kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KABİNENİN ÜSTÜNE YÜRÜDÜ: Lokman Ayva geçen hafta özürlülerin kamudakı terfileri ile ilgili görüşmede sinirlenerek elindeki değnekle kabine üyelerinin oturduğu sıralara yürümüştü.
'Değneği hak eden çok'
Ben acı çektim... Hakkımı hiç kimseye yedirmem

'Değneği hak eden çok'

Meclis'te kabine üyelerinin oturduğu sıralara yürüyerek dikkat çeken AKP'nin özürlü milletvekili Lokman Ayva ile her telden konuştuk.

AK Parti'nin görme özürlü milletvekili Lokman Ayva, bürokrasiye karşı "Çanakkale Savaşı" başlattı. Meclis'e geldiğinde genel kanı, onun bir kenarda sessiz sedasız oturacağı yönündeydi. Ancak o, "insan hakları ve özürlülerle" ilgili konularda Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanlarla sıkı pazarlıklar yaparak dikkati çekti. Ayva, son olarak objektiflere, AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz'e yönelik tepkisiyle yansıdı. Özürlülerin kamu kadrolarında terfi kanalları tıkanınca kabine üyelerinin oturduğu sıralara elindeki değnekle yürürken görüntülenen Ayva, iki hafta önce "zatürree"ye yakalandığı halde Özürlüler Yasası'nın bir an önce çıksın diye haftanın üç günü İstanbul-Ankara arasında mekik dokudu. Lokman Ayva ile Özürlüler Yasası'nı, çalışma hayatında özürlülerin yerini, eve kapanıp kalan özürlü hanımların kaderini ve AB'nin tutumunu konuştuk. "Bu ülkede kızıp üstüne yürüyeceğim, değneği hak eden çok insan var" diyen Ayva, şu mesajları verdi:

ZİHNİYET DEĞİŞECEK
ESPRİ YAPIYORLAR ALINMIYORUM: 11 yaşında kör oldum. Körlükle görmek arasında renkler açısından bir fark olabilir. Kültürel körlük denen mesleki körlük var. Masa olduğunu anlamak için görmeye gerek yok. Görseydim, yine eşimle evlenirdim. Yine, sevdiğim evde oturmak isterdim. Aynı çocukları isterdim. Körlüğü abartmak çok tuhaf geliyor. Herkesle dostluk kurabiliyorum. Bazen körlüğümü unutturuyorlar. İstanbul'a giderken yolda bazı olaylar oluyor. Milletvekilleri bana 'Hem görmüyorsun hem de nereden biliyorsun' diyorlar. Ben de onlara, "Bugün çorabınızla kravatınız birbirine uymamış" diyorum. Bana göre, "canda özür olmaz".

DEĞNEĞİ HAK EDENLER VAR: Bu ülkede, değneği hak eden epeyce insan var. İnşallah onu kullanmaya fırsat vermeden tutumlarından vazgeçerler. Ben, özürlüleri yok sayan uygulamaya itiraz ediyorum.

ÖZÜRLÜLER YASASI ZİHNİYET DEĞİŞİ- Mİ YAPACAK: Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Özürlüler Yasası'nda eksiklikler var. Bizim beklentilerimizi karşılamıyor. Meclis'e sevk edildiğinde düzeltilecek. Bu yasa devlette, zihniyet değişimi yapacak.

2007'YE KADAR BİR KURUŞ İSTEMİYORUM: Yasanın en önemli hükümleri, bakıma muhtaç olanlara yönelik mali düzenlemelerle ilgili olanlar. Bu yasa çıkarsa, ben devletten 2007'ye kadar 1 kuruş istemiyorum. Çünkü, kademeli bir uygulama söz konusu olur. Devlet, bakıma muhtaç özürlüler için para ayırır.

BÜROKRASİ YANLIŞ RAKAM VERİYOR:
Bürokrasi, bakıma muhtaç olanların sayısını 200 bin olarak telaffuz ediyor. 4.5 katrilyonluk yükten söz ediliyor. Bu doğru ve gerçekçi değil. Şu anda, 10 bin kişi acil bakıma muhtaç. Bunu da ayıklarsak gerçekçi sayı 4 bin kişidir. Evde bakımda hesap ederseniz yıllık 80 trilyon lira eder.

KADINLARIN SORUNU AĞIR
AB İKİ YÜZLÜ:
AB'yi iki yüzlülükle suçluyorum. Özürlü haklarını unutmuş görünüyorlar. Bu konudaki toplantılarda mangalda kül bırakmıyorlar.

ÖZÜRLÜ KADINLARI İSTİSMAR KORKUTUYOR: Özürlü kadınların sorunları anlatılmayacak kadar ağır. Bizde çoğu kez, 'keşke kız değil, erkek özürlü olsaydı' derler. Bu laf çok ağırdır. Cinsiyetinizden dolayı yok olmanız istenen bir yaklaşım var. İşe giriş oranları yüzde 5-10. Eğitimde azlar. Sokağa çıkamıyorlar. İstismar korkusu yaşıyorlar. Sokakta olsalar bir çıkma fırsatı bulsalar, ben onların da sorunlarının ne olacağını anlayacağım. Ama, hayatın dışında gibiler. Özürsüz kadınların durumu eksi 2 ise bunların durumu eksi 10.

Hülya KARABAĞLI / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çok sırrımız yoktur bizim
 İncirlik için mutabakat
 ABD'li tarihçiden 'soykırım' dersi
 'Biz orada yoktuk'
 TCK'da askeri suçlara 'istisna' yasası Meclis'te
 Gazeteciler yürüdü
 Ülkenin her yeri kırmızı-beyaz
 Emniyet güçleri provokatörü arıyor
 '10 bin yeni polis' kadrosu onaylandı
 'Türk erkekleri hormonlarını artırıyor'
 Solun Masonluk değerlendirmesi
ERDAL ŞAFAK
Baba'nın öngörüsü
Aşısı bulunmayan ve...
ÖMER LÜTFİ METE
Bayrağı kafaya sarıp kuma gömmek
Asala tetikçilerinin...
UMUR TALU
Zor ama...
Türkiye'de demokrasi, demokratikleşme zor bir...
Kırgızistan'a 'limon' Sıktılar
Kırgızistan'da, seçimlere hile karıştığı iddiasıyla muhalif lider...
Devrimci Soros Paşa!
Sırbistan, Ukrayna, Gürcistan'dan sonra Kırgızistan'daki muhalif...
Yıldızlar SABAH'la Parladı
Yıldızlar SABAH'la Parladı
SABAH Spor Ödülleri dün gece düzenlenen muhteşem bir törenle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu