kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz
Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz
Açlık hissettiğinizde neleri yiyip, nelerden uzak durmalısınız?

Makarnadan korkmayın

Karbonhidrat Diyeti hiçbir yiyeceği yasaklamıyor. Et serbest, ekmek ve makarna da var.

Amerika ve Avrupa'da büyük ilgi uyandıran "Düşük Karbonhidrat Diyeti", bilinenin aksine makarna, bulgur pilavı, patates yiyerek kilo vermenizi sağlıyor. Yapmanız gereken günde 5 porsiyonun üzerine çıkmamak.


Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz

Fazla kiloları vermenin zamanı geldi... Tüm dünyayı etkisi altına alan ve başarılı sonuçlar veren "Düşük karbonhidratlı diyet", sizi de kısa sürede istediğiniz forma kavuşturacak.

Bugün size yaza girmeden nasıl sağlıklı kilo vermeliyiz, dünya buna nasıl hazırlanıyor, onu anlatacağım. Şu aralar ABD'de yayılan bir akım bütün Avrupayı da sarmış durumda: "Düşük karbonhidratlı diyet". Aslında ismi ilk anda ürkütücü geliyor. Çünkü biliyoruz ki gereğinden az karbonhidrat alımı insan sağlığını bozar ve böbreklere zarar verir. Buna karşın fazla karbonhidrat alımı özellikle yanlış karbonhidrat seçimi; şişmanlığa, kandaki yağların yükselmesine, diş sağlığının bozulmasına, insülin direncine neden olur. Bu yüzden bu diyet için "Doğru karbonhidrat diyeti" demek daha uygun. Çünkü dünyada "Düşük yağlı diyet mi, yoksa düşük karbonhidratlı diyet mi" tartışması yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Şişmanlık oranı artış gösterince, ülkeler tükettikleri diyetin yağ oranını düşürmüş olsalar bile, şeker ve şekerli yiyecek tüketimini arttırmış oldukları için şişmanlıkla mücadelede başarısız olmuşlardır. Benim önerim, az yağlı ve doğru karbonhidrat seçimi ile kilo vermeniz ve yaza merhaba demeniz.

NASIL BİR BESLENME? Tam veya işlenmemiş tahıl ürünleri, taze meyveler, taze sebzeler, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar gibi karmaşık karbonhidratların beslenmememizde ne kadar yememiz gerektiğini anlatan, kolay enerji kaynakları ile kilo vermemize yardımcı olan, vitamin ve mineralden, posadan zengin diyet sistemidir.

Bu beslenme planında bulunanlar:

- Sebzeler ve meyveler - Yağsız protein, balık ve tavuk-hindi eti - Düşük yağlı peynir, süt ve yoğurt - Orta düzeyde yağ. Özellikle tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar. Örneğin zeytin, zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık yağı, mısır özü yağı, soya yağı ve yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb) - Tam tahıllar, makarna, nişastalı sebzeler. Örneğin patates, mısır ve kuru baklagiller.

Meyveleri daha çok tercih edin: Meyve karbonhidrat içerir
ama meyvedeki karbonhidratlar doğal şekerlerdir. Meyveler birçok vitamin-mineral ve yüksek oranda posa içerirken, enerji içerikleri düşüktür. Meyve tüketimini arttırmak büyük oranda rafine şekere düşkünlüğü azaltır. Ara öğünlerde sıklıkla tercih edilmelidir. Bu diyet planında hemen tüm meyveler serbesttir.

Yeşil yapraklı ve nişasta içermeyen sebzeler yiyin: Yeşil sebzeler (ıspanak, teresi, lahana, marul) ve nişastasız sebzeler (yeşil fasulye, brokoli, havuç ve domates gibi) limitsiz grubun iverirken vitamin, mineral ve posadan fakirdir. Bu nedenle buna "boş kalori" tanımlaması yapılır. Bu besinler bal, pekmez, çay şekeri, kek, kurabiye, bisküvi, marmelat, çikolata ezmesi, kolalı ve karbonatlı şekerli içecekler, pastalar, hazır meyve suları gibi.

Kuru baklagiller: Diyetinizin posa açısından zenginleşmesini sağlar. Düşük yağ ve yüksek bitkisel protein içerirler. Özellikle bitkisel demir açısından ender besilerdir. Oldukça da ucuzdurlar. Kurubaklagilleri salatalara, haşlanmış halde veya sebzelerle karıştırarak ana yemek olarak tüketebilirsiniz. Kuru baklagiller; mercimek, kuru fasulye, kuru barbunya, soya fasulyesi, iç bakla, nohut gibi besinleri içerir. Birçok kanser çeşidi üzerinde ve kalp hastalıklarında olumlu etkileri vardır. Özellikle soya fasulyesinin hormon seviyesini düzenleyici özelliği bilinmektedir.

Ne kadar karbonhidrat tüketilmeli?
Eğer aşağıda belirlediğimiz karbonhidrat kaynaklarından 5 porsiyonu geçmeyecek kadar tüketirseniz, 100 gram karbonhidrat sağlamış olursunuz. Yani kaliteli zayıflama için gerekli olan yol demektir. Bu konuyu daha iyi algılamak için diyeti uygulamada trafik ışıklarını kullanmakta yarar var. Besinleri bu yüzden kırmızı, sarı ve yeşil ışık besinler olarak sınıflandırdım.

Selahattin Dönmez

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Nazilerle başlayan film gibi yaşam
 Onlar plaza yetimleri
 Fuarın yıldızı kangallar
 Dansın yeni mabedi
 Bu salonda evlenecekler
 Alman popçu geri döndü
 Tablolarda kaybolmak serbest
 Koleksiyonları için özel müze açtılar
 Van kedileri sıcak bir yuvaya kavuşacak
 Kısa.. Kısa..
 Hak etmediğim kadar şımartıldım
 Mirası 'seks tartışmaları'
 Çip sayesinde kavuştu
 Kedilerin "Darül Mırmır"ı var
 Karşılıksız sevgi fuarı
 Hayallerle başlayan yolculuk
 Gençlerden kan bağışı
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Azize'nin hayatı ABD'de oyun oldu
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Tüketiyorlar. Her şeyi 16'sında bitiriyorlar
Dudaklar mı...
FİLİZ AKIN
Baharın ilk dokunuşları
Geçen hafta ilk defa...
SUNAY AKIN
Yemeğin ilham perileri!..
Son yıllarda yemek kitapları...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Panyakım panyaksın panyak
Size de olur mu? Hani bir iş...
Şarap karafta sunulur
Şarap karaftan, rakı karafakiden servis edilir. Özellikle genç ve sert tanenli...
Bağcılara üzümü öğretecek
Üzümün yetiştiği yerde üretim yaparak kaliteli şaraplara imza atan Mey İçki'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.