kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En önemli sorun 'ücretler'
Türk halkı AB'yi istiyor

En önemli sorun 'ücretler'

DİE'nin yaşam memnuniyeti anketi sonuçlarına göre, çalışanların en büyük sorunu ücretler ve ücret dengesizlikleri. Çalışanların yüzde 74.1'si aldığı ücretten memnun değil. Zenginlerin yoksullara, kadınların erkeklere göre daha mutlu olduğu belirtilen araştırmada Türkiye'de ''mutlu'' olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 48.8 düzeyinde..

DİE, ilkini 2003'te gerçekleştirdiği Yaşam Memnuniyeti araştırmasının geçen yıla ilişkin sonuçlarını açıkladı. 2004 yılı Kasım ayında 6 bin 714 bireyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, çalışanların yüzde 58.4'ü işinden memnun olarak görülürken, işten elde edilen kazançtan memnuniyette ise bu oran yüzde 25.8'e kadar geriliyor.

DİE'nin yaşam memnuniyeti anket sonuçlarında, işe ilişkin sorunlara bakıldığında ise ücretliler açısından ücret miktarı, yüzde 74.1 ile sorunlarda başı çekiyor, ücret dengesizliği de yüzde 73.3 ile bunu izliyor.

İşveren ve kendi hesabına çalışanlarda ise en büyük sorun yüzde 56.5 ile sermaye yetersizliği olarak ortaya çıkıyor.

Kamuda çalışanlar ücret dengesizliğini en büyük sorun olarak görürken, özel sektörde bu ikinci planda kalıyor ve ücret miktarı öne çıkıyor.

KADINLAR DAHA MUTLU

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), 2004 yılında Türkiye'de ''mutlu'' olduğunu ifade edenlerin oranının yüzde 48.8 olduğunu açıkladı. Bu oran 2003 yılında yüzde 47.6 olarak belirlenmişti.

DİE, ilkini 2003'te gerçekleştirdiği Yaşam Memnuniyeti araştırmasının geçen yıla ilişkin sonuçlarını açıkladı. 2004 yılı Kasım ayında 6 bin 714 bireyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, çok mutlu olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 9.3, mutsuz ve çok mutsuz olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 12.1 oldu.

Genel mutluluk düzeyi açısından bakıldığında kadınların yüzde 10.2'si çok mutlu, yüzde 51.3'ü de mutlu olduklarını ifade ederken, bu oranlar erkeklerde sırasıyla yüzde 8.4 ve yüzde 46.1'e geriliyor. Evli kadınların yüzde 65.3'ü, evli erkeklerin ise yüzde 56.2'si mutlu olduğunu ifade ediyor.

Bununla beraber evli olmayan kadınların yüzde 52.2'si, evli olmayan erkeklerin de yüzde 49.5'i mutlu olduğunu belirtiyor.

ÖĞRENİM YÜKSELDİKÇE MUTLULUK ARTIYOR

Öğrenim durumuna göre mutluluk düzeyine bakıldığında ise öğrenim durumu yükseldikçe mutluluk düzeyinde de artış görülüyor. Üniversite mezunları içinde mutlu olduklarını belirtenlerin oranı yüzde 66.8'e kadar çıkarken, okur-yazar olmayanlarda bu oran yüzde 53.5'e kadar geriliyor.

Yaş grupları açısından ise en mutlu grup yüzde 60.9 ile 18-24 yaş grubu olarak belirlenirken, 65 üzeri yaştakiler de yüzde 60.5 ile bu grubu takip ediyor.

PARA İLE SAADET OLUYOR

Hane halkı geliri 1 milyar 167 milyon ve üzerinde olan bireylerin mutluluk oranı yüzde 72.6'ya kadar çıkarken, geliri 319 milyon liranın altındaki bireylerde bu oran yüzde 41.9'a kadar geriliyor.

MUTLULUK KAYNAĞI AİLE VE SAĞLIK

Bireylerin yüzde 69.5'i tüm ailenin, yüzde 13.2'si çocuklarının, yüzde 8.2'si ise eşlerinin kendilerini mutlu ettiğini belirtiyor.

Kadınların yüzde 64.8'i, erkeklerin ise yüzde 74.4'ü kendilerini hayatta en çok tüm ailenin mutlu ettiğini belirtirken, erkeklerin yüzde 7.2'si, kadınların ise yüzde 9.1'i eşlerinin mutlu ettiğini kaydediyor.

Evli olanların yüzde 71.2'si, evli olmayanların ise yüzde 65'i, tüm ailenin kendilerini mutlu ettiğini belirtiyor. Bireylerin mutluluk kaynağı olan değerlere bakıldığında ise sağlık öne çıkıyor.

Bireylerin yüzde 67.1'i kendilerini en çok sağlığın, yüzde 14.6'sı ise sevginin mutlu ettiğini belirtiyor. Bu oran evlilerde yüzde 71.2'ye kadar çıkarken, evli olmayanlarda ise yüzde 55.8 olarak ölçülüyor.

HANELERİN YARISI, GELİRİ İLE İHTİYAÇLARINI ZOR KARŞILIYOR

Hane halkı gelirinin hane halkı ihtiyaçlarını karşılama durumuna bakıldığında, hanelerin yüzde 30.6'sı aylık geliri ile hane ihtiyaçlarını karşılamasının zor, yüzde 19.8'i çok zor olduğunu ifade ederken, yüzde 9.6'sı aylık geliri ile hane halkının ihtiyaçlarını kolay, yüzde 1.8'i ise çok kolay karşılayabildiklerini ifade ediyor.

Kentteki hanelerin yüzde 16.3'ü, kırdaki hanelerin yüzde 26.4'ü hanelerinin aylık geliri ile hane ihtiyaçlarını çok zor karşıladıklarını belirtiyor. 319 milyon liranın altındaki gelir grubunda olan hanelerin yüzde 46.1'i hane halkı gelirleri ile ihtiyaçlarını zor karşıladığını
belirtirken, 1 milyar 167 milyon ve üzeri gelir grubundaki hanelerin yüzde 11.9'u gelirlerinin hane halkının ihtiyaçlarını çok kolay karşıladığını belirtti.

BİREYLERİN ÜÇTE BİRİ AYLIK GELİRİNDEN MEMNUN DEĞİL

Bireylerin yüzde 31.8'i aylık kullanılabilir net hane halkı gelirinden memnun olmadığını belirtirken, yüzde 29.2'si hanelerine giren aylık toplam gelirden memnun olduklarını ifade ediyor.

Hane halkı gelir grubuna göre bireylerin hane halkın gelirinden memnuniyetine bakıldığında da 319 milyon liranın altında gelir grubunda bulunan hanelerdeki 18 ve üzeri yaştaki bireylerin yüzde 27'si hane halkı gelirlerinden hiç memnun olmadıklarını, 1 milyar 167 milyon TL ve üzerindeki gelir grubundakilerin yüzde 53'ü gelirinden
memnun olduğunu belirtiyor.

ERKEKLER EVLİLİKTEN DAHA MEMNUN

Ankete katılanların yüzde 68.5'i evliliklerinden memnun, yüzde 24.7'si de çok memnun olduğunu ifade ederken, memnun ve hiç memnun olmayanların oranı sadece yüzde 1.8'de kalıyor.

Buna karşılık evlilikten memnun ve çok memnun olan erkeklerin oranı yüzde 96'ya kadar çıkarken, kadınlarda bu oran yüzde 90.4'te kalıyor.

Bireylerin yüzde 94'ü de aile ilişkilerinden çok memnun veya memnun olduğunu ifade ediyor. Akraba ilişkilerinden memnuniyet ise yüzde 82.1 olarak ölçüldü.

Bireylerin yüzde 91'i arkadaş ilişkilerinden memnun ya da çok memnun olduğunu açıklarken, komşuluk ilişkilerinden memnuniyet düzeyi yüzde 82.2 düzeyinde.

SSK'YA BAĞLI OLANLARIN ÜÇTE BİRİ HİZMETTEN MEMNUN DEĞİL

Toplamda vatandaşların yüzde 52.7'si bağlı bulundukları sosyal güvenlik kuruluşu hizmetlerinden çok memnun ya da memnun olduğunu ifade ederken, memnun veya hiç memnun olmayanların oranı ise yüzde 23.3 olarak hesaplandı.

Emekli Sandığı kapsamındaki bireylerde memnun olmayanların oranı yüzde 8.2'de kalırken, SSK'da bu oran yüzde 30.9'a kadar çıkıyor. Emekli maaşlarının miktarını sorun olarak görenler, sosyal güvenlik kapsamında olan bireylerin yüzde 83.9'unu oluşturuyor.

SSK kapsamındaki emekli olmayanların yüzde 39.1'i, emeklilerin ise yüzde 38.3'ü bazı ilaç ve tedavi masraflarının karşılanmasını sorun olarak görüyor.

Sosyal güvenlik kurumlarının hizmetlerinin sorun olarak görülme oranı ortalama yüzde 33.6 olarak hesaplanırken, en çok sorun olarak görülen hizmeti, yüzde 50.3 ile emekli maaşlarının miktarı oluşturuyor.

Bunun sağlık hizmetlerinin kalitesi ve sosyal güvenlik kuruluşlarında çalışan personelin davranışları izlerken, en az sorun olarak görülen hizmet, emeklilik işlemleri olarak ortaya çıkıyor.

SAĞLIK HİZMETLERİNDE DURUM

Genel olarak sağlık hizmetlerinden çok memnun ve memnun olduklarını ifade eden bireylerin oranı yüzde 46.9 olarak ölçülürken, memnun olmayan ve hiç memnun olmayanların oranı ise yüzde 33.2 olarak belirlendi. Sağlık kuruluşları açısından en fazla memnuniyet oranı sağlık ocaklarında görülürken, en az memnuniyet özel polikliniklerde ortaya çıktı. Ankete göre, sağlık kuruluşlarından hizmet alanların yüzde 71.9'u
muayene ve tahlil hizmetlerini sorun olarak görüyor, ilaç fiyatları ile doktor ve sağlık personeli sayısı da bu sorunu izliyor.

EĞİTİMDEN MEMNUNİYET

Yüksekokul ve üniversite mezunlarının eğitimden memnuniyet düzeyi yüzde 65.8 olarak ölçülürken, ilkokul mezunlarında bu oran yüzde 35.5'e kadar geriliyor.

Buna karşılık üniversite mezunlarının yüzde 43.9'u eğitim hizmetlerinden memnun olmadığını açıklarken, okuryazar olmayanlarda bu oran yüzde 13.6'ya kadar iniyor.

Eğitim araçlarının niteliği ve sayısı ile eğitim masrafları eğitimdeki sorunlar olarak ön plana çıkıyor.

DERSHANEYE SINAV İÇİN GİDİLİYOR

Geçen yıl ÖSS, LGS vb. giriş sınavlarına hazırlık amacıyla kurs alan çocuğu olan hanelerin yüzde 72.4'ü, sınavlara hazırlık amacıyla dershanelerden yararlanıyor.

Takviye amacıyla dershaneye gidenlerin oranı yüzde 16.2, özel ders amacıyla gidenlerin oranı da yüzde 8.1 olarak ölçülüyor.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ


Üniversiteye giriş sınav sisteminde farklı lise türleri arasında farklı katsayı uygulamasını uygun bulmayan hane halkı reislerinin oranı yüzde 34.7 olarak hesaplanırken, kentte yaşayan hane halkı reislerinin yüzde 70.2'si üniversiteye giriş sınav sistemiyle öğrencilerin yeteneklerine uygun mesleklere yerleştirilmediğini düşünüyor.

BİREYLERİN YARISI EVİNDE KENDİNİ GÜVENDE HİSSEDİYOR

Bireylerin yüzde 54.2'si kendini evinde güvenli, yüzde 17'si de çok güvenli hissederken, güvensiz ve çok güvensiz hissedenlerin oranı ise yüzde 13.1 olarak belirlendi.

Yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken vatandaşların yüzde 46.4'ü kendini çok güvenli ya da güvenli hissederken, yüzde 34.8'i çok güvensiz ya da güvensiz hissediyor. Kadınların yüzde 28'i, erkeklerin ise yüzde 17.7'si çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvende
hissetmediğini belirtiyor.

HIRSIZLIK VE KAPKAÇ

2004 yılında hırsızlık olayı yaşadığını belirtenlerin oranı yüzde 8.1 olarak belirlenirken, kapkaç olayı ile karşılaşanların oranı da yüzde 1.9 oldu.

Polisin olaylara zamanında müdahale ettiğini düşünenlerin oranı yüzde 69.2, jandarmanın zamanında müdahale oranı ise yüzde 84.4 olarak hesaplandı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Okullar 2 gün daha tatil
 ABD bütçesinde Türkiye
 Palandöken'de çığ düştü
 Murat Demirel'e yeni dava
 'Hakkari Üşümesin' etkinliği
 Az Kaldı Gidiyor
 Kar kimine keyif kimine çile oldu
 Cem Uzan için 32 yıl hapis istemi
 'Sezen'e güvenimi tamamen yitirdim'
 'Özgür Yürek'e medya 'Oscar'ı
 Okullara reklam alınmayacak
 Edelman: Rice ziyareti iyi bir test
 Şener: Türkiye birleştirici olacak
 Yargıtay'da yeni görev dağılımı
 Soğuk Hava doğalgazı patlattı
 'Yürek' burkan bürokrasi
 'Komşu' hayat kurtardı
 Karadeniz'de gemi battı, 7 kişi kurtarıldı, 4'ü kayıp
 Neydi bu kadının adı; Latife değil mi?
ERDAL ŞAFAK
Kilitleyen gerekçe
Alman gazetesi "Well am Sonntag"ın...
UMUR TALU
Özgürlük tornası
Yargıtay Ceza Kurulu'nun "ifade...
Ateşkesi getiren tokalaşma
Binlerce kişinin hayatını kaybettiği İsrail-Filistin çatışmaları...
Komşuya direnişçi cumhurbaşkanı
Yunanistan parlamentosu, Ege'de "güven artırıcı önlem" paketine imza...
İşte sihirli cin
İşte sihirli cin
G.Saray'ın yeni transferi Ribery: "Tekniğim yüzünden bana 'Sihirli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu