kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
30 YIL GÖREV YAPTI:Mustafa Ağaoğlu, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde 30 yıl kesintisiz Birinci Hukuk Müşaviri ve MGK Genel Sekreteri Başdanışmanı olarak görev yaptı. Ağaoğlu, beş cumhurbaşkanı ve 10 başbakanla çalıştı.
MGK'nın 'Beyni' SABAH'a konuştu: 'Özal Kürtçe için kulis yaptı'

MGK Genel Sekreterliği'nde 30 yıl boyunca birinci hukuk müşaviri ve MGK Başdanışmanlığı yapan Mustafa Ağaoğlu anılarını anlattı.

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nde 30 yıl kesintisiz Birinci Hukuk Müşaviri ve MGK Genel Sekreteri Başdanışmanı olarak görev yaptıktan sonra geçtiğimiz ay emekliye ayrılan Mustafa Ağaoğlu, tarihe dipnot olarak düşecek anılarını SABAH'a anlattı. 31 Temmuz 1975'te dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in teklifi ve Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün verdiği onayla MGK Genel Sekreterliği'ne adım atan Ağaoğlu, üzerinde en çok tartışılan, aynı zamanda da merak uyandıran bir kurulda, en kritik konularda hukuki görüşler hazırladı ve 864 rakımlı tepede özel toplantılarla ele alınan kararların ve tartışmaların da tanıkları arasında bulundu. Ağaoğlu'nun, ilginç anıları ve değerlendirmeleri şöyle:

Gündeme Taşıyor: 1991 yılıydı. Terörle Mücadele Kanunu (TMK) hazırlık çalışmalarında bulunmak üzere Çankaya Köşk'ünde, Özal'ın Başkanlığında ön bir toplantı yapıldı. Toplantıda, o dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut ve Adalet Bakanı Oltan Sungurlu da vardı. Bu toplantıda Merhum Özal'ın yaklaşımı, cezalandırmaktan ziyade, PKK sorununu çözüme kavuşturmaktı. Bu amaçla, kanunu vesile ederek bir af çıkarılmasını önerdi. Ancak, Akbulut ve Sungurlu ve diğer katılımcılar anayasanın buna imkan vermediğini söyledi. Özal, çok pratik düşünceye sahipti. Bu nedenle, 'takılmayın af sorununa. Başka çözüm bulalım' dedi. Hiç kimseden bir öneri gelmedi. Bunun üzerine kendisi 'infaz sistemi' üzerinde düşünelim dedi. 'İnfaz sistemini değiştirerek kısa sürede tahliye olmalarını sağlayım' dedi. Ayrıca, Kürtçe müzik yayınlarını yasaklayan kanunun kaldırılmasını da önerdi. 'Herkes kendi dilinde yayın yapsın . Ne olacak. Ankara da, İstanbul da konuşuyorlar' dedi. İki öneri de ilgi görmedi.

İNFAZ SİSTEMİNİ GETİRDİ
Özal Meclis'te Lobi Yaptı: Bunun üzerine mevcut taslak üzerinde çalışıldı. Taslak, MGK'dan geçti, Tasarı Bakanlar Kurulu kararıyla Meclis'e sunuldu. Meclis'te görüşmeler sırasında, Özal bizzat gelerek görüşmeleri Cumhurbaşkanlarına ayrılan özel odada, milletvekillerini organize etmek suretiyle infaz sistemini, tahliyelere olanak sağlayacak şekilde, Kürtçe yayın yasağını da kaldıracak biçimde önerge verdirerek yasalaşmasını sağladı.

Kurul'da Hazırlandı: MGK toplantılarında tek istisna 28 Şubat toplantısında yapıldı. MGK kararları, kurulda hazırlandı. Toplantı, çok geç saatte bittiği için kararlar, kurul üyelerine aynı gün imza ettirilemedi.

İMZAYA ZORLANMADI
Kurye İle Götürüldü:
Toplantının ertesi günü kurye tarafından gönderilerek, önce kuvvet komutanları, sonra bakanlar, Genelkurmay Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından imza edildi. Sayın Başbakan Erbakan imzaya zorlanmadı.

Erbakan Pazarlık Yapardı: 1975 ve 1976'lı yıllarında, Birinci Milliyetçi Cephe adıyla anılan Demirel hükümetinde, MGK toplantılarına Necmettin Erbakan Başbakan Yardımcısı sıfatıyla katılıyordu. O tarihlerde MGK kararları, MGK Genel Sekreterliği'nde sonradan yazılır ve elden ele dolaştırılarak imza ettirilirdi. Ancak, Sayın Erbakan, kurul kararını saklardı ve imzalamazdı. Başbakanla bunu pazarlık vesilesi yapardı.

Hülya KARABAĞLI/ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Belediyede kadro krizi
 27 Mayıs'ta karanlıkta kalanlar
 Eski başkana suikast girişimi önlendi
 Yasa yürürlüğe girmeden trafik canavarına indirim
 Özkan: Yetki Güneş Taner'deydi
 AİHM Güngör'ü haklı buldu
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Asker neden konuştu?
Dün öğle saatlerinde gelen...
MUHARREM SARIKAYA
Avrupa'ya uyarı...
Geçen üç gün içinde Türkiye'de...
YAVUZ DONAT
Türk Türk'ü nasıl kazıkladı?
Almanya'da, belgesel...
Bir annenin çöküşü
Geçen yıl öldürülen Barış Dönmez'in annesi Ayla Dönmez'in mücadelesi...
Başından geçenlerden habersiz gülümsüyor
Henüz anne karnındayken Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir...
Bayrak Asla Sahipsiz Değil
Bayrak Asla Sahipsiz Değil
Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği dün bir açıklama yaparak,...
Bayrağımıza Laf Ettirmeyiz
Bayrağımıza Laf Ettirmeyiz
Brüksel'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'deki Nevruz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu