kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kıyma, hileye en yatkın ürün, hazırını almayın
Beslenmiyoruz zehir yiyoruz
Kıyma, hileye en yatkın ürün, hazırını almayın
Kasaba, etin mavi damgasını sorun
Tavuk alırken rafın ısısını kontrol edin

Kıyma, hileye en yatkın ürün, hazırını almayın

Kıyma satın almak, parça et almaktan çok daha fazla risk içeriyor. İki risk var, ilki kıymaya başka maddelerin karıştırılması, ikincisi de etin küçük parçalara ayrılması nedeniyle mikroplara daha açık hale gelmesi. Bu nedenle eti satın aldıktan sonra 4 gün içinde tüketmeniz gerekiyorsa, bu süre kıymada 2 güne düşüyor. Uzmanlar kırmızı ette yapılabilecek hileleri sıralarken şunları söylüyor: "Etin yüzeyi ne kadar genişse mikrobiyolojik yük o kadar artar. Et çekilip kıyma haline geldiğinde yüzeyi de artar. Bozulma riski de o denli artıyor." Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü (KKGM) Genel Müdür Yardımcısı Prof. Nevzat Artık'a göre gıda sektöründe en sorunlu alan et. Ette hem üretim yerleri hem de satış noktalarında sorunlar çıkıyor. Aslında et komple karkas halinde olduğunda hile yapmak daha zor. Orada dikkat edilecek nokta etin doğal parlak kırmızımsı renginin olması. Rengi biraz yapay parlak ya da yeşile kaçmışsa bazı bozukluklar olabilir. Bu bozukluğu kokuyla da anlayabilirsiniz. Öte yandan etin rengi dikkat çekici bir şekilde koyu ise o zaman da at eti olma ihtimali yüksektir. Yani dana eti olarak satılan ürünün dış yüzeyinde alışılmadık bir koyuluk olduğunda da şüphelenin. Türkiye'de yasal olarak faaliyet gösteren mezbahalar Tarım Bakanlığı'na kayıtlı olarak çalışıyor. Bunlar ürünleri belli periyodlarla analize gönderiyor. İşte aldığınız etin güvenilirliğinden emin olmak için satın aldığınız yere "Bu eti nereden alıyorsunuz" diye sorup kombinanın mühürünü arayabilirsiniz. Yasal kombinalarda veteriner hekimler muayene sırasında parazit hastalıklarını anlayabilir.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Stand–by 2 ay rötar yaptı
 Piyasalar FED toplantısına kilitlendi
 Boyner hisseleri 10 günde % 100 yükseldi
 Türkiye'nin borç stoku 2004'te 316.2 katrilyon liraya...
 Zeytinoğlu da anlaştı
 Uzan'ın yeni yatı Fas açıklarında ortaya çıktı
 Toprak'ın yatına el kondu
 Samsung'u artık Özilhan getirecek
 65 ülke, dolardan kaçıyor
 Koç, Yapı Kredi Leasing'i inceleyecek
 Banka komisyon ücretlerine zam geliyor
 ChevronTexaco: Bakü hattını kullanabiliriz
 Erdoğan, yarın İSO'nun konuğu
YAVUZ SEMERCİ
Aydın Doğan tarihi fırsatı kaçırdı
Yazık. Aydın...
AYDIN AYAYDIN
Ufukta erken seçim mi var?
Başbakan Erdoğan...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Özlenen tablo: Bono yatırımı hız kesti, krediye güçlü dönüş...
Üç büyükler ikinci yarıya hazır mı?
Süper Lig'de ikinci yarı haftasonu başlıyor. G.Saray ve Beşiktaş...
Bizi zorla götürüyorlardı
Başkomiser, işadamı arkadaşı, Yeliz ve ben bir barda eğlendik. Daha...
Felakete 10 yıl kaldı
Felakete 10 yıl kaldı
Küresel ısınmanın yol açacağı asıl felaketler 10 yıl içinde kendini...
'Alüminyumları Çevik Bir seçti'
'Alüminyumları Çevik Bir seçti'
Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatı ihalesindeki usulsüzlüklerle...
IMKB
E: 26.469 D:% -1,67
DOLAR
S: 1,340 D:% -0,372
EURO
S: 1,753 D:% -0,341
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu