kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Siyasi manevra aracı olarak Masonluk
Dizi hakkında merak edilenler

Dizi hakkında merak edilenler

On beş gün süren dizinin okuyuculardan ilgi gördüğü, pek çok telefon ve bilgisayar mesajının bana ulaşmasından anlaşılıyor. Her sosyal konunun yandaşları ve karşıtları vardır. Bu iki cepheden mesajlar geldiği gibi, kuruma tavsiye edilmelerini isteyenlerin yanı sıra, değişik obediyanslara mensup olanların konunun kendi görüşleri çerçevesinde yansıtılmasını isteyen önerileri de ulaştı. Fikirlerin özgürce açıklanabildiği bir toplumda bu girişimlerin hepsini de saygıdeğer buluyorum. Ancak yanıtlarımı, konuya hangi çerçevede yaklaşmış olduğumu anımsatarak belirtmemin gerekli olduğu kanısındayım.

'HARİCİ' GÖZÜYLE
İlk günkü yazının 'Sunuş' kısmında şöyle belirtmiştim: "Dünyanın en çok tartışılan konularının başında geliyor Masonluk. Bunda biraderlerin kurumsal disiplin çerçevesindeki ketumluğu etkili oluyor. Karşıtları da bu davranıştan doğan esrarengizlik havasından yararlanarak, her türlü yakıştırmayı, araştırmadan gündeme getiriyorlar. Ben Masonlar'a özgü bir deyimle "Harici" olarak, konuyu toplumsal işlevi üzerinde yoğunlaşıp inceledim. Böylece, objektif bir değerlendirmeye yöneldim." Dolayısıyla, yanıtlarımda da aynı ilkeyi devam ettirmeye dikkat edeceğim. Yazı dizisinde, Miralay Sadık'tan Mahmut Esat Bozkurt'a ve Erbakancılar'a kadar en şiddetli karşıtlara yer verilmiş olduğuna göre bunları yeterli bulmayıp daha da ilerisine gidilmesini isteyenlere hak vermek mümkün değildir. Ben kişisel tepkilerimi değil, toplum içindeki tepkileri belgelere dayanarak aktarmaya özen gösterdim. Üzerinde çok durulan "gizlilik" konusuna gelince. Deneyimli bir Mason buna "kapalılık" denmesi gerektiğini anımsattı. Hak veriyorum. Sadece Masonluğun değil, hiçbir kurumun ne yönetim ne de genel kurul toplantılarına, üye olmayanların, kısaca Hariciler'in katılmasına izin verilmez. Bu, bütün dernekler için kabul edilen, yasalarlabelirtilmiş bir uygulamadır. Ayrıca her kurumun, bir ticaret şirketinin de, bir spor kulübünün de, bir siyasi partinin de, bir sosyal derneğin de kendine özgü bir gizlilik/kapalılığı olacaktır.

GİZLİ RİTÜELLER
Gizlilik'i daha çok kurumun Tekris yani üyeliğe kabul törenlerindeki uygulamalara yöneltenler ve bunun ayrıntılarına girilmesini isteyenler pek çoktu. Araştırmamda bu hususun üzerinde hiç durmadım. Geleneklere dayanan, bugün yadırgayabileceğimiz uygulamalara kökü tarihin derinliklerine inen kurumlarda daima rastlanır. Asıl amacım, toplumun içinde ne gibi bir hizmet gördüğünü, ne tür katkıda bulunduğu ya da bulunmadığını araştırmaktı. Yeminde kılıç, kafatası ya da kutsal kitapların varlığının benim çalışmalarımda hiç ele alınmamış olduğunu rahatlıkla belirtebilirim. Konu üzerinde daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyanlar Pozitif Yayınları'ndan çıkan "Abdülhamit ve Masonlar," "İttihatçılar ve Masonlar," Cumhuriyet Dönemi Masonlar" isimli kitaplarıma başvurabilirler

İSPAT ZORUNLUDUR
Masonluğu sakıncalı, özellikle dışa bağımlılık ya da inanç zayıflatma açısından sakıncalı bulduğunu belirtenler çıktı. Bir kuruma ve tezlerine karşı çıkanların bulunması ve bunu açıkça ifade etmeleri, demokrasiyi kabul etmiş bir toplumda son derece doğaldır. Ancak iş suçlama düzeyine varınca ispatlamak da zorunludur. Mason Locaları, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına, özellikle Dernekler Yasası'na uyarak çalışan birimlerdir. Eğer yasalara aykırı girişimleri varsa belgeleriyle adli mercilere başvurulmak suretiyle gereği istenebilir. Aksi halde iş dedikodu düzeyinde kalır. Şunu da ekleyelim ki, bireysel olarak bir Mason'un işlediği suç bütün kurumu bağlamaz. Her yerde iyilerin yanında kötüler de bulunabilir. Kurumu dışlayanların bu hususu ön planda tutmaları gerekir.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Büyük vurguna manken karıştı!
 Gurbetçinin parasıyla Sudan'da altın madeni
 'Cinayetlere intihar süsü veriliyor'
 Çiçek'le TCK zirvesi
 Bayrak ikramiyesini bağışladı
 Avşar Kızı ikinci kez beraat etti
ERDAL ŞAFAK
Yasa çözüm mü?
Kemal Derviş siyasetten...
ÖMER LÜTFİ METE
Asayiş Beypazarı
Büyükşehirlerin, özellikle de...
UMUR TALU
Kamu diye bir şey!
Yeni Ceza Kanunu basına getirdiği...
Güney Asya'da yine aynı kâbusu yaşadı
Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında dün akşam meydana gelen 8.7...
'Oğlumu artık serbest bırakın'
ABD Basınının 'Suçsuz Yere Guantanamo'da Tutuluyor' Dediği Kurnaz...
Dedektif Yanal
Dedektif Yanal
Ersun Yanal, hâlâ arayışta. 2006 elemelerinde ilk 6 maçta 540...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu