kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Mal Birliği Rejimi' kaynana baskısını artırdı
'Mal Birliği Rejimi' kaynana baskısını artırdı

Hukukçular 'Mal Birliği Rejimi'nin evliliklerde aile baskısını artırdığına dikkat çekiyor. Mal Birliği Rejimi'nin ardından, aileler çocuklarının evlilikleri üzerindeki sınırlarını daha da genişletmeye çalışıyorlar.

Kaynana sorunu nedeniyle Türkiye'de her gün yüzlerce evlilik çatırdıyor. Ancak hemen paniğe kapılmayın! Psikiyatristler çiftlere uygulanan terapilerle bu evliliklerin kurtarılabileceğini söylüyor. Yalnızca kırsal kesimde değil, büyük şehirlerde de anneler oğullarının evlilik kararlarında söz sahibi olmaya çalışıyor. Eğitim durumları, yaşlar, statüler değişiyor. Ancak, 'kaynana baskısı'nın evlilikler üzerinde yol açtığı travmalar sürüyor. Hukukçulara göre 'şiddetli geçimsizlik' adıyla mahkemelere başvuran çiftlerin sorunlarının önemli bölümünün altında bu neden bulunuyor. Aile Mahkemeleri'nin aile terapistlerine yönlendirmesi sağlıklı bir şekilde sürerse, ancak problemin çözülebileceğini anlatan Avukat Altın Mimir; "Mal paylaşımı evlilik konusunda aile baskısının artmasına ve bir nedene bağlanmasına yol açıyor" diyor.

ARTIK EVLİSİNİZ!
Psikiyatristler bu sorunlarla kapılarını çalan çiftlere; "Gerekirse riske girin" önerisinde bulunuyorlar. Risk bu durumda psikiyatristlere göre; anne ve babayla en azından bir süre için ilişkileri sınırlamak anlamına geliyor. Hukuksal açıdan problem yaratmaya başlıyorsa, bu önlemin kaçılmaz olduğunun altını çizen uzmanlar; "Artık evlisiniz, bunu unutmayın" diyorlar. Bu konudaki görüşlerini almak üzere, sorularımızı Psikiyatri Uzmanı Dr. Özkan Pektaş'a yönelttik. Pektaş, kaynana sorunu nedeniyle çatırdayan evlilikleri kurtarma yollarını anlattı...

* Türk ailesi niçin bu kadar baskıcı?
Çünkü Türk ailesi çocuklarının kolay kolay özgürleşmesini istemiyor. Üstelik, bunun keyfini sürüyor. Gencin geleceğiyle ilgili çorbada tuzumuz olsun istiyoruz. Burada kendi mutsuzluklarımızın da payı var. Örneğin; eş seçimini kötü yapan aileler, çocuklarının kötü eş seçeceğinden korkup olaya müdahale ediyorlar. Kendi kocaları üzerinde etkisi bulunmayan kadınlar, çocuklarının üzerinde etkili olmaya çalışıyorlar. Semra Hanım'ın yaş grubundaki hanımların büyük bir kısmı Türkiye'de mutlu bir evlilik yaşayamadı. Hatta, çoğunlukla da ezildiklerinden bu çelişkiden doğurdukları erkek çocukla çıkmaya çalıştılar. Çocukları konusunda beklentiye giriyorlar. 'Karısına beni ezdirmez, ben de istediğim gibi kendi gücümü kuvvetimi hissederim' diye düşünüyorlar. Bu durum kız annelerinde daha az görülüyor.

* Neden babalar bu kadar etkili değil de, kaynanaların baskısı söz konusu?
Babalar çocuklarına yönelik bu baskıyı işleri konusunda uyguluyorlar. Babalarının yanında işe başlayan erkek çocuklar ciddi engellemelerle karşılaşıyor.

* Bu durumda ne yapılabilir?
Bu durumdaki anneleri ve babaları değiştirme şansı hiç yok. Gençlerin değişmesi gerekiyor. Hür iradeleriyle davranmaya mecburlar. Bunu yapmadıklarında evlilikler çatırdıyor ya da zaten hiç aile kuramıyorlar. Aile kursalar bile, devamlılığı sağlanamıyor. Çünkü günümüz kadını ciddi şekilde gözlerini açmış durumda. Bütün bu baskıya boyun eğmiyor.

SUÇLULUK DUYULUYOR
* Sorun her zaman açık mı yaşanıyor?
Bazen gizli kapaklı yaşanıyor. Evlenen çifte uydu muamelesi yapılıyor. 'Hadi gelin evde yemek yapmayın, akşamları yemeği birlikte yiyelim, sonra çay içelim...' deniyor. Çoğunlukla aynı apartmanda yaşanıyor. Yeni kurulan ailenin özgürlüğünü ilan etmesine izin verilmiyor. Bu durumda çiftler kendi evlerine yabancılaşıyorlar. Ailenin kendi iç dinamiklerinin oluşması engelleniyor. Bu sırada çocuk olup onların bakımı da ailenin büyükleri tarafından üstleniliyorsa, durum daha da dramatik bir hal alıyor. Talepler artıyor. Bunların sonunda kötü kopmalar yaşanıyor.

* Kaynana sorunu aile içinde ne zaman kopmaya yol açıyor?
Evliliğin ilk 2.5-3 yıl içinde sorunlar kendini buram buram hissettiriyor. Kötü kopuşlar oluyor. Erkek ailesine tepki verirse, suçluluk duygusuyla savaşıyor, kadın öfke duyuyor, derken travma oluşuyor.

* İlacı nedir?
Anne-babalar bu noktada pek bir şey yapamıyor. Gençler anne-babayı değiştiremeyeceği için araya mesafe koymak zorunda. Kendi kararlarına ailelerinin saygılı davranmasını istesinler.
Yarın: Kaynanalar neden reytingleri patlatıyor

Esra TÜZÜN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Türkçe seslendirme ayağa düştü!
 Balıklar ruhsal anlamda kendilerini aşacak...
 Nefes alamayınca öleceğimi sandım
 Taksim'in buluşma noktası yenilendi
 Hediye standları Beşiktaş'ta
 Bu işte bir iş var
 İlaç içmeyin meyve yiyin
 Siyahın derinliği Mine Sanat'ta
 Bir dokunuşla tüm koleksiyon
 'Burası bilinmeyen'
 Onur Ödülü Etikan'ın
 Yılbaşı Fırsatları
GÜLSE BİRSEL
Şöhret olmak acı ister!
Her ünlü kadın sanatçının...
AYŞE TÜTER
Mutfakta lezzet güneşi
Bademli gümüş balığı
Etli...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Kız tavlamak...
Bu sorular sadece birkaç örnek. Gittikçe...
Tansiyon hastaları tuzdan uzak durmalı
Tansiyon hastaları tuzdan uzak durmalı
Uzmanlara göre, tansiyon hastalarının tedavi dönemlerinde başarıyı...
Soğuk havalar kalbi etkiliyor
Soğuk havalar kalbi etkiliyor
Aşırı soğukların başta yaşlılar ve çocuklar olmak üzere sağlığı...
Rolü için soyunmayan bence oyuncu değildir
Rolü için soyunmayan bence oyuncu değildir
Akman 'Bir İstanbul Masalı'nda neler olacağıyla ilgili de şunları...
Her yerim gıcır gıcır
Her yerim gıcır gıcır
Geçtiğimiz hafta check-up yaptırdığını söyleyen 'taş bebek' lakaplı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.