kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Zorlu yolda dayanışma şart'
Papadopulos: Türkiye Güney Kıbrıs'ı tanımadan müzakerelere başlayamaz
Sabancı: Annan Planı temelinde aktif politika

'Zorlu yolda dayanışma şart'

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB'den aldığı müzakere tarihi ile birlikte 'zorlu engellerle dolu bir yarışın başlayacağını' belirterek, "Müzakere sürevinde omuz omuza bir dayanışmanın ortaya çıkması şart" dedi..

Başbakan Tayyip Erdoğan, 17 Aralık tarihinin medeniyetlerin yakınlaşmasında bir milat olarak hatırlanacağını belirterek, "Önümüzde zorlu engellerle dolu bir yarış başlıyor. AB ulusal dava ise hep beraber olmak zorundayız" dedi.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında konuşan Erdoğan, Kıbrıs sorunun mutlaka çözüleceğini belirterek, "Annan Planı yeniden düzenlenin önümüze gelebilir. Önemli olan içeriğidir. Her iki taraf düzenler. Birbiriyle görüşür. Önyargılardan kurturulması gerekiyor. Barış süreci hızlandırılmalı" diye konuştu.

Ankara Anlaşması ile ilgili sorunun çözülmesi gerektiğini söyleyerek, " Burada bir süreç var. Avrupa Komisyonu'nda yaptığımız müzakerelerde kararımızı veririz. Bu müzakereler Güney Kıbrıs'ı malup ettik anlamında değil bir hakkı teslim ettik ya da aldık anlamındadır. Bunu çözmemiz lazım. Biz Avrupa Birliği sürecini böyle bir sürtüşmeye kurban etmek istemiyoruz. AB üyesi ülkeler 24 Nisan'da Kuzey Kıbrıs'ta Türk vatandaşlarına verdiği sözü tutmadılar. Gerek mali gerekse diğer konularda olsun sözlerini tutmamıştır. 259 milyon euro Kıbrıs'a kaynak vereceğini açıklamış daha sonra bunun 6 milyon eurosunu bu sene vereceğiz demişlerdir. Türkiye Kıbrıs'a zaten bu paraları veriyor. Ancak biz sorunların dostça çözülmesini istiyoruz" açıklamasını yaptı.

Erdoğan, Türkiye'nin çevresindeki komşularıyla düşman değil dost kazanmaya yönelik bir hedefi olduğunu belirterek, "Kıbrıs'ı barış adası haline getirmek istiyoruz. Kıbrıs'ı barış adası yapma noktasında adımları atmalıyız.Bu sorunu ortadan kaldıracağız. Kıbrıs'la ilgili aklıselim adımlar atacağız" diye konuştu.

ARAYI KAPATMAZSAK TARİH BİZİ AFFETMEZ

"Türkiye yeni barış ikliminin barış rüzgarı olacaktır. Önümüzde zorlu engellerle dolu bir yarış başlıyor. Bu yarışı hızla artan müzakere sürecinden anlımızın akıyla çıkmayı hedefliyoruz. AB üyeliği bizim için çok önemli hedeflerimizden biriydi. Ama bu topraklarda yaşayan herkes aynı hedefte birleşiyor olmalı. AB ulusal bir dava ise hep beraber olmak zorundayız. Siyaseti çürüten eski alışkanlıkları bir yana bırakmanın vakti geldi" açıklamasını yaptı.

Erdoğan, Türkiye'nin geleceğin dünyasındaki yerinin çok farklı ve parlak olacağını belirterek, şöyle konuştu: "AB sürecinde arayı kapatmazsak tarih bizi affetmez. Tarama ve müzakere sürecinin hep birlikte yapılacağını vurgulamak istiyorum. Bu süreçte omuz omuza bir dayanışmanın ortaya çıkması şart. Gölge etmek yerine aydınlatmayı hep beraber deneyeceğiz. Yol haritamızı tüm kesimlerle görüşerek belirleyeceğiz."

AB'DEN GELEN DİYARBAKIR'I GEZMEK İSTİYOR, BU BENİ RAHATSIZ EDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa'dan gelen veya AB ülkelerinden gelenlerin Diyarbakır'ı gezmek istediğini ve bunun 'tamamen siyasi bir yaklaşım tarzı' olduğunu ifade ederken, ''bu beni rahatsız ediyor'' dedi.

Erdoğan, Ankara HiltonSA'da yapılan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın Türkiye'nin Ankara ve İstanbul'dan sonra üçüncü ili durumuna geldiğine işaret ederek, ''Diyarbakır niye acaba? Bir ekonomik canlılık, kültürel canlılık, turizmde aşırı zenginlik olduğu için mi, yok niye? Oradaki tamamen siyasi bir yaklaşım tarzı. Bu bizi rahatsız etmektedir'' diye konuştu.

SİPARİŞ LİSTESİNDEN RAPOR KABUL ETMEYİZ

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Adı zaman zaman konulan ama ülkemizdeki birlik beraberliğe kalkıp da olumsuz yaklaşım gayreti içinde olanların tezgahıdır. AB'li dostlarıma da söylüyorum. Diyarbakır'a bu kadar gidiyorsunuz, niçin Erzurum'a, Konya'ya, Kayseri'ye Rize'ye gitmiyorsunuz? Türkiye 81 vilayet. Niçin oralara gitmiyor sunuz? Neyi anlamayı neyi öğrenmeyi istiyor sunuz, söyler misiniz? Elinize uzatılmış olan sipariş listesine bakarak, eğer ülkeyle ilgili rapor hazırlayacaksanız, bu raporları kabul etmeyiz. Bu Türkiye'nin kabulü olamaz, raporların sağlıklı olması için, her cepheden Türkiye'yi görmeniz lazım. Ama öyle bir derdiniz yoksa bunu da görmek mümkün olmayacaktır.''

TEŞVİK UYGULANACAK İLLER 50 CİVARINDA

Başbakan Erdoğan, yeni teşvik yasasında teşvik uygulanacak illerin sayısının 50 civarında olduğunu da bildirdi.Başbakan, bu çerçevede 'vergiden muafiyet, enerjide yüzde 50 indirim ve SSK primlerinde indirimler' bulunduğunu hatırlattı.Erdoğan, bölgede göçün engellenmesi, bölgenin ayağa kaldırılması gerektiğine dikkat çekerken, son teşvik yasası ile bu adımın atıldığını vurguladı.

Bölge illerinde eğitim ve sağlığın geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapıldığını, bu konuda da mesafeler alınması gerektiğini belirten Erdoğan, TOKİ'nin de bölgede evler yaptığını, bu çerçevede 2-3 yıl içerisinde illerin cehresinin değişebileceğini ifade etti.

İŞADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI

İstihdam konusuna da değinen Başbakan Erdoğan, İşadamlarına bölgede yatırım yapmaları çağrısında bulunurken, şunları söyledi: ''İşadamlarımızın bu illerde yatırım yapmalarını istiyoruz. Bunu birinci derecede Türk işadamlarından istiyoruz. Eğer bunu sizler başlatırsanız, inanıyoruz ki doğrudan yabancı sermaye sizlerle birlikte gidebilir. Bu açık net ortada. Gittiğimiz ülkelerde sizleri gördükçe, yatırımlarınızı gördükçe sizlerle iftihar ediyoruz. Ama istiyoruz ki eve lazım olan malum, komşuya nokta nokta. Öncelikle evin ihtiyacı...Sizlerden özel bir destek istiyoruz. İşsizlik noktasında ciddi bir açığın kapanmasının temelini atalım.''

DOKUNULMAZLIKLAR İSTİSNASIZ KALKMALI


Dokunulmazlıklar meselesi konusunda Erdoğan, tüm kamu görevlilerinin istisnasız olarak dokunulmazlık zırhından çıkarılması gerektiğini söyleyerek, "İktidar partisi olarak buna hazırız. Ancak kamu görevlilerinin bir kısmının dokunulmazlık zırhnı içerisinde olmasını bir kısmının olmamasına müsaade edemeyiz" diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Belediye Başkanı vuruldu
 Suriye'de İsrail sürprizi
 Gül: Kıbrıs'ı uzlaşmayla çözeceğiz
 Anmaya değil kavgaya geldiler
 CHP'den türban çıkışı
 "Kahraman olurduk"
 Dışişleri'ne 'gençlik' davası
 Milletvekilleri de Musul'u 'not etti'
 Hoca'nın özgürlüğü doktorlara bağlı
 Uzan 'sanık' ifadesi verdi
 Noel Bayramı için Sezer'den kutlama
 İranlı Bakan Irak'ı görüşmeye geliyor
MUHARREM SARIKAYA
'KDV hariç' kuralı işleyecek...
Katma Değer Vergisi...
YAVUZ DONAT
2005'in gündemi
Olayı dün Mehmet Keçeciler anlattı...
AB kriterlerinden kaçış kuyrukları
AB'ye uyum çerçevesinde yürürlüğe girecek kanundan önce ehliyet almak...
Köstebek kuşkusu
Tekel'in TIR'ına saldırı içeriden bilgi sızdığını gösteriyor. Nitekim...
Eski Bakan Aydın'ın mal varlığına tedbir
Eski Bakan Aydın'ın mal varlığına tedbir
Yüce Divan yargılamalarından ilk tedbir, eski Bakan Koray Aydın ile...
Düşmandan değil 'ağa'dan kaçıyorlar
Düşmandan değil 'ağa'dan kaçıyorlar
Van Erciş'te, köy ağasının baskılarına dayanamayan 25' çocuk 120...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu