kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vanın Kırkdeğirmen köyünün hem muhtarı hem ağası olan Zeki Müjde ve adamlarının zulmü, 120 köylüyü evinden etti
Düşmandan değil 'ağa'dan kaçıyorlar
Kamyonlara yüklediler

Ağadan kaçış

Van'dan göçün ucu bucağı yok... 12 aile 120 ferdiyle kışın göbeğinde köyünü terk edip yollara döküldü. Eşyalar kamyonlara, acılar kalplere yüklendi. Geride şu iddia kaldı: "Muhtar seçiminde, 8 köyün ağası Zeki Müjde'ye karşı aday çıkardık diye köyde yaşayamaz olduk.

Düşmandan değil 'ağa'dan kaçıyorlar

Van Erciş'te, köy ağasının baskılarına dayanamayan 25' çocuk 120 köylü, İstanbul'a göçmek için kış ortasında yollara düştü.

Avrupa Birliği, Kuzey Irak gibi sıcak gelişmelere odaklanan Türkiye'nin doğusunda, gündeme damgasını vuracak bir insanlık dramı yaşanıyor. Van'ın Erciş ilçesine bağlı Kırkdeğirmen köyünde, köy muhtarı ve ağası Zeki Müjde'nin zulmüne ve yaptığı baskılara dayanamayan, 120 kişi çareyi evlerini terk ederek İstanbul'a göç etmekte buldu. Van'ın Erciş ilçesine bağlı 8 ayrı köyde yaşayan İskanlı Aşireti'nin reisi Zeki Müjde ve adamları yüzünden can güvenliklerinin kalmadığını belirten Akbaş ve Bayar ailelerine mensup 120 köylü, gözyaşları içinde asırlardır yaşadıkları toprakları terkettiler. Akbaş ve Bayar aileleri, devam eden olaylar nedeniyle 20 ailenin daha köyden ayrılmak üzere hazırlık yaptığını söylediler. Kış ortasında yaşlı, çoluk çocuk 120 kişiyi yollara düşürenZeki Müjdeve ülkenin en doğusundan en batısına göç etmeye zorlayan olayların fitili, son yerel seçimlerde ateşlendi.

RAKİP ÇIKMASINI SİNDİREMEDİ
İki dönemdir üst üste Kırkdeğirmen köyünde muhtar seçilen İskanlı Aşireti Ağası Zeki Müjde, 28 Mart yerel seçimlerinde Bayar ailesinden Sait Bayar'ın kendisine rakip olmasını hazmedemedi. Müjde, önce Bayar'a çekilmesi için baskı yaptı. Rakip muhtar adayı ve akrabalarını köyden atacağı yönünde söylentiler çıkartan Müjde, iddialara göre seçimi kazandıktan sonra hemen harekete geçti. Seçimden yaklaşık bir ay sonra Erciş ilçe merkezinde Sait Bayar ve akrabası Akbaş ailesinden 5 kişi, bir minibüsün içindeyken baskına uğradı. Sait Bayar kafasına aldığı balta darbesi ile beyin sarsıntısı geçirdi. Bayar'a 45 günAĞA VE ADAMLARINI ALLAHA HAVALE EDİYORUM:Gözleri görmeyen ve 130 haneli köyün en yaşlısı olan 90 yaşındaki Sano Akbaş, gözyaşlarını tutamayarak, 5 oğlum ve 40 torunum var. 90 yıldır bu köyde yaşıyordum. 4 oğlum hastanelik oldu. İçim yanıyor ama başka çaremiz kalmadı. Ağayı, Allaha havale ediyorum. Devlet hiç olmazsa bizden sonrakiler için çare bulsun dedi.rapor verildi. Akrabası Ahmet Akbaş ise demir çubukla dövüldüğü için 10 gün yoğun bakımda kaldı, kolu kırıldı. Sabri Bayar, Zeynel Abidin ve Haydar Akbaş ile Sıdık Turan da hastanelik oldu. Olayda 22 kişi gözaltına alınarak adli mercilere sevk edildi.

HAVAYA ATEŞ ETTİLER
Akbaş ve Bayar ailelerine mensup köylülerin iddialarına göre, ailelerine ait tarlaların sürülmesini engelleyen ve bahçelerindeki yüzlerce meyve ağacını gece karanlığında adamlarına kestiren ağa, köyün içinde silahlı korumalarıyla evlerin önünden geçerek küfürler yağdırdı, köyü terk etmeleri için tehditler savurdu, gece karanlığında havaya ateş ettirdi. Baskılara dayanamayarak köyü ilk terk eden Sait Bayar oldu. Bu arada geride kalan aileler ise mağduriyetlerine çare bulmakKOLAY PARA KAZANMAYA GİTMİŞLER: Akbaş ve Bayar ailelerine mensup, çocukların ve kadınların dahil olduğu göç olayının kendisiyle ilgisi olmadığını iddia eden Kırkdeğirmen Köyü Muhtarı Zeki Müjde, Biz bu ailelerle dostuz. Birbirimize kız alıp verdik, aramızda bir husumet de yok. Ancak bu insanlar, kendi aşiretlerinden CHP Milletvekili Mehmet Kartalın kışkırtmasıyla hareket ettiler. Buradaki zor hayat koşullarından kaçıp kolay para kazanmak için göç ettiler. Ben kimseye zulmetmedim diye konuştu. umuduyla, defalarca jandarmaya, valiliğe, İçişleri ve Adalet Bakanlığı'na hatta Cumhurbaşkanlığı'na dilekçe yolladılar. Ancak tüm girişimlerine rağmen, dertlerine çare bulamayan ve ağanın korkusundan ev ve arazilerini de satamayan 12 aile, köyü terk etmeye karar verdi. 120 kişi, İstanbul'a ve Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesine yerleşmek üzere eşyalarını kamyonlara yükleyip, bilinmeyenlerle dolu bir yolculuğa çıktı.

MİLLETVEKİLİ: ÇARESİZ KALDIK
Bu arada, Ağa Zeki Müjde'nin, Akbaş ve Bayar ailelerini kışkırtmakla itham ettiği, köylülerle aynı aşiretten olan CHP Van Milletvekili Mehmet Kartal, olaydan derin üzüntü duyduğunu kaydederek, "Barış için, kaymakamla beraber çok uğraştık ama Zeki Müjde oralı bile olmadı. Çaresiz kaldık" diye konuştu.

Ercan DEMİRCİ - VAN MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Eski Bakan Aydın'ın mal varlığına tedbir
 GATA'daki yaralı polis: Bizi ABD'li askerler kurtardı
 Mayınlı arazide petrol aranacak
 İngiliz diplomatlar Batman'ı inceliyor
 DEV-YOL Davası'nda 8 tutuklama
 Özbek Paşa, Dinçer'e tazminat ödeyecek
 Belediyeler Yasası Anayasa Mahkemesi'nde
 Latife Hanım uzun süre boşanmayı kabullenmedi
 Demirelci-Konseyci kavgası cemaati böldü
ERDAL ŞAFAK
Gerçekten hazır mısınız?
AB müzakereleri 56...
UMUR TALU
"Cep" telefonu
Cepte durduğu gibi durmuyor tabii.
ÖMER LÜTFİ METE
Serdengeçti, sırdan geçti
Merkez Bankası Başkanı...
Rumsfeld 'güreşe doymuyor'
Gençliğinde 12 yıl güreşle uğraşan ABD Savunma Bakanı, istifasını...
'Türkiye AB'ye güç katacaktır'
Tarihi 17 Aralık zirvesi bitti ancak halen Avrupa basınının...
Golün isim babaları
Golün isim babaları
Süper Lig'in gol yollarında en etkili futbolcuları kimler? İlk yarıda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu