kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Borçlanma olmasaydı vergilerle harcamaları karşılardık
Erdoğan'dan Irak uyarısı
Bütçe açığı 15.5 katrilyon eksik oldu
Erdoğan: Borçlanma olmasaydı vergilerle harcamaları karşılardık
Yaver: Yabancı askerlerin bir kısmı ülkeyi terk edebilir

Erdoğan: Borçlanma olmasaydı vergilerle harcamaları karşılardık

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vergi gelirlerinin faiz dışı harcamaları karşılama oranının 2004 yılında son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, ''Türkiye geçmiş yıllarda hesapsızca borçlandırılmasa ve bugün ağır borç faizi ödeme zorunluluğuyla karşı karşıya bulunmasaydı, vergi gelirlerimiz toplam harcamaları rahatlıkla karşılayacak, hatta artacaktı'' dedi.

Erdoğan, Tsunami felaketi için 42 milyon YTL toplandığını bildirerek, ''Bu rakam, bu iş için aslında bize yakışan değil'' diye konuştu. Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında, ekonomik gelişmelere değindi. Harcamalarda olduğu gibi hedeflenen bütçe gelirlerine ulaşmada başarı gösterildiğini belirten Başbakan Erdoğan, ''Nitekim 2004 yılında net vergi gelirleri tahmin edilenden 1,2 katrilyon lira fazlasıyla 90,1 katrilyon lira olarak gerçekleşmiştir'' dedi.

Vergi dışı gelirlerin ise 15.2 katrilyon lira olarak öngörülürken 4.6 katrilyon lira fazlasıyla 19.8 katrilyon lira olarak gerçekleştiğini bildiren Başbakan Erdoğan, bu sonuçlara göre, gayri safi milli hasılanın yüzde 5'i olarak hedeflenen program tanımlı konsolide bütçe faiz dışı fazla hedefinin, 549 trilyon lira fazlasıyla 21.8 katrilyon lira olarak gerçekleştiğini kaydetti. Erdoğan, şöyle konuştu:

'Bu ise gayri safi milli hasılanın yüzde 5.12'sine tekabül etmektedir. Bu noktada vergi gelirlerine ilişkin olarak bir kaç noktanın altını özellikle çizmek istiyorum. Esasen 2004 yılında topladığımız vergi gelirleri 111.3 katrilyon liradır. Ancak toplanan vergi gelirlerinin; 2.5 katrilyon lirası büyükşehir belediyelerine, 4.6 katrilyon lirası diğer belediyelere, 856 trilyon lirası il özel idarelerine, 1.2 katrilyon lirası Savunma Sanayi Destekleme Fonuna, 1.1 katrilyon lirası Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonuna, 217 trilyon lirası Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumuna, 262 trilyon lirası eğitime katkı payı olarak Milli Eğitim Bakanlığına aktarılmıştır. Böylece, geçen yıla kıyasla 2004 yılında; büyükşehir belediyelerine aktarılan kaynak yüzde 52, diğer belediyelere aktarılan kaynak ise yüzde 50 oranında artmıştır.

Aynı şekilde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna ve Savunma Sanayini Destekleme Fonuna aktarılan kaynaklardaki artış daha da yüksek bir oranda, yüzde 67 seviyesinde gerçekleşmiştir. Vergi gelirlerinin tahsilat-tahakkuk oranı ise 2003 yılında yüzde 92.5 iken 2004 yılında yüzde 93'e yükselmiştir. Bu oran, son 10 yılın en yüksek tahsilat oranıdır.''

VERGİ GELİRLERİ

2001 yılında vergi gelirlerinin tümünün faiz harcamalarını karşılamaya yetmezken, 2004 yılında vergi gelirlerinin yüzde 55'inin faiz harcamalarını karşılar hale geldiğini anlatan Başbakan Erdoğan, ''Bu oranı 2005 yılında yüzde 47 seviyesine indirmeyi hedefliyoruz. Vergi gelirleri ve harcamalar arasındaki ilişkiye dönük bir diğer önemli nokta ise vergi gelirlerinin faiz dışı harcamaları karşılama oranıdır'' dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu;:
''Uygulanan kararlı mali disiplinin sonucu olarak, vergi gelirlerinin faiz dışı harcamaları karşılama oranı 2004 yılında son 10 yılın en yüksek oranı olan yüzde 106 seviyesine ulaşmıştır. Yani artık vergi gelirlerimiz faiz dışı harcamalarımızı aşmış bulunmaktadır. Bu demektir ki, eğer Türkiye geçmiş yıllarda hesapsızca borçlandırılmasa ve bugün ağır bir borç faizi ödeme zorunluluğu ile karşı karşıya bulunmasa idi, vergi gelirlerimiz Türkiye Cumhuriyeti devletinin toplam harcamalarını rahatlıkla karşılayacak, hatta artacaktı. Vatandaşlarımızın hayat kalitesini yükseltmek için daha fazla gelir, daha fazla yatırım, daha fazla sosyal harcama imkanımız olacaktı.

Faiz harcamalarının bütçe içerindeki payı azaldıkça topladığımız bu vergilerle vatandaşlarımıza daha fazla hizmet sunmak imkanına kavuşmaktayız. Bu kapsamda giderek daha fazla kaynak ayırdığımız bazı önemli harcama kalemleri üzerinde durmak istiyorum. Konsolide bütçe harcamaları içerisinde tarımsal destekleme ödemelerinin önemli bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz. 2004 yılı bütçesinden tarımsal destekleme ödemeleri için 3 katrilyon 79 trilyon lira harcadık.'' Erdoğan, konsolide bütçe yatırımları için 2004 yılı bütçesinde 6.4 katrilyon liralık ödenek öngörülmüşken, yedek ödenekten, yatırımları hızlandırma ödeneğinden ve diğer kaynaklardan yapılan aktarmalar sonrasında yatırım harcamalarının 8 katrilyon lira olarak gerçekleştiğini belirtti.

ÇALIŞANLAR VE EMEKLİLER

2004 yılında çalışanlar ile emeklilerin aylıklarında enflasyonun oldukça üzerinde bir artış sağlandığını belirten Başbakan Erdoğan, kamu görevlilerinin aylıklarının, Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 6 oranlarında olmak üzere, kümülatif bazda yüzde 12.4 ve ortalama bazda ise yüzde 13.8 oranında artırıldığını anımsattı. Erdoğan,''bunu hiçbir zaman ideal artışlar olarak ifade etmiyorum. Ama bir taraftan bu artışlar yapılırken diğer taraftan da enflasyon tek haneli rakamlara çekilmiş, ayrıca faizler yüzde 70'lerden yüzde 12'ye indirilmiştir. Böylece alım gücü artırılmıştır. Vatandaş, cebindeki paraya bakmaktadır...'' dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Memur emeklilerinin maaşları, Ocak ayında ortalama yüzde 7.5 ve Temmuz ayında ise yüzde 6 oranında olmak üzere, kümülatif bazda yüzde 14 ve ortalama bazda ise yüzde 16 oranında artırılmıştır. Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin maaşları, Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 10 oranında olmak üzere, kümülatif bazda yüzde 21 ve ortalama bazda ise yüzde 15.5 oranında artırılmıştır.
Asgari ücret ise Ocak ayında yüzde 38.2 ve Temmuz ayında ise yüzde 5 oranında olmak üzere, kümülatif bazda yüzde 45.1 ve ortalama bazda ise yüzde 41.7 oranında artırılmıştır. Peki 2004 yılında enflasyon ne olmuştur? Hükümeti devraldığımızda yüzde 33 olan enflasyon 2004 yılı sonunda yüzde 9.3 olmuştur. Kuşkusuz bu yeterli değildir. Çalışanlarımızın geçmiş yıllardaki kayıplarının çok büyük olduğunu, enflasyonun altında uzun yıllar boyunca ezildiklerini
biliyoruz. Ancak bu iyileşme sürdükçe, bu kayıplar da mutlaka telafi edilecektir.''

Erdoğan, göreve gelmeden ''toz pembe tablo'' vaadetmediklerini ve ''3. yılın sonunda bir şeyler değişecek '' dediklerini hatırlatarak, ''Hamdolsun. 3. yıla ulaşmadan rakamların süratle değiştiğini görmekteyiz'' dedi.

BÜTÇE GERÇEKLEŞMESİ

2004 yılı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin aktardığı rakamların, Türkiye ekonomisinin nerelerden geldiğini ve hangi yönde ilerlediğini çok belirgin şekilde ortaya koyduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, ekonomide iktidara geldikleri gün başlayan iyileşmenin, hız kesmeden, hatta ivme kazanarak devam ettiğini söyledi.

Enflasyonda, büyümede, dış ticarette, faizlerde ve daha birçok ekonomik göstergede elde edilen iyileşmenin tarihi seviyelerde, rekor düzeylerde olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: ''Bugün açıkladığımız bütçe gerçekleşmeleri de yine Türkiye tarihinde çok ender görülen seviyelerdir. Bu başarı yolunda geri dönmek, taviz vermek, gevşemek, rehavete kapılmak da asla sözkonusu olmayacaktır. Türkiye, son iki yıl içinde yaşadığı bu sevindirici gelişmeleri inşallah daha çok uzun yıllar yaşamaya devam edecek, her gün bir öncekinden, her yıl bir önceki yıldan daha iyi olacaktır.''

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin turizmde önemli mesafeler katettiğini belirterek, 2004 yılında ülkeye gelen 17.5 milyon
turistten 13 milyar dolar gelir elde edildiğini bildirdi.

'TSUNAMİ İÇİN 42 MİLYON YTL...'

5 Şubat 2005 günü, Tsunami felaketiyle büyük acılar ve zorluklar yaşayan Güney Asya'ya gideceğinin anımsatan Başbakan Erdoğan, amacının hem yaşanan felaketin boyutlarını, yapılması gerekenleri yerinde görmek hem bölgedeki dost ülkelerin acılarını paylaşmak hem de Türkiye'nin yardım elini bu acı coğrafyasına uzatmak olacağını
söyledi.

Türkiye'nin resmi kurumlar eliyle şu ana kadar bağışlar ve devlet katkısı olarak 42 milyon YTL'yi aşan bir destek sağladığını belirten Başbakan Erdoğan, işadamlarının da çeşitli destek sözü verdiğini anımsattı. Başbakan Erdoğan, ''atılması gereken adımları inşallah atacağız. Bu rakam, bu iş için aslında bize yakışan değil... Bunun artacağına
inanıyorum'' dedi.

Bu büyük insanlık görevini yerine getirerek bölgeye destek olan her bir vatandaşa, özellikle sivil kuruluşlarına şükranlarının sunan Başbakan Erdoğan, neler yapılabileceğini bölgeye yapacağı ziyaret ile yerinde göreceğini belirterek, milletvekillerini ve AK Parti Grubu'nu bu konuda daha fazla duyarlı olmaya çağırdı. Erdoğan, felaketin 1-2 aylık bir olay olmadığını belirterek, Gölcük Depremi'nin üzerinden 5 yıldan fazla süre geçmesine rağmen etkisinin hissedildiğini sözlerine
ekledi.

'FİYATINI İYİ ÖĞRENİN'

Grup toplantısına katılan bal üreticileri, Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederek bal hediye etti. Hediyeyi alırken kendisini
görüntülemeye çalışan gazetecilere dönen Erdoğan, ''Fiyatını iyi öğrenin. Gerekirse Başbakanlık envanterine kaydederiz'' dedi. Bir foto muhabirinin ''Biz foto muhabiriyiz, sadece fotoğraf çekiyoruz. haberi muhabirler yazıyor'' demesi üzerine Erdoğan, ''Bana verilen tişörtü bile yazıyorsunuz. Tişört...tişört'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal'dan CHP'de 'temizlik kampanyası'
 Talabani'den ılımlı açıklamalar
 Abbas Ankara'da
 Irak'taki herkes akrabamızdır
 Baykal, Sarıgül'ü ihraç sinyali verdi
 'Dikensiz' gül bahçesi
 'Görüntüler hoş değildi'
 AKP Van İl Başkan Yardımcısı öldürüldü
 Kozinoğlu'na geçici yurtdışı görevi
 Yalçınkaya'ya 7 yıl hapis istemiyle dava
 NBC'deki dizi hükümeti kızdırdı
MAHMUT ÖVÜR
Delegelerden yeni kurultay çağrısı
CHP'liler şimdi kendi...
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: Tasfiye olmayacak, CHP korunacak
CHP liderliğine...
YAVUZ DONAT
Baykal: 'Gereği yapılacak...'
CHP'nin gündeminde şimdi...
Sözü de kurtaramazdı
Sevgilisine tecavüzden yargılanan Emre Kırtan evlilik sözü verince...
Trilyonluk mirasın sahibi bakıcı yalıda öldürüldü
Arnavutköy'de bakıcı Nizamettin Yılmaz, Fazilet Hanım Yalısı'nda...
Yalnız adam Anelka
Yalnız adam Anelka
Fransa'nın yoksul bir semtinde büyüdü. 17 yaşında birinci ligde...
Zafer katillerin oldu
Zafer katillerin oldu
'Abdi İpekçi suikastinin üzerinden 26 yıl geçti. Yakalanan tek sanık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu