kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Irak'taki herkes akrabamızdır
Irak'taki herkes akrabamızdır

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'taki herkesin Türklerin akrabası olduğunu ve bu akrabaların huzur içinde olmasını istediklerini belirterek, ''Bu Irak'ın içişlerine karışma değildir. Irak'ın içişlerine karışmak gibi bir duygumuz yoktur'' dedi. Gül, Çin Halk Cumhuriyeti'ne hareketinden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Irak seçimlerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Irak'ta yapılan seçimlerin ülkeye barış ve huzur getirmesini, siyasi sürecin sağlıklı bir şekilde başlamasına sebep olmasına ve bir sonraki seçimlerin daha dikkatli yapılmasına vesile olmasını umduklarını ifade eden Gül, seçimlerin Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğünün bozulmasının önünü alacağını umut ettiklerini söyledi. Gül, ''Türkiye'nin en çok önem verdiği konu, komşu Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğünün korunması ile Irak'ın demokratik bir ülke olarak kendi içinde huzurlu, komşularıyla barış içinde olmasıdır'' dedi.

Abdullah Gül, bugün zorlukların bulunduğunun farkında olduklarını ve seçimlerin zor şartlar altında yapıldığını ifade ederek, önlerinde birçok tehdit ve tehlikelerin bulunduğunu vurguladı.Türkiye'nin komşu ve dost bir ülke olarak uyarılarını sürekli yaptığını dile getiren Gül, şöyle devam etti:

''Bütün Iraklıların dikkatli olmasını istedik. Şimdiye kadar büyük bir memnuniyetle görüyoruz ki herhangi bir etnik çatışma ya da mezhep çatışması olmamıştır. Bunları tetikleyici herhangi bir gelişme ümit ediyorum ki olmaz ve Ortadoğu'da ummadığımız bir karışıklıkla karşılaşmayız. Bütün gayretimiz buna yöneliktir. Şüphesiz ki bir kaos ortamı çok büyük sıkıntılar getirir. Önemli olan bunlardan kaçınmaktır. Onun için herkesin dikkatli hareket etmesi gerekir.''

KERKÜK'ÜN GELECEĞİ

Bakan Gül, Kerkük'teki duruma ilişkin bir soru üzerine, bu konunun Irak'ın bütün komşularını ve BM'yi ilgilendirdiğini belirterek, geçici anayasaya göre şu anda Kerkük'ün özel bir statüsü bulunduğunu söyledi. Gül, ''Kerkük'ün geleceğine bütün Iraklılar karar verecektir. Türkiye bunu desteklemektedir. Bu seçimlerde 275 kişilik bir ulusal meclis seçilmektedir. Bu meclis anayasa yapacaktır ve anayasa yapılırken buna karar verilecektir. Dolayısıyla bütün Iraklılar karar verecektir'' dedi.

Bu siyasi süreç işlerken herhangi bir grubun, çevrenin veya etnik yapının bunu tehlikeye atıcı zorlamalar içine girmemesi gerektiğinin altını çizen Gül, bu tür davranışların Irak'ın normalleşme sürecini etkileyebileceğini ve Türkiye'nin kaygısının bu olduğunu bildirdi. Gül, şunları kaydetti:

''Irak'ta herkes bizim akrabamızdır, Kürtler de, Türkler de, Araplar da... Oradaki akrabalarımızın huzur içinde olmasını isteriz.

Nasıl ki bir zamanlar Kürt olan akrabalarımız büyük bir sıkıntıya düştü ve Türkiye olarak kucağımızı açtıysak, nasıl Saddam'ın zulmüyle karşı karşıya kaldıklarında Türkiye 10 sene boyunca onları koruduysa, başka akrabalarımız sıkıntıya düşerse onların da huzur içinde olmasını talep etmek bir komşu ülkenin hakkıdır.

Bu Irak'ın içişlerine karışma değildir. Irak'ın içişlerine karışma gibi bir duygumuz yoktur. Irak'ın normalleşmesini destekliyoruz.'' Irak halkının çok sıkıntılar çektiğini ve Türkiye'nin bu sıkıntıların bitmesini istediğini ifade eden Gül, Türkiye'nin, Irak'ı bölgede yanında ikinci bir ülke olarak görmek istediğini ve bu amaçla geçmişte büyük fedakarlıklarda bulunduğunu dile getirdi. Irak'ta olan bitenlerin sadece Irak halkına değil, bütün komşularına zarar verdiğini kaydeden Gül, Türkiye'nin, iyi niyetiyle, dostane bir şekilde bütün akrabalarının huzur içinde yaşamasını istediğini ifade etti.

ÇİN GEZİSİ

Çin gezisi hakkında da bilgi veren Gül, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Li Caoşıng'ın (Li Zhaoxing) resmi davetlisi olarak gerçekleştireceği ziyaretin iki ülke arasında 1998'ten beri siyasi açıdan yapılan ilk ziyaret olduğunu söyledi.

Ziyareti bu açıdan önemsediklerini vurgulayan Gül, Çin ve Türkiye'nin dostluk içinde olan iki ülke olduğunu, yaklaşık 5 milyar dolar ticaret hacmine sahip Çin ile turizm ve diğer ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi. Gül, ayrıca, Çin'in BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak Türkiye'nin özellikle Irak ve KKTC konusundaki görüşlerini öğrenmek istediğini dile getirdi.

Bakan Gül, temaslarının ardından pazar günü yurda dönerek, Türkiye'ye gelmesi beklenen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmelerde bulunacağını bildirdi. Abdullah Gül ve beraberindeki heyet, daha sonra, THY'nin tarifeli uçağıyla Pekin'e hareket etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal'dan CHP'de 'temizlik kampanyası'
 Erdoğan'dan Irak uyarısı
 Talabani'den ılımlı açıklamalar
 Abbas Ankara'da
 Baykal, Sarıgül'ü ihraç sinyali verdi
 'Dikensiz' gül bahçesi
 'Görüntüler hoş değildi'
 AKP Van İl Başkan Yardımcısı öldürüldü
 Kozinoğlu'na geçici yurtdışı görevi
 Yalçınkaya'ya 7 yıl hapis istemiyle dava
 NBC'deki dizi hükümeti kızdırdı
MAHMUT ÖVÜR
Delegelerden yeni kurultay çağrısı
CHP'liler şimdi kendi...
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: Tasfiye olmayacak, CHP korunacak
CHP liderliğine...
YAVUZ DONAT
Baykal: 'Gereği yapılacak...'
CHP'nin gündeminde şimdi...
Sözü de kurtaramazdı
Sevgilisine tecavüzden yargılanan Emre Kırtan evlilik sözü verince...
Trilyonluk mirasın sahibi bakıcı yalıda öldürüldü
Arnavutköy'de bakıcı Nizamettin Yılmaz, Fazilet Hanım Yalısı'nda...
Yalnız adam Anelka
Yalnız adam Anelka
Fransa'nın yoksul bir semtinde büyüdü. 17 yaşında birinci ligde...
Zafer katillerin oldu
Zafer katillerin oldu
'Abdi İpekçi suikastinin üzerinden 26 yıl geçti. Yakalanan tek sanık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu