kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İran'da yanlış füze alarmı
'İran nükleer bir tehdittir'
'ABD'ye karşı beraberiz'
El Baradei: İran için kanıt bulunamadı

Diken Üstünde

Hariri suikastinden sorumlu tutulan Suriye'nin İran'la ortak davranacağının açıklanması bölgede gerilimi artırdı Açıklamadan yarım saat sonra İran'da nükleer tesis bulunan bölgeye füze atıldığı iddiası savaş korkusu yarattı..

"İRAN'A FÜZE" İDDİASI ORTADOĞU'YU BİR ANDA GERDİ

TAHRAN-ŞAM EL ELE

Saat 15.00... ABD'nin son günlerde 'terörizm merkezi' olmakla suçladığı İran ve Suriye ortak bir açıklamayla Beyaz Saray'a rest çekti: Tehditlere karşı ortak bir cephe kuruyoruz... Yarım saat sonra İran'dan gelen bir haber tansiyonu artırdı.

İSRAİL: BİZ DEĞİLİZ
İran devlet televizyonu ülkenin güneyindeki nükleer santralların bulunduğu Dailam kentine füze saldırısı gerçekleştiğini iddia etti. Bölgedeki savaş korkusu bir anda doruğa çıktı. İsrail ile Amerika hemen 'Saldırıyla hiçbir alakamız yok' açıklaması yaptı.

NE OLDUĞU MEÇHUL
Ardından İran'dan çelişkili açıklamalar geldi: Uçaktan düşen yakıt tankı patladı... Dost ateşi oldu... Barajda patlama meydana geldi... Patlama olmadı... Tansiyon şimdilik düştü ancak 'savaşlardan yorgun Ortadoğu' ne kadar diken üstünde olduğunu bir kez daha ortaya koydu.


İran'da yanlış füze alarmı

Dün saat 15.30 sularında İran'ın Dailam kentinde bir patlama yaşandı. Nükleer tesis bulunan kentteki 'faili meçhul' patlama, 'ABD İran'ı vurdu' paniğine yol açtı. İran İçişleri Bakanlığı'nın, 'Bir saldırı yok. Yanlışlıkla açılmış dost ateşi olabilir' açıklaması üzerine yanlış alarm verildiği anlaşıldı, tüm dünya derin bir 'oh' çekti.

Dünya dün yarım saatlik büyük bir kriz yaşadı. İran'ın Dailam kentinde bir patlama olduğu, ve patlamaya meçhul bir uçaktan atılan füzenin yol açtığı haberleri gündeme bomba gibi düştü. Olay Amerikan'ın İran'a nükleer uyarılarıyla başlayan ve İran'ın rest çekmesiyle artan ve İran ile Suriye'nin dün, "Her türlü tehlikeye karşı ortak cephe kurma" kararı almasıyla doruğa çıkan gerilimin tam ortasında yaşandı. Saatler tam 15.30'u gösterdiği sırada tüm dünya televizyonları normal yayın akışlarını kesip, İran'da meçhul bir patlama meydana geldiğini duyurmaya başladı. Haber kaynağı İran Devlet Televizyonu'ydu. Televizyon, bir nükleer tesisin bulunduğu Buşehr eyaletindeki Dailam kentinde, yerleşimin olmadığı bir bölgede uçaktan atılan bir füzenin patladığını açıkladı. Buşehr eyaletinde 2005 sonlarında çalışmaya başlayacak Rus yapımı 1000 megawattlık bir nükleer reaktör vardı. Haberin duyulmasıyla çeşitli senaryolar üretilmeye başlandı. Bir iddiaya göre İran, Amerika'nın nükleer hedeflerini vurmaya başlamıştı. Bazı uzmanlar ise saldırının arkasında İsrail'in olabileceğini söylüyordu.

'PATLAMA BARAJDA OLDU'
Görgü tanıkları 20 kilometre uzaklıktan uçaktan füze atıldığını gördüklerini söylüyordu. Ancak Almanya'da bulunan İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi bir açıklama yaparak kendisine patlamayla ilgili bir bilgi gelmediğini kaydetti. Bu beyanattan kısa bir süre sonra İsrailli askeri yetkililer, saldırıyla herhangi bir ilgileri olmadığını açıklarken Beyaz Saray sözcüsüScott McClellan da patlamayla ilgili bilgileri olmadığını bildirdi. Kısa süre sonra olaya İran uçağından düşen yakıt tankının neden olduğu açıklandı, ancak bu bilgiyi İran Devrim Muhafızları Ordusu yalanladı. DMO sözcüsü herhangi bir patlamanın söz konusu olmadığını belirtti. Bu açıklama, İran İçişleri Bakan yardımcısı tarafından da doğrulandı. Bu esnada bir açıklamada İran haber ajansından geldi. Ajans, bölgede süren bir baraj inşaatı sırasında bir patlama olmuş olabileceğini bildirdi. İran Silahlı Kuvvetler Komutanı Tuğgeneral Ali Rıza Afşar, "Yapılan incelemeler sonucu patlamanın Koser Barajı yapımındaki inşaat çalışmalarında meydana gelen doğal bir patlama olduğu anlaşılmıştır" dedi. Afşar, patlamanın olduğu yerin Buşehr Nükleer Santralı'na çok uzak olduğunu da söyledi. Son olarak olayın düşman saldırısı olmadığını açıklamasını yapan İran İçişleri Bakanlığı ise bunun yanlışlıkla açılmış bir dost ateşi olabileceğini öne sürdü. Dünya da derin bir "oh" çekti.

'ÜLKEYİ CEHENNEME ÇEVİRİRİZ'
ABD Başkanı Bush, nükleer silah üretmekle suçladığı Tahran'a bir uyarı da, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, "Güç kullanımının göz ardı edilmediğini" ima ettiği açıklamalarıyla geldi. Gerilim, Muhammed Hatemi'nin "Ülkeyi cehenemme çeviririz" restiyle doruğa çıktı. İran ve Suriye'nin, dün, itibariyle, her türlü tehlikeye karşı ortak cephe kurma kararı aldığını açıklaması ise gerilimin son halkası oldu.


DIŞ HABERLER


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Derin' davada son tahliye
 Dursun Karataş gıyabında yargılanacak
 Fransa'da Türkiye yasası geçti
 İKV: AB'ye uyum çalışmaları hızlandırılsın
 Spor tesisi çöktü
 Sekse izin varsa Viagra'ya da vardır
 Bakan Gül: İttifak onların bileceği bir iş
 Roche operasyonunda 2 gıyabi tutuklama
 Öğrenci affında ilk aşama tamam
 Sadıkoğlu: Yeniden Irak'a gidebilirim
 Yeşil Kart almak için nikâh kıydılar
 Çocuklar izlenecek
 6 ayda polis mi olunur?
 Ölen genç için polise suçlama
 Askeri savcı Eruygur için düğmeye bastı
 Mason Locası saldırganına teşhis
 'Yavrulama değil, orijinal parti' kurdu
ERDAL ŞAFAK
Mumcu'nun planları
Kaderin cilvesi; Mesut...
ALİ KIRCA
Patlama "Bahane", Ortadoğu "Perişan..."
Seçimlerden...
ÖMER LÜTFİ METE
Mumcu'nun istifası ne demek oluyor?
Mumcu'nun istifası,...
Suriye: Biz de soruşturma istiyoruz
Hariri'nin ölümünün ardından gözlerin çevrildiği Suriye de...
Bu kez uyarı Suriye'ye
Tüm dünya Lübnan'da suikaste kurban giden eski Başbakan Refik...
NO PASARAN (Geçiş yok)
NO PASARAN (Geçiş yok)
M.United’ın üç yediği Kadıköy’den Zaragoza da çıkamaz. Nasıl çıksın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu