kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
HESABI KİM VERECEK? Nilüfer Bayar “Türkiye’nin Başbakanı Adnan Menderes’in, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun, Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idam edilmeleri, Harp Okulu’nda gözetim altında öldürülen İçişleri Bakanı Namık Gedik’in ölümlerinin hesabı sorulmamıştır” dedi.
27 Mayıs'ta karanlıkta kalanlar
Atatürk imzalı berat kayıp Atatürk imzalı berat kayıp

27 Mayıs'ta karanlıkta kalanlar

Türkiye'nin Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın kızı Nilüfer Bayar Gürsoy 27 Mayıs'a ilişkin yeni iddialar ileri sürdü Adnan Menderes'in ve Celal Bayar'ın gizli kasaları Yassıada'dan önce açılarak içine sahte belgeler mi kondu? Kasaları kim kırarak açtı?.

Türkiye'nin Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın kızı Nilüfer Bayar Gürsoy 27 Mayıs'la ilgili yeni iddialar gündeme getirdi. 1960 ihtilali sonrasında Yassıada'da kurulan özel mahkemeyi Türk adaleti için yüz karası olarak niteleyen Bayar, o günlerin canlı şahitlerinin zaman zaman yaptıkları açıklamaların 27 Mayıs'ın bazı safhalarına ışık tutsa da yine de aydınlığa kavuşturulması gereken kısımlar bulunduğunu vurguladı. Özellikle Menderes'in kasasının açılışının üzerinde etraflı araştırma yapılması gerektiğini söyleyen Bayar, bunun sadece Yassıada duruşmalarında teşhir edilen "don"dan ibaret olmadığını savundu. O dönem DP milletvekili olan eşi Ahmet Gürsoy'a, dönemin Başvekalet Müsteşarı Ahmet Salih Korur'un anlattıklarından yola çıkan Nilüfer Bayar kasa konusunda şunları söyledi:

SARI ZARF KAYIP
"27 Mayıs'ın ilk günlerinde DP'liler Yassıada'ya nakledilmeden, Ankara'da Harp Okulu'nda bulundukları sırada Alparslan Türkeş örtülü ödenek hesaplarının bulunduğu Başbakanlık Kasası'ndan sorumlu olan Müsteşar Korur'a gelir ve kasanın şifresini bildirmesini ister. Korur zihninin bulanık olduğunu, hatırlayamadığını, ancak kasayı el yordamı ile açabileceğini söyler. Türkeş, kasanın şifresini söylemesi için ısrar eder, hatta şiddet kullanır. Müsteşar Korur şifreyi söylemek zorunda kalır. Yassıada ve tutukluluk dönemi sona erdiğinde başbakanlıktaki bir görevli şifrenin öğrenildiği gün kasanın açıldığını Korur'a nakleder. Ertesi gün ise teşkil edilen bir heyet huzurunda kasa kırılarak açılıp zabıt tutulmuş. Ama bu arada önceden konulan konulmuş, alınan alınmıştır." Bayar, Yassıada'da örtülü ödenek duruşmasında Korur'un kasada külliyetli döviz bulunan bir sarı zarf olması gerektiğini, paranın dökümünü yaparak söylemesine karşın bir cımbızın bile hesabını soran mahkeme heyetinin sarı zarfın kayboluşu üzerinde durmadığını vurguladı.

GÜRSEL MEKTUBU
27 Mayıs'ın en önemli doruk noktasının 3 Mayıs 1960'da dönemin emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Cemal Gürsel'in, Ethem Menderes vasıtasıyla Adnan Menderes'e yazdığı mektup olduğunu kaydeden Bayar "Ancak bunun ilginç olan yanı gerçekte bir mektup değil, birbirinden farklı üç mektup oluşudur" diyor.Gürsel'in, Ethem Menderes vasıtası ile Adnan Menderes'e sunduğu bu muhtıra mektubunda üç konuya temas ettiğini belirten Bayar şöyle devam ediyor: "Mektupta ilk olarak Gürsel'in ve ordu mensuplarının şikayetleri sıralanmaktadır. İkinci olarak şikayetlere sebep olarak Cumhurbaşkanı Celal Bayar gösterilmektedir. Üçüncü olarak da bu şikayetlere çare olarak Başvekil Adnan Menderes'in işe el koyması istenmekte ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklif edilmektedir."

MEKTUP DEĞİŞTİ Mİ?
Alparslan Türkeş'in "Şahinlerin Dansı" adlı anı kitabında, mektup hakkında geniş bilgi verdiğini anlatan Bayar, kitapta Gürsel'in getirdiği mektup müsveddesinin üç nüsha halinde daktilo edildiği, bir kopyasının Ethem Menderes'e gönderildiğini, ikinci kopyanın Cemal Gürsel'e verildiğini, üçüncü nüshanın da Türkeş tarafından saklandığı ibaresinin bulunduğunu hatırlattı. Türkeş'in anlattığına göre 27 Mayıs'tan hemen sonra 9 Haziran 1960'ta Cemal Gürsel'in, Türkeş'ten kendisinde saklı duran mektup üzerinde değişiklik yaparak, Adnan Menderes'e cumhurbaşkanlığı teklif edilen kısmı çıkartmasını istediğini ifade eden Bayar, Türkeş'in bunun resmi belge üzerinde yapılmış bir tahrifat olduğunu belirttiğini kaydetti. Menderes'in avukatı Burhan Apaydın'ın ise idamlardan sonra Ankara Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı iken Gürsel'den duyup naklettiklerinin, Türkeş'in anılarından farklı olduğunu vurgulayan Bayar, Burhan Apaydın'ın açıklamasının şu şekilde olduğunu hatırlattı: "... Ben (Burhan Apaydın) ona Menderes'in Yassıada davalarının nasıl yürütüldüğünü ve sahte mektup konusunu anlattım. Cemal Gürsel bana böyle sahte bir mektubun dava dosyasında yer aldığını başlangıçta bilmediğini söyledi. 'Ben o mektubun değiştirilerek dosyaya konduğunu bilmiyordum. Benden habersiz yapıldı bu iş. Bana gelip, bunun aslını yazacaksın dediler. O zaman dosyaya böyle bir mektup konduğunu anladım. Benim o dönemde kararlarımı uygulatacak bir ağırlığım olmadığı için dosyadan o mektubu çıkartamadım' dedi.". Bayar Türkeş'in anıları ile Gürsel'in anlattıklarının birbirini tutmasa da mektubun tahrif edilmiş olmasının her iki anlatımda da ortak nokta olduğunu ifade ediyor.

NEVZAT ATAL


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 MGK'nın 'Beyni' SABAH'a konuştu: 'Özal Kürtçe için kulis...
 Belediyede kadro krizi
 Eski başkana suikast girişimi önlendi
 Yasa yürürlüğe girmeden trafik canavarına indirim
 Özkan: Yetki Güneş Taner'deydi
 AİHM Güngör'ü haklı buldu
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Asker neden konuştu?
Dün öğle saatlerinde gelen...
MUHARREM SARIKAYA
Avrupa'ya uyarı...
Geçen üç gün içinde Türkiye'de...
YAVUZ DONAT
Türk Türk'ü nasıl kazıkladı?
Almanya'da, belgesel...
Bir annenin çöküşü
Geçen yıl öldürülen Barış Dönmez'in annesi Ayla Dönmez'in mücadelesi...
Başından geçenlerden habersiz gülümsüyor
Henüz anne karnındayken Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir...
Bayrak Asla Sahipsiz Değil
Bayrak Asla Sahipsiz Değil
Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği dün bir açıklama yaparak,...
Bayrağımıza Laf Ettirmeyiz
Bayrağımıza Laf Ettirmeyiz
Brüksel'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'deki Nevruz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu