kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İKV: AB'ye uyum çalışmaları hızlandırılsın
İKV: AB'ye uyum çalışmaları hızlandırılsın

AB'yle müzakere sürecini yürütecek yapılanmanın oluşturulamamasının ciddi belirsizlik yarattığı bunun da özel sektörü endişelendirdiğine dikkat çekiliyor..

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Davut Ökütçü, 17 Aralık Zirvesi'nin üzerinden 2 aylık süre geçmesine karşın müzakere sürecini yürütecek idari yapılanmanın oluşturulamadığını belirterek, ''Bu yapılanmanın oluşturulamaması ciddi bir belirsizlik yaratmakta, kendini müzakere sürecine hazırlamak isteyen ve bu nedenle hükümetin atacağı adımları bekleyen özel sektörün de endişelenmesine yol açmaktadır. Hükümetimizden beklentimiz, çalışmaları hızlandırması ve izlenecek stratejinin bir an evvel netlik kazanarak kamuoyuyla paylaşılmasıdır'' dedi.

Ökütçü, Avrupa Komisyonu mali desteği ve AB Genel Sekreterliği ortaklığı ile İKV'nin gerçekleştirdiği ''AB Müktesabatının Uygulanışının Türk İş Dünyasına Etkileri'' başlıklı projenin sonuçlarını bir basın toplantısıyla açıkladı.

Temel hedefi özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin, kamu kurumlarının ve medyanın AB uyum sürecini izleme ve değerlendirme kapasitelerini güçlendirmek ve sürece aktif katılım ile katkıda bulunmalarını sağlamak olan projeyi Haziran 2004'de başlatarak, Aralık 2004'de tamamladıklarını belirten Ökütçü, sözkonusu kurumların uzmanlarına yönelik olarak İstanbul ve Ankara'da düzenlenen 12 sertifikalı eğitim seminerinde iş dünyasını doğrudan ilgilendiren 17 müktesabat başlığını ele aldıklarını bildirdi.

KAMUOYU YETERİNCE BİLGİLENDİRİLMİYOR

Seminerler sırasında 518 uzmanın katıldığı bir anket çalışması da yaptıklarını aktaran Davut Ökütçü, ankete göre, uzmanların yüzde 91'inin müktesabat uyum çalışmaları konusunda kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini düşündüklerini söyledi.

Uzmanlara göre, yürütülen uyum çalışmaları konusunda bilgi eksikliğinin nedenlerinin yüzde 39 ile ilgi azlığı, yüzde 29 ile temel kaynak bilgilerinin yetersizliği ve yüzde 18 ile başvurulan kaynaklardaki bilgilerin eksikliği olarak sıralandığını anlatan Ökütçü, sevindirici buldukları hususun ise katılımcıların yüzde 83'ünün AB müktesabatına uyumun kurum/kuruluşlarının faaliyet konularını doğrudan etkileyeceği alanlarda hazırlıklık çalışmaları yaptıklarını belirtmesi olduğunu kaydetti.

Ökütçü, İKV olarak 24 ilde düzenledikleri bilgilendirme seminerlerini tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde yaygınlaştıracaklarını bildirdi.

ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILSIN

Davut Ökütçü, önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunurken de, katılım müzakerelerinin başlatılması kararının alındığı 17 Aralık Zirvesi'nden 2 aylık süre geçmesine karşın halen idari yapılanmanın oluşturulmadığının görüldüğüne dikkat çekti.

Konuya ilişkin yürütülen tartışmaların müzakere heyetinin başkanı ve baş müzakerecinin kim olacağına odaklandığına işaret eden Ökütçü, şöyle devam etti:

''Halbuki içinde bulunduğumuz aşamada önceliğimiz, müzakere sürecini yürütecek, teknik donanıma sahip kadrolardan meydana gelen idari yapılanmayı oluşturmaktır. Bu yapılanmanın oluşturulamaması ciddi bir belirsizlik yaratmakta, kendini müzakere sürecine hazırlamak isteyen ve bu nedenle hükümetin atacağı adımları bekleyen özel sektörün de endişelenmesine yol açmaktadır. Hükümetimizden beklentimiz, çalışmaları hızlandırması ve izlenecek stratejinin bir an evvel netlik kazanarak kamuoyuyla paylaşılmasıdır.''

Her müzakere başlığında yetkin idari kadroların yanı sıra meslek örgütlerinin, iş dünyası temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımının önemli olduğunu ifade eden İKV Başkanı Ökütçü, idari yapı içinde sivil toplumun sürece ve özellikle müzakere pozisyonlarının hazırlanmasına etkin katılımı sağlayacak mekanizmaların oluşturulmasının şart olduğunu vurguladı.

Ökütçü, soruları yanıtlarken de, bir rehaveti ifade etmekten ziyade, zamanı iyi kullanmaya işaret etmek istediğini belirterek, şöyle dedi: ''Çünkü Türkiye'nin önündeki süre dardır. 3 Ekim'e kadar olan zaman çok çabuk geçebilecek bir süredir. O nedenle zamanı iyi kullanmak adına Türkiye yapılanmasını bir an önce tamamlamalı, bunu
yetkin kadrolarla donatmalı, eğitim çalışmalarına başlamalı, iş dünyası ve sivil toplum ögrgütlerinin bu sürecin neresinde olacağını belirleyerek onların da bu sürece katkıda bulunacak hazırlıklara zemin hazırlamalıdır.''

Hükümetin AB konusundaki yeni yapılanmayı yakında açıklayacağını duyduklarını belirten Ökütçü, bu açıklamanın bir ayın ötesine taşması halinde bir rehavetten ahsedilebileceğini kaydetti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Derin' davada son tahliye
 Dursun Karataş gıyabında yargılanacak
 Fransa'da Türkiye yasası geçti
 Spor tesisi çöktü
 Sekse izin varsa Viagra'ya da vardır
 İran'da yanlış füze alarmı
 Bakan Gül: İttifak onların bileceği bir iş
 Roche operasyonunda 2 gıyabi tutuklama
 Öğrenci affında ilk aşama tamam
 Sadıkoğlu: Yeniden Irak'a gidebilirim
 Yeşil Kart almak için nikâh kıydılar
 Çocuklar izlenecek
 6 ayda polis mi olunur?
 Ölen genç için polise suçlama
 Askeri savcı Eruygur için düğmeye bastı
 Mason Locası saldırganına teşhis
 'Yavrulama değil, orijinal parti' kurdu
ERDAL ŞAFAK
Mumcu'nun planları
Kaderin cilvesi; Mesut...
ALİ KIRCA
Patlama "Bahane", Ortadoğu "Perişan..."
Seçimlerden...
ÖMER LÜTFİ METE
Mumcu'nun istifası ne demek oluyor?
Mumcu'nun istifası,...
Suriye: Biz de soruşturma istiyoruz
Hariri'nin ölümünün ardından gözlerin çevrildiği Suriye de...
Bu kez uyarı Suriye'ye
Tüm dünya Lübnan'da suikaste kurban giden eski Başbakan Refik...
NO PASARAN (Geçiş yok)
NO PASARAN (Geçiş yok)
M.United’ın üç yediği Kadıköy’den Zaragoza da çıkamaz. Nasıl çıksın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu