kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Locaların duvarları mavi. Masonlar toplantı yaptıkları locaların aslında duvarları olmadığını düşünüyorlar. Böylelikle yaptıkları çalışma dünyanın her tarafına manevi olarak yayılabiliyor.
Çok sırrımız yoktur bizim
Karadağlı Mason olmaktan vazgeçti

Mason Üstadı 'sır oda'yı açtı

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası'nın Büyük Üstadı Kaya Paşakay ilk röportajını SABAH Yazıişleri Müdürü Balçiçek Pamir'e verdi.

Mason nikâhı nasıl kıyılır? Toplantı sonrası Mason yemeği nerede yenir? Nasıl Mason olunur? Düşünce odası nedir? O odadaki sürpriz ne?

Balçiçek Pamir bütün bu soruları, Mason dünyasının sırlarını en yetkili kişiye, '25 numara'nın Büyük Üstadı Kaya Paşakay'a sordu.

Aldığı cevapları, yüzlerce yıllık 'Mason Üyelik Yemini'nin tam metnini ve bilinmeyenleri bu röportaj dizisinde soluk soluğa okuyacaksınız.



Çok sırrımız yoktur bizim

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar'ın Büyük Üstadı Kaya Paşakay, locanın kapılarını SABAH'a açtı. Üstat Paşakay Masonlar hakkında en çok merak edilenleri anlattı.

Londra'da eğer akşam saatlerinde, siyah takım elbiseli, beyaz gömlekli, ellerinde küçük bir siyah çanta taşıyarak koşuşturan erkekler görürseniz bilin ki onlar Masonlar'dır. Aklımda bu cümle Masonlar Büyük Locası'na doğru yola çıkıyorum. Sahi acaba bizdeki masonlar önlüklerini nasıl taşıyorlar? İngiltere'deki gibi siyah çantalarla mı? Gülümsüyorum. Amma da ilginç bir manzara olurdu. Sokağa girdiğimde özel korumalar gözüme çarpıyor. Arnavut kaldırımlı sokakta yürürken etrafıma bakınıyorum. Kocaman bir kapı, üzerinde "Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar" diye yazıyor. Fotoğrafçı arkadaşım Cenk Ertekin ile kapıdaki görevlilere kimliklerimizi veriyoruz. Giriş kartlarımızı aldıktan sonra kapının hemen girişindeki küçük odaya alınıyoruz. Bütün erkekler siyah takım elbiseli. Bazıları smokinli. "Acaba bütün çalışanlar da Mason mu?" diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Kısa bir bekleyişten sonra Büyük Üstat'ın makamına alınıyoruz. Görkemli bir oda. Görkemli bir antika iskemle. İskemle dediğime bakmayın öyle küçük bir şey değil, her tarafı oymalı kocaman bir oturma koltuğu. Büyük Üstat Kaya Paşakay gülümseyerek karşılıyor bizi. El sıkışırken aklımda bin bir soru var. Acaba nereden başlasam? Gizli mesajlarını mı sorsam yoksa selamlaşırken kaç kez öpüştüklerini mi? Yok yok, mutlaka Düşünce Odası'nı sormalıyım. Gerçekten de yeni üyeler o odada karanlıkta bir kafatasıyla baş başa oturup mu karar veriyorlar ne yapacaklarına? Masonluk ne anlama geliyor? Bir tarikat mı yoksa sivil toplum örgütü mü? Büyük Üstat Kaya Paşakay bütün sorularımı içtenlikle cevapladı. Masonluğun ne anlama geldiğini, felsefesini anlattı. Ayrıca locaları beraberce gezdik. Çırak, kalfa, üstat ne demek? Yeni üye nasıl alınır, nasıl araştırılır; Paşakay anlattı, ben de merakla dinledim. Merakla diyorum çünkü her ne kadar her yıl daha da şeffaflaştığını iddia etseler de Masonlar bizler için hâlâ büyük bir sır. Büyük Üstat Paşakay'a merak edilenleri sordum, cevaplarını ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.

Öncelikle Masonluk ne demek? Yani bir tarikat mı yoksa sivil toplum örgütü mü?
-Masonlukbir ahlak sistemini benimsemiş ve bunun öğretisini yapan aydın insan demektir. Masonlar içinde yer aldığı toplumda bir sevgi birliği, bir kardeşlik duygusu, insana sevgi ve saygının yerleşmesini hedefler. Masonlar barışın ve huzurun toplumda yer etmesi için bir araya gelip çalışmalar yapar. Kesinlikle bir tarikat değildir. Masonluk bir sevgi birliğidir. Burada ahlaki bir sistem ortaya koyulur ve bu ahlaki sistem insanların erdemlerini yüceltecek ve insanı kâmil olma aşamasına getirecek bir çalışmanın yapılmasıdır.

AMACIMIZ SEVGİ
Peki klasik bir sivil toplum örgütünden farkınız nedir?
-Sivil toplum örgütleri, belli dernekler kendi işlevlerini yaparlar tabii ama Masonluk bir gönül işidir.

Nasıl bir gönül işi bu?
-Bu gönül işini ifade etmek aslında çok zor. Mason olmayan bunu anlayamayabilir. Sivil toplum örgütlerinin belli hedefleri vardır. Bu hedefler ya siyasidir ya da sosyaldir. Bizim siyasetle ya da sosyallikle alakamız yoktur. Biz tamamen kendi iç yapımızı mükemmele ulaştıran bir çalışmanın yolunda olan kimseleriz. Kendimizi mükemmel hale getirdikten sonra bu çalışmamızı topluma yansıtarak, toplumun da insanlık değerlerini yukarı çekmeyi hedefleriz. Daha önce de söylediğim gibi huzurun, barışın kardeşlik sevgisinin yeşermesini sağlayacak bir çalışma yapıyoruz.

Yani başa siz gelseniz, siz derken Masonlar'ı kastediyorum tabii, neler yaparsınız? Yani nedir sizin hedefiniz?
-Barışın, sevginin, saygının ve huzurun olduğu, kanun önünde insanların eşit hak ve özgürlüklerinin olduğu bir toplum ortamı arzu ediyoruz. Bizim olduğumuz bir dünyada sevgi temel olur. Anlayış, tolerans hüküm sürer. Herkesin özgür fikrine ve inancına saygı duyulabilecek bir yaşantı biçimi olur.

Bir insan niye Mason olmak ister? Yani örneğin bir erkek niye Masonluk'a ilgi duyar?
-Öncelikle insan kendi vicdanıyla baş başa kaldığında karakter ve şahsiyetindeki eksiklikleri tespit eder ve bunları giderme yolu arar. Kişi kendini mükemmele götüren ortamın özlemi içindedir. Ve o ortam mevcudiyeti bu çatı altında vücut bulmaktadır.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Değneği hak eden çok'
 İncirlik için mutabakat
 ABD'li tarihçiden 'soykırım' dersi
 'Biz orada yoktuk'
 TCK'da askeri suçlara 'istisna' yasası Meclis'te
 Gazeteciler yürüdü
 Ülkenin her yeri kırmızı-beyaz
 Emniyet güçleri provokatörü arıyor
 '10 bin yeni polis' kadrosu onaylandı
 'Türk erkekleri hormonlarını artırıyor'
 Solun Masonluk değerlendirmesi
ERDAL ŞAFAK
Baba'nın öngörüsü
Aşısı bulunmayan ve...
ÖMER LÜTFİ METE
Bayrağı kafaya sarıp kuma gömmek
Asala tetikçilerinin...
UMUR TALU
Zor ama...
Türkiye'de demokrasi, demokratikleşme zor bir...
Kırgızistan'a 'limon' Sıktılar
Kırgızistan'da, seçimlere hile karıştığı iddiasıyla muhalif lider...
Devrimci Soros Paşa!
Sırbistan, Ukrayna, Gürcistan'dan sonra Kırgızistan'daki muhalif...
Yıldızlar SABAH'la Parladı
Yıldızlar SABAH'la Parladı
SABAH Spor Ödülleri dün gece düzenlenen muhteşem bir törenle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu