kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Süper öğrenciler sınava psikologla hazırlanıyor
Süper öğrenciler sınava psikologla hazırlanıyor
Derece alacak
Şeker hastası gibi
Motive etmeliler

Süper öğrenciler sınava psikologla hazırlanıyor

ÖSS'de derece yapmaya hazırlanan öğrenciler matematik, fen ve tarihin yanında psikoloji dersi de alıyor. Nefes egzersizleri ve motivasyon programlarıyla streslerini atıyor ve en yüksek dereceyi almak istiyorlar. Nerede okuyacakları konusunda ise henüz kararsızlar. Çünkü hayal kırıklığı yaşamaktan korkuyorlar.

Üniversiteye girmek ve sınavlarda derece yapmak için aday gösterilen yıldız gençler ÖSS'ye psikologla hazırlanıyor. Sınavlarda kaygının yarattığı korkudan kurtulmak için kız öğrenciler alışverişe çıkıp, bol bol kuaföre giderken erkekler rekabetin bol olduğu bilgisayar oyunlarıyla rahatlamaya çalışıyor. Hiç şaşırmayın çünkü bunlar çalışma programlarının içinde yer alıyor. Türk gençliği dünyada en fazla sınav kaygısı yaşayan kuşaklardan sayılıyor. ÖSS'nin tek basamağa düşmesinin ardından kaygının hastalık derecesine ulaşma noktası yüzde 70'lere tırmanıyor.

KAYGI PERFORMANSI ETKİLİYOR
Başaramama korkusu kadar, başarma korkusu da gençleri etkiliyor. Dershaneler dereceye gireceğine inandığı öğrenciler için matematik, tarih, edebiyatın yanı sıra psikolog yönetiminde sınava hazırlanma dersleri de koyuyor programa. Özel bir dershanede 10 kişilik süper öğrenci grubunu ÖSS sınavına hazırlayan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, "Yapılan araştırmalar bu kaygı ve korkunun öğrencilerin performansını yüzde 28 oranında etkilediğini gösteriyor. Amacımız bu konuda onların avantaj sağlayarak tüm performanslarını sergilemeleri" diyor.

İŞE YARAR YÖNTEMLER
'Kaygılanma, dikkatini topla, çalış' gibi aileden ya da öğretmenlerden gelen uyarıların öğrencilerde ciddi bir öfke uyandırdığının altını çizen Yeşilyurt, "Ailelere ve öğretmenlere de bu konuda doğru uyarımda bulunma yöntemlerini gösteriyoruz" diyor. Zamanı verimli kullanma, motivasyon, konsantrasyonu arttırma, sınav kaygısı ile baş etme yöntemleri ve sınav öncesi zihinsel antrenman şeklinde öğrencilere pek çok taktik öğretiliyor. 2000 gençliği büyük bir rekabet ile hayata hazırlanıyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Çelikkol, kişisel bakımın ve egzersizin sınav stresiyle başa çıkmak için son derece işe yarar yöntemler olduğunu anlatıyor.

HAYALCİ DEĞİL REALİSTLER
Sınav stresinin baş ve sırt ağrısı, uykusuzluk, geçmeyen yorgunluk, ağlama, gerginlik, mutsuzluk, aile ilişkilerinde sorun, konsantrasyon zorluğu, sinirlilik, insanlardan kaçma gibi belirtileri olduğuna dikkat çeken Çelikkol, "Aşırı zorlanma karşısında depresyon, madde kullanımı, yüksek tansiyon, ülser gibi ruhsal kaynaklı hastalıklar ortaya çıkabiliyor" diye konuşuyor. Özel Yüzyıl Işıl Eğitim Kurumları Müdürü Lale Ünaldı da gençleri şöyle değerlendiriyor: "2000 gençliği artık çok daha realist. Gelecekleri için hayal kurarlarsa başarısız olacaklarını düşünüyorlar. Metropol gençliği stresle başa çıkabilmek için kendilerini tutuyor. Hayallerine barajlar kuruyor. Büyük bir otokontrol uyguluyor. Kendilerine güvenleri var ancak dünyanın da farkındalar; internetle dünyaya açılıyorlar. Birileri onların yerine hayal kurduğu için kendileri kurmuyor. Hazır hayalleri denemeyi, izlemeyi yeğliyorlar."
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Bu adam Naz Elmas'a fena halde takık!
 Bir yıl süren hazırlık
 Zeka yetmiyor güzel olmalıyım
 Kuaförde ders çalışıyorlar
 Estetik yaşı 15'e düştü
 Yaş grubuna göre yaşam şekilleri
 Trabzon'da Atatürk'ün odası ziyarete açıldı
 Bolu'nun yemekleri fuarda
 Adana festivale hazırlanıyor
GÜLSE BİRSEL
Saatli Maarif Takvimi gırgır, yoğurt makinesi!
Nereden...
Paralı seks 3 kat riskli
Paralı seks 3 kat riskli
Özellikle 30 yaş ve altındaki kişilerin korunmasız cinsel ilişki...
Sert yatak, astıma iyi
Sert yatak, astıma iyi
Bel sağlığı için önerilen düz ve sert yatakların, birçok yararı daha...
Nişantaşı'm Derneği kış uykusundan uyandı!
Nişantaşı'm Derneği kış uykusundan uyandı!
Uzun süredir sesi soluğu çıkmayan Nişantaşı'm Derneği, "Ben...
Hamilelik bahane intikam şahane
Hamilelik bahane intikam şahane
Hamileliğini sebep göstererek 'Melekler Adası' adlı diziden ayrılmak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.