuklara yatırım yapıyorum
Kesinlikle gidip Talimhane'yi görün. Bunu İstanbul'da yaşayan herkese...
Orhan Pamuk sendromu
Orhan Pamuk sendromu
'Ateş Hattı'nda bu kez Orhan Pamuk'un Ermeni meselesiyle ilgili...
IMKB
E: 25.445 D:% -1,15
DOLAR
S: 1,367 D:% 1,561
EURO
S: 1,756 D:% 0,949
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu