kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan'dan Irak uyarısı
Bütçe açığı 15.5 katrilyon eksik oldu
Erdoğan: Borçlanma olmasaydı vergilerle harcamaları karşılardık
Yaver: Yabancı askerlerin bir kısmı ülkeyi terk edebilir

Erdoğan'dan Irak uyarısı

Başbakan Tayyip Erdoğan grup toplantısında "Türkiye'nin hukukunu dikkate almadan atılan her adım, bölgede yangının büyümesi dışında bir sonuç üretmeyecektir. Oradaki huzursuzluk, bizim huzurluluğumuzdur. Bizi huzursuz etmeye de kimsenin hakkı yoktur'' diye konuştu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ta, Türkiye'nin hukukunu dikkate almadan atılan her adımın, bölgede yangının büyümesi dışında bir sonuç üretmeyeceğini söyledi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Irak'taki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Irak'ta tüm tarafların, Irak'ın demokratik geleceği konusunda Türkiye'nin göstermiş olduğu kararlığı göstermesini isteyen Erdoğan, ''Türkiye'nin hukukunu dikkate almadan atılan her adım, bölgede yangının büyümesi dışında bir sonuç üretmeyecektir. Irak'ta olumsuz gelişmelere vakit geç olmadan 'dur' denilmelidir. Bu konuda hassas davranılmaz ise bu olumsuz gelişmeler bizi ve diğer komşuları rahatsız edecektir. Oradaki huzursuzluk, bizim huzurluluğumuzdur. Bizi huzursuz etmeye de kimsenin hakkı yoktur'' diye konuştu.

'IRAK'TA DÜZENİ TESİS ETMEKLE YÜKÜMLÜ GÜÇLER MİLLETİMİZİN BÜYÜK BAZI GELİŞMELERE KARŞI GEREKLİ DUYARLILIĞI GÖSTERMEMİŞTİR''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ta düzeni tesis etmekle yükümlü güçlerin, milletin büyük teessürle karşıladığı bazı gelişmelere karşı gerekli duyarlılığı göstermediğini belirterek, ''Bölgeye demokrasi getirmek niyetiyle geldiklerini söyleyen güçler, bu antidemokratik emellere maalesef duyarsız kalmayı tercih etmişlerdir'' dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Irak'ta yapılan seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Irak'ta önemli bir seçim gerçekleştirildiğini ifade eden Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nce de teyit edilen anayasal sürecin başladığını söyledi. Bu seçimin sonucunda iktidara gelecek yönetimin, aynı zamanda


'TÜRKİYE, AKRABALIK BAĞLARIYLA DA BAĞLI OLDUĞU COĞRAFYANIN UZUN YILLAR DEVAM EDECEK BİR KARGAŞAYA SEVK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEKTİR'

Irak'ın anayasasını da yapacağını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

''Biz, baştan beri Irak'ın toprak bütünlüğünü koruyarak, demokrasiyi tesis etmesinden ve ülke yönetiminde Irak halkının en adil ve katılımcı temsilinden yana olduğumuzu söyledik. İkincisi hiçbir etnik unsurun diğer etnik unsurlar üzerinde egemenlik sağlamasına olumlu yaklaşmadık. Hiçbir mezhebi unsurun diğer mezhepler üzerinde egemenlik kurmasını doğru bulmadığımızı da ifade ettik. Irak'ın tüm kaynaklarının, tüm yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin, Irak halkına ait alması gerektiğini savunduk. Eğer bu konulara dikkat edilmezse Irak'ın geleceğinden endişe duyduğumuzu ifade ettik.

Yaşanan bütün sıkıntılara rağmen Irak halkının, iradesini ülkenin birlik, bütünlük içinde barış ve istikrardan yana koymasını çok önemligörüyoruz. Ancak seçim süreci içinde bizi endişelendiren bazı hususlar da ortaya çıkmıştır. Irak bütünü içinde bazı kesimlerin seçimlere arzuladığımız seviyede katılamamış olması ve sonuçlarının, etnik açıdan dengesiz bir tablo ortaya koyma ihtimali olarak gördüğümüz için burada endişelerimiz var.

Irak'ta düzeni tesis etmekle yükümlü güçler, yine üzülerek belirtmek istiyorum ki milletimizin büyük teessürle karşıladığı bazı gelişmelere karşı, gerekli duyarlılığı göstermemişlerdir. Biz Irak'ın iç huzurunu, demokratik geleceğini ve çevre ülkelerle ilişkilerini zedeleyebilecek bu gelişmelere karşı, ilgili ülkelerin gerekli tedbirleri zaman geçirmeden almalarını beklerdik.

Ancak, bölgeye demokrasi getirmek niyetiyle geldiklerini söyleyen güçler, bu antidemokratik emellere maalesef duyarsız kalmayı tercih etmişlerdir. Şunu herkes bilmelidir ki Türkiye, sadece tarihi bağlarla değil, akrabalık bağlarıyla da bağlı olduğu bu coğrafyanın uzun yıllar boyunca devam edecek bir kargaşaya sevk edilmesine izin vermeyecektir.

Irak'ta demokratik çözümleri çıkmaza sokacak bu girişimlere bugün eğer 'dur' denilmezse, korkarız bölgede barışı daha uzun zaman erteleyecek çatışmalara sebebiyet verilebilir. Bu konuda Türkiye'nin ilgili bütün kurumlarıyla birlikte hem gelişmeleri izlemek, hem de milli hassasiyetlerimizi her zeminde dile getirmek konusunda gereken her şey yapılmaktadır. Hiç kimsenin endişesi olmasın.''

'MAHALLE AĞALIĞI YAPMAKTAN YANA DEĞİLİZ'

''Biz mahalle ağalığı yapmaktan yana değiliz, biz sokak ağalığı yapmaktan yana da değiliz'' diyen Başbakan Erdoğan, devlet ciddiyeti ne gerektiriyorsa bu ciddiyet içinde atmaları gereken adımları atacaklarını söyledi. Bu ciddiyet içinde bütün gelişmeleri izlemeye devam ettiklerini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''En son geçen hafta, Davos Zirvesi sırasında katıldığımız bütün oturumlarda ve başbaşa yaptığımız görüşmelerde, Türkiye olarak bölgedeve dünyada barışın bir an önce tesisinin gereğini ortaya koyduk. Sorulan 4 soru vardı bize... İran, Irak, Kıbrıs ve AB ile ilgili gelişmeler...

Umuyoruz ki Irak denkleminin bütün tarafları, Irak'ın demokratik geleceği ve bölgede barışın tesisi konularında Türkiye'nin gösterdiği samimiyeti, olgunluğu ve kararlığı gösterebilirler.

Buradan bir kere daha açık ve net olarak ifade ediyorum; Türkiye'nin hukukunu dikkate almadan atılan her adım, bölgede yangının büyümesi dışında bir sonuç üretmeyecektir. Irak'ın bütünlüğüne zarar verecek, barış ve huzuru erteleyecek gelişmelere, vakit geç olmadan dur denilmelidir. Eğer bu konuda hassas davranılmazsa komşumuzda cereyan edecek bu olumsuz gelişmeler şüphesiz ki bizi de rahatsız edecektir, diğer komşuları da rahatsız edecektir. Herhalde buna hiç kimsenin fırsat tanımaya hakkı yoktur. Oradaki huzursuzluk bizim huzursuzluğumuzdur. Bizi huzursuz etmeye de kimsenin hakkı yoktur.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal'dan CHP'de 'temizlik kampanyası'
 Talabani'den ılımlı açıklamalar
 Abbas Ankara'da
 Irak'taki herkes akrabamızdır
 Baykal, Sarıgül'ü ihraç sinyali verdi
 'Dikensiz' gül bahçesi
 'Görüntüler hoş değildi'
 AKP Van İl Başkan Yardımcısı öldürüldü
 Kozinoğlu'na geçici yurtdışı görevi
 Yalçınkaya'ya 7 yıl hapis istemiyle dava
 NBC'deki dizi hükümeti kızdırdı
MAHMUT ÖVÜR
Delegelerden yeni kurultay çağrısı
CHP'liler şimdi kendi...
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: Tasfiye olmayacak, CHP korunacak
CHP liderliğine...
YAVUZ DONAT
Baykal: 'Gereği yapılacak...'
CHP'nin gündeminde şimdi...
Sözü de kurtaramazdı
Sevgilisine tecavüzden yargılanan Emre Kırtan evlilik sözü verince...
Trilyonluk mirasın sahibi bakıcı yalıda öldürüldü
Arnavutköy'de bakıcı Nizamettin Yılmaz, Fazilet Hanım Yalısı'nda...
Yalnız adam Anelka
Yalnız adam Anelka
Fransa'nın yoksul bir semtinde büyüdü. 17 yaşında birinci ligde...
Zafer katillerin oldu
Zafer katillerin oldu
'Abdi İpekçi suikastinin üzerinden 26 yıl geçti. Yakalanan tek sanık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu