kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tarımda desteğe kaynak arayışı

Tarım Bakanı Güçlü, mazot ve gübrede yapılacak iyileştirme için ek bir kaynak bulmak zorunda olduklarını söyledi..

Tarım Bakanı Güçlü, bütçeye ek yükün dolaylı olarak sulamadan geleceğini belirterek, "Mazot ve gübreyle ilgili konuda ek kaynak bulmak zorundayız. Sektör açısından olumlu yanı ek destek gelecek olmasıdır. Ama Türkiye'nin mali dengeleri açısından da kaynağı bulunarak gerçekleştirilmesidir" dedi. Güçlü, bu kaynağın nereden bulunacağı yönündeki sorular üzerine, "Kaynak konusu benim dışımda gelişiyor" dedi.

Güçlü, gübre desteği konusuna KDV indirimi, mazotta ise ÖTV'de düzenleme yapılması yönünde öneride bulunduklarını, ancak Maliye, Hazine ve DPT arasındaki görüşmelerin henüz sonuçlanmadığını anlattı.

Bakan Güçlü, Bakanlık Konferans Salonu'nda ''Tarımsal Destelemelerde Yeni Yaklaşımlar ile 2005 Tarımsal Destekler Programı'' konulu basın toplantısı düzenledi, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

2005 yılında tarım sektörüne uygulanacak desteklerin, 18 Ocak 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlatan Güçlü, bu yıl önem verecekleri sektörlerden birinin de hayvancılık sektörü olduğunu vurguladı ve bu sektöre verilecek
desteğin, geçen yıla oranla 3 kat artırıldığının altını çizdi.

Güçlü, bu yıl ayrıca tarım sigortası, sertifikalı tohumculuk, enerji ve patatese alternatif ürün destekleri için ilk defa ödenek ayrıldığını vurguladı. Tarımsal desteklerde geçen yıl yüzde 78 oranında olan DGD'nin payının yüzde 56'ya çekildiğini ifade eden Güçlü, prim ve hayvancılık desteklerinin payının ise yüzde 17'lere çıkarıldığını kaydetti.

Güçlü, ''üretime etki etmeyen, sosyal amacı öne çıkan DGD'nin payının azaltılması, tarımsal destek payının normalleşmesi için büyük bir adımdır. Bunu çok önemsiyoruz'' dedi.Toplam tarımsal desteklerde DGD'nin payının bir miktar daha düşürülmesi gerektiğini belirten Güçlü, fakat bunun önümüzdeki yıllarda yapılacağını söyledi.

GÜBRE VE MAZOT

Tarım sektörünün önemli sorunlarından birinin de gübre ve mazot girdilerin fiyatlarının yüksekliği vurgulayan Güçlü, bu konuda üreticinin maliyetlerini düşürme yönünde bir arayış içine girdiklerini söyledi.

Sulama, gübre ve mazotta meydana gelecek gelişmelerin bütçede 3.5 katrilyon lira olan desteklere ek bir artışın ifadesi olduğunu belirten Güçlü, mazot ve gübrede yapılacak iyileştirme için ek bir kaynak bulmak zorunda olduklarını vurguladı.

Kaynak için önerileri bulunduğunu, fakat henüz kesinleşmediğini belirten Güçlü, konuyla ilgili şunları söyledi: ''Gübrede KDV oranında bir indirim söz konusu olacak, mazotta ise ÖTV vergisiyle ilgili bir oran düşmesi önerimiz var. Bakanlığımızın önerisi, gübrede KDV oranını yüzde 18'den aşağı çekmektir. Maliye Bakanı ile çok görüşme yapıldı, bu yetmiyor Hazine ve Devlet Planlama ile de görüşme yapılması gerekiyor. Hepsiyle beraber birçok alternatif üzerinde çalışıyoruz. Maliye'nin bu konuda farklı düşünceleri var. İyileşme olacak ama adımın ne kadar olacağı konusu, bürokratlara bağlı.''

TÜRK TARIMI İLE AB ARASINDAKİ FARKLILIK

Bir basın mensubunun ''AB müzakerelerinde tarım ve hayvancılık sektöründe Türkiye ile AB arasındaki farklılık önemli bir sorun olarak görülüyor. Bunu nasıl eğerlendiriyorsunuz'' şeklindeki sorusu üzerine Güçlü, tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin AB'ye uyum sağlaması
gerektiğini, ancak AB'nin de Türkiye gerçeklerini unutmaması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili Türkiye'nin AB standartları, mevzuatı ve uygulamalarına uyum sağlaması, AB'nin de yolu açıcı, kolaylaştırıcı ve destek verici bir tutum takınması gerektiğini ifade eden Güçlü, şöyle konuştu:

''Türk tarımının yapısı ile AB tarımının yapısı arasındaki büyük farklılık, her iki tarafı da çok dikkatli davranmaya sevk etmektedir. 10-12 yıllık süreç içerisinde, Türk tarımında çok önemli gelişmeleri hayata geçirecek kararlar alınacaktır, bu kaçınılmazdır. 2015 yılında Türkiye 82 milyon olacaktır. Türkiye'nin en temel besin maddelerini ithal eden bir ülke olarak, AB bünyesinde ekonomik faaliyetlerini sürdürmesi doğru değildir. Türkiye, kendi insan gücünün gıda ihtiyacını karşılayacak temel gıdaları üretmeyi başarmalıdır.''

''TARIM, DÜNYANIN HER YERİNDE DESTEKLENİYOR''

Bir gazetecinin, ''Tarım ayrılan destek, bazı çevreler tarafından seçim yatırımı olarak nitelendiriliyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine Güçlü, tarım
sektörünün dünyanın her yerinde desteklenmeye muhtaç bir sektör olduğunu söyledi.

Türkiye'de de tarımın önemli sorunları bulunduğuna işaret eden Bakan Güçlü, ''(sorunları var) diye ifade ettiğimiz alana yönelik aldığımız tedbirlerin siyasi bir karar olduğunu düşünmek, bana çok gerçekçi gelmiyor. Türkiye'nin mali durumunun elverdiği ölçüde bir
iyileştirmeyi bu alanda gerekli görüyoruz'' dedi.

TARIMA AYRILAN DESTEK 3.5 KATRİLYON

''Tarımsal destekler bütçeye bir yük getirdi mi'' şeklindeki soruya karşılık Bakan Güçlü, tarıma ayrılan desteklerin 2004 yılında 3 katrilyon lira olduğunu, bu yıl ise bu rakamın 3.5 katrilyon liraya çıktığını vurguladı.

Söz konusu miktar içinde mazot ve gübre desteği bulunmadığı belirten Güçlü, ''Mazot ve gübreyle ilgili konuda ek kaynak bulmak zorundayız. Kaynak arayışı içerisindeyiz. Önerilerimiz var ama henüz kesinleşmedi'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Çare özel sektörün elinde'
 'Yangın üretimi etkilemedi'
 En modern liman Hopa'da
 Küresel ekonomide beklentiler kötümser
 Çin yüzde 9.5 büyüdü
 Beslenmiyoruz zehir yiyoruz
 Stand–by 2 ay rötar yaptı
 Piyasalar FED toplantısına kilitlendi
 Boyner hisseleri 10 günde % 100 yükseldi
 Türkiye'nin borç stoku 2004'te 316.2 katrilyon liraya...
 Zeytinoğlu da anlaştı
 Uzan'ın yeni yatı Fas açıklarında ortaya çıktı
 Toprak'ın yatına el kondu
 Samsung'u artık Özilhan getirecek
 65 ülke, dolardan kaçıyor
 Koç, Yapı Kredi Leasing'i inceleyecek
 Banka komisyon ücretlerine zam geliyor
 ChevronTexaco: Bakü hattını kullanabiliriz
 Erdoğan, yarın İSO'nun konuğu
YAVUZ SEMERCİ
Aydın Doğan tarihi fırsatı kaçırdı
Yazık. Aydın...
AYDIN AYAYDIN
Ufukta erken seçim mi var?
Başbakan Erdoğan...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Özlenen tablo: Bono yatırımı hız kesti, krediye güçlü dönüş...
Üç büyükler ikinci yarıya hazır mı?
Süper Lig'de ikinci yarı haftasonu başlıyor. G.Saray ve Beşiktaş...
Bizi zorla götürüyorlardı
Başkomiser, işadamı arkadaşı, Yeliz ve ben bir barda eğlendik. Daha...
Felakete 10 yıl kaldı
Felakete 10 yıl kaldı
Küresel ısınmanın yol açacağı asıl felaketler 10 yıl içinde kendini...
'Alüminyumları Çevik Bir seçti'
'Alüminyumları Çevik Bir seçti'
Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatı ihalesindeki usulsüzlüklerle...
IMKB
E: 26.860 D:% 1,48
DOLAR
S: 1,332 D:% -0,597
EURO
S: 1,736 D:% -0,800
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu