kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çip sayesinde kavuştu
Çip sayesinde kavuştu
Vodka'nın çipi olsaydı kurtulabilirdi

Köpek hırsızlığına çipli önlem

Evcil hayvanlar vücutlarına takılan mikroçip sayesinde asla kaybolmuyor. Yurtdışında zorunlu olan uygulama Türkiye'de de gün geçtikçe yaygınlaşıyor.

Sahibinin yanından kaçırılan, bulunduktan birkaç gün sonra da ölen golden retriver cinsi Vodka'nın başına gelenler hayvan hırsızlığını gündeme getirdi. Bu tip olayları önlemenin en etkin yollarından biri de evcil hayvanların kürek kemikleri arasına kolay bir operasyonla takılan ve onları her yerde takip etmeyi sağlayan mikroçip. Sistem Türkiye'de de uygulanıyor.



Çip sayesinde kavuştu

Kedi ve köpek sahipleri hayvanlarının kaybolmasına ya da çalınmasına karşı mikroçip kullanarak tedbir alıyor. Vodka kayboldu ama Karam çip sayesinde hemen bulundu.

Hayvanseverler geçtiğimiz hafta Bahçeşehir'de kaçırılan Vodka'nın başına gelenleri, üzüntü ve hayretle öğrendi. Sahibi Çağda Yiğit'i eterle bayıltan gaspçılar golden retriever cinsi Vodka'yı çalıp kayıplara karışmıştı. Bahçeşehir'de gerçekleşen olayın ardından çaresizlik içinde hayvanlarını arayan Yiğit ailesi, birkaç gün sonra Vodka'ya kavuştu. Ancak sevinçleri kısa sürdü. Çünkü Vodka, gaspçılar tarafından fena halde dövülmüş ve iç organlarında darbeye bağlı yırtılma meydana gelmişti. Zavallı hayvan kısa sürede iç kanama nedeniyle, kan kaybından öldü. Talihsiz köpeğin başına gelenler, sahipleri kadar olayı duyan herkesi çok üzdü. Son günlerde hızla artan evcil hayvan hırsızlıklarıyla birlikte bu olay evcil hayvan sahiplerinin daha dikkatli olmaları için bir uyarı niteliği taşıyordu. Peki köpeğinizin veya kedinizin daha güvende olması için neler yapabilirsiniz? Bu konuda alabileceğiniz önlemlerden biri sevimli dostunuza pirinç tanesi büyüklüğünde bir mikroçip taktırmak. Kedi ve köpeklere kalıcı bir kimlik sağlayan, mikroçip sistemi Türkiye'de iki yıldan beri uygulanıyor. Örneğin geçen haftalarda kaybolan Karam mikroçip sayesinde evine geri döndü. 2 yaşındaki labrador cinsi Karam karlı bir günde oynamak için bahçeye çıktı. Ancak bahçe kapısı açıktı ve Caddebostan sahilinden Suadiye'ye doğru koştururken kayboluverdi. Yaklaşık 5 saat sonra Karam artık üşümeye başlamıştı ancak evinin yolunu da bulacak durumda değildi. O sırada kendi köpeğini dolaştırmakta olan Ethel Baruh, Karam'ı gördü. Kaybolmuş olabileceğini düşündüğü köpeği Feneryolu'ndaki Mosita Veteriner Kliniği'ne götürdü. Klinikte Veteriner Hekim Altuğ Okdemir'in yaptığı incelemede Karam'ın mikroçipli olduğu anlaşıldı. Bu sayede hemen sahibine ulaşıldı ve 1 saat sonra sevimli köpek sahibi Nisa Şahin'e kavuştu. Nisa Şahin köpeği Karam'a mikroçip taktırırken aslında ne işe yarayacağını pek bilmediğini itiraf etse de "iyiki taktırmışım" demeden geçemiyor: "Karam kaybolunca ne yapacağımı şaşırdım. Çıkıp bütün sokakları tek tek aradım, etraftaki veterinerleri aradım, deliye döndüm. Akşama doğru tam ümidimi yitirmişken bir telefon geldi ve Petkimlik'ten aradıklarını, Karam'ı bulduklarını söylüyorlardı. O andaki mutluluğumu anlatamam. Karam benim her şeyim."

DÜNYADA YAYGIN

Yurtdışında pek çok ülkede evcil hayvanlar için şart koşulan mikroçip uygulaması, minik bir çip yardımı ile kalıcı bir kimlik sağlamayı ve hayvana ait bilgileri ortak bir veri tabanında toplamayı hedefliyor. Kedi ve köpeklere takılan bu minik çipler, sadece o hayvana özel bir numara barındırıyor ve mikroçip ortak veri tabanına kayıt edilen kedi ya da köpeğin her yerde tanınmasını sağlıyor. Kısacası bu mikroçip dostunuzun size ait olduğunu dünyanın her yerinde kanıtlayabilen bir elektronik nüfus cüzdanı olarak çalışıyor. Hayvanla ilgili her türlü bilgiye bu numarayla ulaşmak mümkün. Ülkemizde mikroçip hizmetini Petkimlik adlı firma veriyor. Petkimlik'ten Engin Güler bu yöntemin dünyadaki pek çok ülkede yaygın olarak uygulandığını ve Avrupa Birliği'nde hayvanlarının ülkeler arasında seyahat edebilmesi için mikroçip takılmasının zorunlu tutulduğunu söylüyor: "Türkiye'de yapılan bu uygulama yurtdışında da geçerli oluyor. Ayrıca farklı ülkelerin kendi içlerinde kurdukları veri tabanlarının bir araya getirilmesi amaçlı bir proje başlatıldı. Biz de bu projenin içerisindeyiz. Yakında bu veri tabanlarının hepsi birleşecek ve dünyanın neresine giderse gitsin hayvan görüntülenebilecek."

2000 KÖPEK ÇİPLENDİ
Türkiye'de yaklaşık 2 yıl önce başlayan uygulama kapsamında bugüne kadar ikibin civarında hayvana mikroçip takıldı. Şu anda 20 ilde 100'ün üzerinde veteriner kliniğinde mikroçip takıldığını belirten Engin Güler, çalınmaya karşı tek yöntemin bu olduğunu savunuyor: "Boynuna tasma taksanız tasmayı atarlar. Dövme yaptırsanız bunun silinmesi mümkün. Bir petin sahibine ait olduğunu ispatlamanın en garantili yolu mikroçiptir. Uygulama deri altına hayvanın kürek kemikleri arasına enjeksiyon yöntemiyle yapılıyor. Pirinç tanesinden biraz büyük. Uygulamanın fiyatı 40-50 euro civarında."

Neslihan Tunç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Nazilerle başlayan film gibi yaşam
 Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz
 Onlar plaza yetimleri
 Fuarın yıldızı kangallar
 Dansın yeni mabedi
 Bu salonda evlenecekler
 Alman popçu geri döndü
 Tablolarda kaybolmak serbest
 Koleksiyonları için özel müze açtılar
 Van kedileri sıcak bir yuvaya kavuşacak
 Kısa.. Kısa..
 Hak etmediğim kadar şımartıldım
 Mirası 'seks tartışmaları'
 Kedilerin "Darül Mırmır"ı var
 Karşılıksız sevgi fuarı
 Hayallerle başlayan yolculuk
 Gençlerden kan bağışı
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Azize'nin hayatı ABD'de oyun oldu
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Tüketiyorlar. Her şeyi 16'sında bitiriyorlar
Dudaklar mı...
FİLİZ AKIN
Baharın ilk dokunuşları
Geçen hafta ilk defa...
SUNAY AKIN
Yemeğin ilham perileri!..
Son yıllarda yemek kitapları...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Panyakım panyaksın panyak
Size de olur mu? Hani bir iş...
Şarap karafta sunulur
Şarap karaftan, rakı karafakiden servis edilir. Özellikle genç ve sert tanenli...
Bağcılara üzümü öğretecek
Üzümün yetiştiği yerde üretim yaparak kaliteli şaraplara imza atan Mey İçki'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.