kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te toplanan muhalif gruba ait 10 bin kişilik bir grup, sloganlar atarak, ‘Ak Ev’ adı verilen başkanlık binasına doğru yürüyüşe geçti.
Kırgızistan'a 'limon' Sıktılar
Kendi Valilerini İstiyorlar
Tanıdık Bir Devrim
Başkonsolos mahsur kaldı
Bir zamanlar bölgenin en liberal lideriydi
Onun döneminde ABD üssü kuruldu

Kırgızistan'a 'limon' Sıktılar

Kırgızistan'da, seçimlere hile karıştığı iddiasıyla muhalif lider Bakiyev'in önderliğinde ayaklanan halk, 'Limon Devrimi' adı verilen hareketle Devlet Başkanı Askar Akayev'i devirdi.

Gürcistan ve Ukrayna'dan sonra şimdi de Kırgızistan'da çok sert 'devrim rüzgarları' esiyor. Seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle yaşanan halk hareketinin hükümet değişikliğine neden olduğu Gürcistan ve Ukrayna'da olduğu gibi, 27 Şubat ve 13 Mart'ta yapılan parlamento seçimleri sonrası, seçimlere hile karıştığını öne sürerek ayaklanan Bakiyev liderliğindeki Kırgız muhalefeti de, Devlet Başkanı Askar Akayev'i devirmek için düğmeye basmıştı. Pazartesi gününden bu yana, güneydeki Oş ve Celalabad kentlerindeki resmi binalar ile havaalanlarını elinde tutan muhalif gruplara ait 10 bin kişi, dün sabah saatlerinde başkent Bişkek'te toplandı.

BAŞKANLIK BİNASI DÜŞTÜ
İçişleri Bakanı Kanaşbak Düşebayev dün Nazar Aliyev Tıp Merkezi'nin önünde toplanan muhalefete hitaben yaptığı konuşmada, halka karşı şiddete başvurmayacaklarını söyleyerek, muhalefetten sakin olmasını istedi. Ancak Bakan'ın bu çağrısına rağmen muhalifler, "Kahrolsun Akayev" sloganları atarak "Ak Ev" denilen başkanlık sarayına doğruyürüyüşe geçti. Muhalifleri başkanlık sarayı önünde güvenlik güçleri bekliyordu. Ancak güvenlik güçleri göstericilere müdahale etmedi. Çünkü Akayev olaylarda kan dökülmemesi için "güç kullanmama emri" vermişti. Hatta güvenlik güçlerinden bazılarının göstericilere katıldığı gözlendi. Güvenlik güçlerini rahatlıkla aşan göstericiler ilk önce Başkanlık Sarayı'na ardından ana hükümet binasına girmeyi başardı. Bu sırada Akayev yanlıları da Başkanlık Sarayı'nın önüne akın etti. Çıkan çatışmalarda beş kişi yaralandı. Göstericilerin binaya girmesinin ardından Rus Interfax Ajansı, savunma ve güvenlik bakanlarının rehin aldığını ve istifalarının yazdırıldığını öne sürdü. Ancak uluslararası haber ajansı Reuters, göstericilerin savunma bakanını koruyarak binadan çıkardıklarını iddia etti.

PORTRELERİ ATILDI
Protestocularından bazıları pencelerden ulusal bayraklarını sallarken, bazıları ise Akayev'in portrelerini, mobilya ve evrakları pencerelerden aşağıya attı. Göstericilerin bir sonraki hedefi olan devlet televizyonu (KTR) yönetimi, kendilerinin de muhalefet saflarında olduklarınıbelirterek, göstericileri binaya aldı. Televizyon, muhaliflerin içeri girmesinden sonra canlı yayına geçti. KTR'ye gelenler arasında bulunan ve seçimde kazanamayan milletvekili adayları arasında olan Bolot Maripov ile Oksana Maliyevna, yağma, hırsızlık ve talana engel olmak için KTR'de bir temsilcilerinin bulunacağını belirterek, televizyon çalışanlarını kurumdan hiçbir şey götürmemeleri konusunda uyardı. Devlet televizyonunun ele geçirilmesinin ardından Akayevi'i devirmek için harekete geçen muhalefetin önde gelen lideri Kurmanbek Bakiyev ordu ve polisi muhalefet saflarına katılmaya çağırarak, "Generaller ve polisler bizim tarafımıza geçerse sorunu barışçı yollardan hallederiz" dedi.

AKAYEV KAYIP
Tüm bunlar yaşanırken Başkan Akayev kayıplara karıştı. İstifasını imzaladığı iddia edilen ama bu bilgi doğrulanmayan Akayev'in nerede saklandığıyla ilgili çelişkili açıklamalar yapıldı. Muhalefetin 'güvenlik garantisi' verdiği Akayev için Rus radyosu, "Başkentin güneyinde bulunan Kant Rus askeri üssüne sığındı" derken, ailesiyle birliktehelikopterle Kazakistan'a kaçtığı, Bişkek'teki Rus Büyükelçiliği'ne sığındığı, kent dışında bulunan bir saraya gittiği ya da Rusya'ya kaçtığı da iddia edildi.

DEVLET BAŞKANI ATANDI
Kırgızistan Yüksek Mahkemesi de bir açıklama yaparak, geçen şubat ve mart ayında ülkede yapılan ve hile karıştığı iddia edilen genel seçimlerin geçersiz olduğunu bildirdi. Hemen ardından Kırgızistan Meclisi de, muhalif milletvekili İçenbay Kadirbekov'u vekaleten Devlet Başkanı, muhalif lider Kurmanbek Bakiyev'i de Başbakan olarak atadı. Akayeö'i deviren muhaliflere ABD'den de destek geldi. Kırgızistan Büyükelçisi, muhalefetle birlikte çalışacaklarını açıkladı. Bişkek'teki olaylarda 67 kişi yaralanırken, muhalefetin iktidarı devirmesinin ardından yaşanan güvenlik boşluğunda yağmalar başladı. Akşam üzeri bir grup gösterici, önce başkentteki en büyük alışveriş merkezi olan ve bir Türk işadamına ait Beta hipermarketini yağmaladı. Öte yandan Kazakistan da, komşusunda yaşanan ayaklanmaya karşı sınırdaki birliklerini alarma geçirdi.


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Devrimci Soros Paşa!
 Her devrimin arkasında bir kadın...
 Gözler diğer Orta Asya ülkelerinde
 AB açıklaması taraf gibi, Ankara 'itidalli'
 İlham Aliyev muhalifleri bıraktı
 Avusturya'da 'kristal' kriz
 Plastik cerrahi mucize yarattı
 Pornografik dergiler 'delil' oldu!
 Moore'dan 'genç âşık' parodisi
 Angelina Jolie başkanlık 'yarışında'
 Mahkeme 'hayır' dedi
Yıldızlar SABAH'la Parladı
Yıldızlar SABAH'la Parladı
SABAH Spor Ödülleri dün gece düzenlenen muhteşem bir törenle...
Kaldır Ay-Yıldız'ı
Kaldır Ay-Yıldız'ı
Hagi, Romanya'daki bir TV çekiminde Türkiye'yi simgeleyen Ay-yıldız'ı...
Yüksek yargıçtan yüksek savcıya ayağa kalk uyarısı
Yüksek yargıçtan yüksek savcıya ayağa kalk uyarısı
Yılmaz ve Taner'in yargılandığı Yüce Divan'da Mahkeme Başkanı Bumin,...
Çok sırrımız yoktur bizim
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar'ın Büyük Üstadı Kaya Paşakay, locanın...
'Değneği hak eden çok'
Meclis'te kabine üyelerinin oturduğu sıralara yürüyerek dikkat çeken...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu