Kıymasatın almak, parça et almaktan çok daha fazla risk içeriyor. İki risk var, ilki kıymaya başka maddelerin karıştırılması, ikincisi de etin küçük parçalara ayrılması nedeniyle mikroplara daha açık hale gelmesi. Bu nedenle eti satın aldıktan sonra 4 gün içinde tüketmeniz gerekiyorsa, bu süre kıymada 2 güne düşüyor. Uzmanlar kırmızı ette yapılabilecek hileleri sıralarken şunları söylüyor: "Etin yüzeyi ne kadar genişse mikrobiyolojik yük o kadar artar. Et çekilip kıyma haline geldiğinde yüzeyi de artar. Bozulma riski de o denli artıyor." Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü (KKGM) Genel Müdür Yardımcısı Prof. Nevzat Artık'a göre gıda sektöründe en sorunlu alan et. Ette hem üretim yerleri hem de satış noktalarında sorunlar çıkıyor. Aslında et komple karkas halinde olduğunda hile yapmak daha zor. Orada dikkat edilecek nokta etin doğal parlak kırmızımsı renginin olması. Rengi biraz yapay parlak ya da yeşile kaçmışsa bazı bozukluklar olabilir. Bu bozukluğu kokuyla da anlayabilirsiniz. Öte yandan etin rengi dikkat çekici bir şekilde koyu ise o zaman da at eti olma ihtimali yüksektir. Yani dana eti olarak satılan ürünün dış yüzeyinde alışılmadık bir koyuluk olduğunda da şüphelenin. Türkiye'de yasal olarak faaliyet gösteren mezbahalar Tarım Bakanlığı'na kayıtlı olarak çalışıyor. Bunlar ürünleri belli periyodlarla analize gönderiyor. İşte aldığınız etin güvenilirliğinden emin olmak için satın aldığınız yere "Bu eti nereden alıyorsunuz" diye sorup kombinanın mühürünü arayabilirsiniz. Yasal kombinalarda veteriner hekimler muayene sırasında parazit hastalıklarını anlayabilir.