kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ALTI AYLIK BEBEKLERİ VAR: İki yıl önce nikâhsız yaşamaya başlayan 27 yaşındaki Recep Han ile 21 yaşındaki Sevda Arslan Yeşil Kart alabilmek için evlenenlerden. Altı aylık bebekleri olan çift hiçbir sağlık güvenceleri olmadığı için bu yola başvurdu.
Yeşil Kart almak için nikâh kıydılar
Nasıl Alınır?

Yeşil Kart almak için nikâh kıydılar

Yeşil Kart sahiplerinde resmi nikâhlı olma şartı aranınca evlilik patlaması oldu. Kart alabilmek amacıyla çocukları bulunan çiftler de resmi nikâh için başvuruyor.

Ücretsiz ilaç ve tedavi hizmetlerinden yararlanmak amacıyla Yeşil Kart başvurusunda bulunanlarda resmi nikâh şartı aranınca, evlilik sayısında da patlama oldu. Diyarbakır'da yıllardır resmi nikâh kıymayan yüzlerce kişi nikâh dairelerine akın etti. Daha önceleri Diyarbakır ve Batman'da yıllık 500 dolayında olan evlilik sayısı Yeşil Kart sayesinde ikiye katlandı. Güneydoğu'da yıllardır nikâhsız yaşayan binlerce çiftin resmi nikâhı kıyıldı. Aralık 2004'te Diyarbakır'da 307, Batman'da ise 193 olan resmi nikâh sayısı Ocak ayında Yeşil Kart nedeniyle 1000'e ulaştı. Ocak ayında Diyarbakır'da 720, Batman'da ise 250 çiftin resmi nikâhı kıyıldı. Bunların yarıdan fazlasının yeşil kart için resmi nikâh kıyan ve çocukları bulunan çiftler olduğu belirlendi.

HAFTADA 40 NİK
Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Evlendirme Dairesi Müdürü Heşyar Dündar, resmi nikâhlarda Yeşil Kart'ın etkisiyle geçen yıla oranla yüzde 100'lük bir artışın yaşandığını ifade ederek, "Resmi nikâh olmadan Yeşil Kart alamayan vatandaşlar, resmi nikâh başvurularında bir artış yarattı. Bu yıl 1 Ocak 15 Şubat tarihleri arasında 242 kişinin resmi nikâhı kıyılırken, geçen yıl aynı tarihler arasında 116 kişinin resmi nikâhını kıydık. Geçen yıl bu aylarda 60-70 nikâh kıyılıyordu. Ancak bu yıl günde 15 nikâh kıyıyoruz. İki ay öncesine kadar bir haftada sadece 10 nikâh kıyıyorduk. Sadece bu hafta içinde 40 resmi nikâh kıyılacak" dedi.

'PERSONEL YAVAŞ'
Adana'da 2003 2004 yılları arasında Yeşil Kart almak için başvuruda bulunan 326 bin 418 kişiden yaklaşık 80 bini kaymakamlıklar tarafından iptal edildi. Adana'nın toplam 13 ilçesinde 2003 yılında kaymakamlıklara yapılan yeşil kart başvuru sayısının 2004 yılında 4 katına çıkması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl 254 bin 502 kişinin başvurusunda 193 bin 86 kişi Yeşil Kart almaya hak kazanırken, 52 bin 416 kişinin talebi reddedildi. Bu yılın ilk ayında da başvuru yapan 12 bin 36 kişiden 10 bin 46'sına yeşil kart verildi. Bin 199 kişinin ise başvuruları iptal edildi. Adana'da Yeşil Kart Bürosu'nda başvuru ve yenileme işlemleri için uzun kuyruklar oluşuyor. Vatandaşlar, "Saatlerce kuyruklarda bekliyoruz. Personel çok yavaş çalışıyor. Yeşil Kartlarımız zamanında çıkmadığından dolayı ilaçlarımızı da alamıyoruz" diye tepkilerini dile getirdi.

31 BİN KART İPTAL EDİLDİ
Hatay'ın İskenderun ilçesinde her 10 kişiden birinin Yeşil Kartlı olduğu ortaya çıkarken 1991 yılında başlayan Yeşil Kart uygulamasında, 2003 yılına kadar 57 bin 241 kişinin bu haktan yararlandığı ortaya çıktı. İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu yeni yasa ile birlikte 2003 yılına kadar verilen 57 bin 241 Yeşil Kart'tan 31 bininin iptal edildiğini söyledi. Horozoğlu "Eskiden bu kartlar gerekli araştırma yapılmadan dağıtılmış. Gerçek hak sahiplerinin yanı sıra hali vakti yerinde olanlara da kart verilmiş. Gerçek dışı beyanlarla alınan kartların tamamı iptal edildi. Ocak ayı itibariyle 26 bin 341 Yeşil Kart dağıtılmış durumda" dedi.

Hüseyin KAÇAR - Murat KARAMAN - Cemil TAKTAK / MER


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Derin' davada son tahliye
 Dursun Karataş gıyabında yargılanacak
 Fransa'da Türkiye yasası geçti
 İKV: AB'ye uyum çalışmaları hızlandırılsın
 Spor tesisi çöktü
 Sekse izin varsa Viagra'ya da vardır
 İran'da yanlış füze alarmı
 Bakan Gül: İttifak onların bileceği bir iş
 Roche operasyonunda 2 gıyabi tutuklama
 Öğrenci affında ilk aşama tamam
 Sadıkoğlu: Yeniden Irak'a gidebilirim
 Çocuklar izlenecek
 6 ayda polis mi olunur?
 Ölen genç için polise suçlama
 Askeri savcı Eruygur için düğmeye bastı
 Mason Locası saldırganına teşhis
 'Yavrulama değil, orijinal parti' kurdu
ERDAL ŞAFAK
Mumcu'nun planları
Kaderin cilvesi; Mesut...
ALİ KIRCA
Patlama "Bahane", Ortadoğu "Perişan..."
Seçimlerden...
ÖMER LÜTFİ METE
Mumcu'nun istifası ne demek oluyor?
Mumcu'nun istifası,...
Suriye: Biz de soruşturma istiyoruz
Hariri'nin ölümünün ardından gözlerin çevrildiği Suriye de...
Bu kez uyarı Suriye'ye
Tüm dünya Lübnan'da suikaste kurban giden eski Başbakan Refik...
NO PASARAN (Geçiş yok)
NO PASARAN (Geçiş yok)
M.United’ın üç yediği Kadıköy’den Zaragoza da çıkamaz. Nasıl çıksın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu