kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Acılarımızı paylaşmanızı takdir ediyoruz
SABAH'a teşekkürler
Esad çok büyük bir hata yaptı
Lübnan'da yine Kerame aday

Ortadoğu'da ilk kadın lider olacak

Mayıstaki seçimde muhalefetin başbakanlık beklediği Behiye Hariri SABAH'a konuştu.

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin bombalı suikastte öldürülmesi Ortadoğu'da tüm dengeleri değiştirecek. Değişimin anahtarı olacak kişi de mayıstaki seçimin muhtemel galibi Hariri'nin kardeşi Behiye Hariri olacak.

GÜL VE SABAH'A TEŞEKKÜR
Hariri dönemin hassasiyeti nedeniyle çok zor görüştüğü SABAH Yazıişleri Müdürü Ergül'e siyasetten çok ağabeyinin hedeflerinden söz etti. Ziyaretlerine gelen Gül ile eşine ve suikastten sonraki yayınından ötürü SABAH'a teşekkür etti.


Acılarımızı paylaşmanızı takdir ediyoruz

Behiye Hariri bir milletvekili. Yeni başbakan adayları arasında. Suikastle ilgili uluslararası soruşturmayı yakından izliyor. Türkiye'ye de taziyelerini gönderdiği için teşekkür ediyor.

Sabra ve Şatila kamplarındayken gelen bir telefon üzerine Ali ile apar topar Behiye Hanım'ın ofisine gidiyoruz. Kardeşi Refik Hariri'nin ölümünün üzerinden 22 gün geçmiş ancak ofise kimlik dahi sorulmadan girmemiz bizi şaşırtıyor. İkinci katta bizi asistanları karşılıyor. Beş dakikalık bir beklemenin ardından Behiye Hanım'ın bulunduğu salona ilerliyoruz. Karşımızdaki insanın, ofisin dört bir yanındaki öldürülen ağabeyi ile çekilmiş fotoğraflardaki kadından eser yok. Dinmeyen acısı hâlâ yeşil gözlerinden okunuyor. Önce taziyelerimizi bildiriyoruz, boğuk bir sesle 'Thank you' (Teşekkürler) diye cevap veriyor. Dakikalar boyunca da acısını karşı tarafa hissettirircesine konuşuyor. Asistanı ona gönderdiğimiz 15 Şubat 2005 tarihli SABAH gazetesinin faksını getirdiğinde ise odayı uzun bir sessizlik kaplıyor. Ortadoğu dengelerini değiştirebilecek Hariri suikastini bir Türk gazetesinin manşetinde görünce duygulandığını itiraf ediyor... Ağabeyinin fotoğrafına bakarken odayı kaplayan sessizlik daha da büyüyor. Ardından da Refik Hariri'yi kimin öldürdüğü ile ilgili çalışmalara hayatını adadığını belirten Sayda milletvekili Behiye Hariri'nin önümüzdeki günlerdeki siyasi gelişmeleri düşünerek verdiği oldukça temkinli cevapların bulunduğu röportajımız başlıyor.

'ACIMIZ KATLANDI'
İlk soru, suikastle ilgili. Yerel yetkilileri yetersiz bulup bir BM incelemesi isteyen Hariri'nin cevabı şöyle: 'Şehit' Refik Hariri'nin ölümüyle oldukça üzüldük ancak hükümetimizin güvenlik ve adalet sistemimizin ilgisizliği ve ihmali bizim yıkımımızı iki katına çıkardı. Biz de bu nedenle olayla ilgili gerçekleri öğrenmek için uluslararası inceleme komisyonu gelmesini talep ettik...

'RÜYASI DEVAM EDECEK'
"Kardeşiniz çocuklarının ayrıma uğramadan yaşadığı bir Lübnan'ın hayalini kurmuştu. Haririler'in bir üyesi olarak bu hayali gerçekleştirebilecek misiniz?" sorusuna cevabı şu: Refik Hariri için adalet önem verdiği asıl işti. Birçok Lübnanlı'nın hükümetlerinin halkına adil olduğunu inanmadığını düşünürdü. Bu nedenle 1979'da Hariri Vakfı'nı kurdu. Lübnanlı gençlere iyi eğitim sağlandı. 34 bin gencimizi dünyanın 1766 üniversitesine gönderdi. Bu gençler geçtiğimiz on yıl içinde tüm halkın ülkede tanık olduğu değişime katkıda bulundu. Bu vakfın misyonlarını devam ettireceğiz... Binlerce insanın sevgisi, bir insana kardeş kaybetmekten daha neler hissettirebilirdi? Cevabı: Ülkesini yeniden inşa etmek üzere Refik'in yolunda ilerleyenler, onun Lübnan halkından edindiği güven ve inanç duygusunu bilirdi. Lübnan halkı hep onun yanında oldu. Tüm bu yaşananlar bana 'şehit' Refik'e duyulan güvenin doğruluğunu kanıtlıyor. Geleceklerini yaratan adama inanç ve sevgi gösteriyorlar... Hemen özel bir soruya geçiyoruz. Onu özlüyor mu? "Hariri'ye duyduğumuz tutku ve üzüntü henüz başlamadı bile. Başladığında da hiç bitmeyecek..."

BAKAN GÜL'E MESAJI
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün aileye yaptığı özel ziyareti gündeme geliyor: Türkiye hep Lübnan ve Hariri'nin dostu olmuştur. Türk hükümetine 'şehit' Hariri'nin ölümü sonrası taziyelerini bildirdiği için teşekkür ederiz. Gül ve eşinin burada bulunup acılarımızı paylaşmasını takdirle karşıladığımızı bildiririz...

Emre Ergül


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Ölüsü dirisinden daha tehlikeli
 Saddam'ın davası ekimde başlayabilir
 Irak'ta 15 kişinin kafasını kestiler
 Ürdün ve İsrail'in "nehir zirvesi"
 Jesti Bush değil koruması yapmış
 Ringlerin gerçek 'milyonluk bebeği'
 Çocuk kalbi
 Papa yine camdan bakıyor
 İlkokulda Ölüm Kahvaltısı
SOLİ ÖZEL
Hedefi şaşırmamak
AB Genel Sekreteri Büyükelçi Murat...
Boşu Boşuna: 0-0
Boşu Boşuna: 0-0
Kural hatası yüzünden tekrar oynanan maçta Beşiktaş ve G.Birliği yine...
Çalımbay'dan cesur kadro!
Çalımbay'dan cesur kadro!
Kartal'da, İ.Üzülmez, Ali, Çağdaş yedek kaldı. 11'de Carew, Pancu,...
Tokalaşma krizi
Tokalaşma krizi
Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen'in 15 Mart gecesi Sezer onuruna...
Konuşmadan önce çok yutkunuyorum
Adalet Bakanı Cemil Çiçek hükümet sözcülüğünün bakanlıktan zor...
Taksimetre yeni bir ölüm daha yazdı
Taksici Ali Aydoğan, aracına müşteri olarak binen biri kadın üç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu