kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onlar plaza yetimleri
Onlar plaza yetimleri
Çocuğunu trafik kazasında kaybetti
Süreyya Ağaoğlu'nun çocuğu yoktu

Holdinglerin arasındaki kimsesizler

Maslak'taki Süreyya Ağaoğlu Çocuk Derneği'ne ait kimsesiz çocuklar yurdu, milyon dolarlık plazaların arasında yardım bekliyor.


Onlar plaza yetimleri

Maslak'taki Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'ne ait kimsesizler yurdunda yaşayan çocuklar, milyon dolarların döndüğü holdinglerin arasında yardım bekliyor.

İstanbul'un en zengin holdinglerinin merkezinin bulunduğu ve bu yüzden adı Türkiye'nin finans merkezine çıkan Maslak'ın tam orta yerinde aynı zamanda anne babasını kaybetmiş 30 çocuğu barındıran bir kimsesizler yurdu bulunuyor. Yıllar önce Maslak bomboş bir araziyken kurulan Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'ne ait kimsesizler yurdu, yıllar geçtikçe dev gökdelenlerin arasında kaldı. Maslak'taki kimsesizler yurdu Türkiye'deki benzerlerinin aksine çocukların mutluluğun gözlerinden okunduğu bir yurt. Ancak yine de yurtta kalan kimsesiz çocuklar yanı başlarında yaşanan zenginliğe gıptayla bakıyorlar. Türkiye'nin en zengin mahallesinde bulunmalarına karşın etraftaki hiçbir şirketten şimdiye kadar kendilerine yardım teklifi gelmediğini belirten yurt müdürü Salih Kılıç şunları söylüyor; "Parayı bıraktık. Şuradan gelip geçiyorlar da bir kez olsun kafalarını çevirip bakmıyorlar. Etraflarına karşı çok duyarsızlar. Oysa bir iki dakikalığına girip çocuklara merhaba deseler yeter de artar bile."

ONLARIN BABASI BENİM
13 Mart 1948'de kurulan Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği 1983'den beri bugünkü yeri Maslak'ta ailesini kaybetmiş veya terkedilmiş öksüz ve yetim çocukları barındırıyor. "Bunlar parçalanmış ailelerin çocukları" diyen Çocuk Dostları Derneği'nin müdürü Salih Kılıç, öğretimlerini tamamlayıncaya kadar bu yetimlerin kendi kontrolünde olduğunu söylüyor. Şimdiye kadar 750 civarı öksüz ve yetim çocuk barındırdıklarını belirten Kılıç hali hazırda barındırdıkları 30 çocuğun üzerine titriyor. Büyüyüp hayat mücadelesinde yerlerini alsalar da hiçbir yetimden ilgisini esirgemediğini vurgulayan Kılıç, "Kendi oğlumu üç ay önce bir trafik kazasında kaybettim. Geriye bu yetimler kaldı. Bu yetimler olmasa bende üzüntüden ölürdüm" diyor. Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'nin yılda ortalama 200 milyar civarı arası bir gideri var. Bir evde neye ihtiyaç olursa aynısına ihtiyaç duyan yetimler gıdadan, giysiye kırtasiyeden sosyal aktivitelerine kadar ihtiyaçlarını bağış yoluyla karşılamak zorunda. Bazı ufak tefek kira gelirleri dışında başka gelirleri de yok.

OTUZ ÇOCUKLU AİLE
"İhtiyacımız olduğu vakit bağışçılarımızdan mektup yoluyla talep ediyoruz. Bakırköy'den Kadıköy'den bize bağışlar geliyor. Fakat artık bağışçılarımızın da imkanları azaldı" diyen Kılıç, Çocuk Dostları Derneğini halini şöyle anlatıyor: "Biz milyon dolarlarla iş yapan zenginlerin oturduğu bir apartmanın giriş katında yaşayan ve komşularının hiç ilgi göstermediği bir 30 çocuklu bir aileyiz. Bize destek olanlar ise başka apartmandaki daha mazbut aileler. Maalesef bu böyle." Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'nin karşısında 36 katlı yanında ise tam 40 katlı bir plaza var. 100 metrelik sınırı geçtikten sonraki gökdelenleri anlatmaya ise hiç gerek yok çünkü Maslak bunlardan onlarcasıyla dolu. Müdür Salih Kılıç'ın hesabına göre iş çıkışı olduğu zaman yurtlarının kapısının önünden 3 bine yakın kişi geçiyor. Kılıç, kendisinin zaman zaman bu gökdelenlere broşürler dağıttığını da anlatıyor. "Burada kalan çocuklar hepimizin çocukları. Onlarda çok değil birkaç dakikalarını harcasınlar. Yetimlerin arkadaş hasretini dindirsinler." Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'nin Maslak'taki yurdu aslında birçok devlet yurduyla kıyaslayınca oldukça konforlu. Çocukların bilgisayar eğitimi alıp televizyon izlediği odaları, spor yapsınlar diye bir futbol sahaları, tertemiz yatakhaneleri keşke tüm kimsesiz yurtları böyle olsa dedirtecek özellikte. Hatta çocuklar ayda bir imkanlar çerçevesinde tiyatro ve sinemaya dahi gidiyorlar. Müdür Kılıç ise kapılarını kimsesizlere açık olmaya devam ettiğini 15 kişilik daha yerleri olduğunu söylüyor.

Özhan Tezel

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Nazilerle başlayan film gibi yaşam
 Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz
 Fuarın yıldızı kangallar
 Dansın yeni mabedi
 Bu salonda evlenecekler
 Alman popçu geri döndü
 Tablolarda kaybolmak serbest
 Koleksiyonları için özel müze açtılar
 Van kedileri sıcak bir yuvaya kavuşacak
 Kısa.. Kısa..
 Hak etmediğim kadar şımartıldım
 Mirası 'seks tartışmaları'
 Çip sayesinde kavuştu
 Kedilerin "Darül Mırmır"ı var
 Karşılıksız sevgi fuarı
 Hayallerle başlayan yolculuk
 Gençlerden kan bağışı
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Azize'nin hayatı ABD'de oyun oldu
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Tüketiyorlar. Her şeyi 16'sında bitiriyorlar
Dudaklar mı...
FİLİZ AKIN
Baharın ilk dokunuşları
Geçen hafta ilk defa...
SUNAY AKIN
Yemeğin ilham perileri!..
Son yıllarda yemek kitapları...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Panyakım panyaksın panyak
Size de olur mu? Hani bir iş...
Şarap karafta sunulur
Şarap karaftan, rakı karafakiden servis edilir. Özellikle genç ve sert tanenli...
Bağcılara üzümü öğretecek
Üzümün yetiştiği yerde üretim yaparak kaliteli şaraplara imza atan Mey İçki'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.