kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Taksimetre yeni bir ölüm daha yazdı
Sarı öfke çığlıkları 'Pistanbul' sokaklarında
Yeni taksiler geliyor

Sarı öfke çığlıkları 'Pistanbul' sokaklarında


Saat 01.00 sıralarıydı. Taksi şoförlerinin iri kıyım bir bölümü haberi alır almaz sarı öfke çığlıkları büyüttüğünde orada, yanlarındaydım.

İstanbul 'Pistanbul'a dönüşür yarı geceden sonra. Kör karanlıkların geceden de karaman ziyan olmuşları, tinere katık edilmiş genç ömür çocukları, takma saç, yarım ağda, silikon dudak dünyaların kadın- adamları, muhabbete tellal çıkanlar, "bi şey lazım mı abi?" sorgucuları, lazım olup olmadığı araştırılan 'o' şeylerin; haplaşmış, 'taş'laşlmış, zıvanalanıp, çarşaflanıp cigaralık edilmiş, beşlik enjektörlere çekilip damara pompalanıp uçan-kopan-yıkılan yığınlar yaratan, bu yaratıkların cümlesini biriktirip gece ırkı peydahlayan bir dev anasına dönüşür İstanbul geceleri.

BİR BİTKİ ADAM!..
Lakin mazbut yaşamların ense kökünde düşsel bir tırpan gibi salınır durur bu saydıklarım. Kentin, hele de adı betere çıkmış bazı muhitlerinde, saflık derecesi gayetle yüksek sıradan insanlar gezip tozmaktaysa vay ki vay hallerine. Darp edilir, çizilir, ayıklanır, sövüşlenir, tantanaya, zarfa, tırnağa, faili meçhula, mandepsiye, kerize getirilir kaşgöz arası zaman dilimlerinde. Kapkaça gelen, yandan kesilen, 'gaps'a uğrayan sürümenler doldurur karakol müracaat bankolarını. Önceki gece yine pislendi İstanbul... Şehir defterine kayıtlı 18 bin sarı ticari taksiden yalnızca birinin direksiyonunu sallayan bir şoför adam, kafasının çatısından kurşunlanıp 'bitki' yapıldı. Tuşlara vurduğum şu sıralarda, makinelere bağlı devam eden sabaha karşı son buldu.

ONLARLA BERABERDİM
Saat 01.00 sıralarıydı. Taksi şoförlerinin iri kıyım bir bölümü haberi alır almaz sarı öfke çığlıkları büyüttüğünde orada, yanlarındaydım. Önce Taksim Meydanına doluşmalarına, klaksonları isyanlarına tercüman edip gümbürdeyişlerine, durdurmaya yeltenip, baş edemeyen 'hantal kuvvetlerin' telsizlere hünkürüp 'çevik kuvvet' talep edişlerine, "Baaak! Bak plakanıza ceza yazacam haa!" tehditlerine pabuç bırakılmayan beyaz şapkalı resmilerin anlayışsızlığına gözden tanık oldum önce.
Konvoylar halinde Tarlabaşı'na atılıp, yıllardır dinledikleri yalanlardan bıkmış dev biryılan olup aktılar Çapa Hastane kapılarına. Durduklarında inip ses yükselttiler ortalığa. Yanı başımda toplaşıp, bin ağızdan konuşup anlattılar bana da fırtınalarını. Yerden göğe haklılıkları oraya birikmiş tüm kameralara kayıtlandı ses ve ışık olaraktan. Hüzün uğultuları da kulaklarımıza küpe oldu asıldı.

BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİ
Sonra Acil Servis bekleyişlerinde tanıştım şoförün kızlarıyla. Lisede teknik resim okuyan Filiz kız, küçük olanı yani; üniversite sınavına girsin- kazansın diye dershaneye gönderiyormuş babası onu. 3 ay önce Bağ Kur'dan emekli hakkı almasına rağmen o yüzden gecelerin sürücüsüymüş hala. Dershane parası, evin çekilip çevrilmesi, karısı Hatice'nin tabiriyle 'damalı taksinin" borcu bitiversin diye sürermiş arabasını kör karanlıklara. Sabah'a beş kala, diyelim ki 05.30'larda filan, doktorlar en yaşlıca şoförü çağırıp fısıldamışlar. Demişler ki; "Bu kardeşimizin beyin ölümü gerçekleşti. Neyazık ki. Bir biçimde ailesine söyleyin. Organlarını bağışlarlarsa birkaç kişinin bedeninde yaşamaya devam eder, sevaptır."

OLMAZLADIM ONLARI
Yüzü duvara benzeyen hallerde gelip bana teklif etti şoförler. "Sen bir yolunu bulup, usulü münasibince söyler misin Savaş kardeş?" dediler. Bir onların suratına, bir az ilerimizde, acil bekleme salonu camlarının ardındaki genç kız yüzlerine baktım. Sonra içimden galiba bir milyona kadar sayıp "olmazladım" onları. Dedim ki; Hiç birine gidip hiçbir şey diyemem o aileden. Ne fıtratım ne takatim kaldırmaz böyle bir şeyi. Ben bir tek vali beye söylerim iki laf yarın olunca. Derim ki; "İtirazlarını korna basarak, yola dizilerek gösteren taksici plakalarına cezalar yazılmıştı sayın valim. Aman ha, çar çabuk tahsil edin cezaları. Devletin bu cabadan gelir kaynağına zeval vermeyin aman haa!.."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Konuşmadan önce çok yutkunuyorum
 70'lik rakı sarı kapak güvencesiyle
 İki yıldan az cezalarda parmak izi silinecek
 Milli Emlak'ın 'hızlı' satışı tepki çekiyor
 Sıra Tarlabaşı'nda...
 '100 fırça darbesi' için ifade istendi
 Polise TCK telafisi
 Gaz maskesi taktıkları için kimse tanıyamıyor!
 AP 8 Mart dayağını oylayacak
 Davayı kazandı ama işe geri dönmeyecek
 Ayrımcılık okulda başlıyor
 Evlat edinene ve babaya da izin
 Yabancılara 'fişleme' geliyor
 Göçmenler için askerlik muafiyeti
 Hadisli tekzip inceleme altında
 Basın İlan'da Dinçer dönemi
 Berkan uyurken evi soyuldu
 Turgut Kazan'a tinerci saldırısı
 Medya Türkiye'yi Avrupa'ya ihbar etti'
 Ermenistan kabul etmedi
ERDAL ŞAFAK
Domino teorisi
İster korumasının silahından...
ALİ KIRCA
Mesele kadınlık değil yalnızlıktır!
Dünya Kadınlar...
ÖMER LÜTFİ METE
Ya Müslüman karşıtlığı
Avrupa Birliği'ni 'uygarlık...
UMUR TALU
Örümcek ağı
Bu başlığı iki yıl önceki bir yazıda...
Acılarımızı paylaşmanızı takdir ediyoruz
Behiye Hariri bir milletvekili. Yeni başbakan adayları arasında.
Ölüsü dirisinden daha tehlikeli
'Rusya'yı zor günler bekliyor.' Maşadov'un ölümü sonrası yapılan...
Boşu Boşuna: 0-0
Boşu Boşuna: 0-0
Kural hatası yüzünden tekrar oynanan maçta Beşiktaş ve G.Birliği yine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu