kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her sabah güne Demirel ailesi ile başlıyorum
Her sabah güne Demirel ailesi ile başlıyorum
Sıkı diyetler hastalıklara yol açar

Özel doktoru Demirel'i anlattı

Doktoru Aylin Cesur Demirel'in yanından ayrılmıyor.

Dört yıldır Süleyman Demirel'in özel doktoru olan Aylin Cesur'la Demirel'in sağlığından diyete her şeyi konuştuk... Sayın Demirel'in çok güçlü bir yapısı var. Yaşından 20 yıl daha genç. Önerilerimi mutlaka dikkate alır.


Her sabah güne Demirel ailesi ile başlıyorum

Ankara Diyabet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Cesur, 4 yıldır eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in özel doktoru. Cesur'la diyetin püf noktalarından Demirel'in sağlığına her şeyi konuştuk.


* Sayın Demirel'le nasıl tanıştınız ve birlikte çalışmaya nasıl karar verdiniz? Kendisiyle ilk olarak dokuz yıl önce Cumhurbaşkanlığı Acil Sağlık Sistemi'ne seçildiğimde tanışma fırsatı elde ettim. Beş yıl süren bu görevin ardından, kendilerinin talimatları ile dört seneden beri de özel doktoru olarak görevime devam ediyorum.

* Demirel'in her programına katılıyor musunuz? Yaptığım işin doğası gereği tabii ki katılıyorum. Bütün medeni ülkelerdeki devlet başkanları ya da ülkelerin kaderinde söz sahibi olmuş kişiler, sağlık da dahil her türlü konuda titizlikle korunuyorlar. Süleyman Bey'in önemli bir devlet adamı olması, kendisine aynı titizliğin gösterilmesinin gereğidir.

* Süleyman Demirel'in çok yoğun bir çalışma programı var. Sürekli onunla olmak evliliğinizi ne şekilde etkiliyor? Sadece geçen yıl 60 bin kilometre yaptığımız düşünülürse, gerçekten de "yoğun tempo" doğru bir tanımlama... Bu yoğun tempoya rağmen, çok sevdiğim ve beni dinlendiren yemek yapmaya ve eşimle sosyal aktivitelere katılmaya zaman bulmak, imkansız değil. Programlı bir yaşam tarzı ile her şey mümkün.

* Güniz Sokak'ta bir gününüz nasıl geçiyor? Her sabah, Güniz Sokak'ta sayın Demirel ve eşi ile güne başlıyorum. O günün değerlendirmesinin ve günlük rutin kontrollerin ardından, Kuleli Sokak'taki çalışma ofisine gidiyoruz. Hafta içi hemen her gün yaptıkları (1 yıldan beri) öğleden sonraları yürüyüşlerinde ve gün içi diğer aktivitelerinde ya da seyahatlerinde kendilerine eşlik ediyorum. Akşam yine Güniz Sokak'ta, son talimatlarını alıp, yine hanımefendi ve sayın Demirel ile günü tamamlıyorum.

*Nazmiye Hanım'la ilişkileriniz nasıl? Onun sağlığıyla da ilgileniyor musunuz? Nazmiye Hanım benim için eşinin bir parçası. Çok severek ilgileniyorum.

* Süleyman Demirel'le doktor hasta ilişkiniz nasıl, söz dinleyen bir hasta mı? Hekimlik sanatının en zor ve en gerekli yönlerinden biri, hastanızla iyi kooperasyon kurabilmenizdir. İnsanları tanıma, anlama ve rahatlatma konusunda da üstünlüğü tartışmasız. Benim hiç çaba sarfetmeme gerek kalmadan, çoğu zaman kendisi beni rahatlatıyor. Bana göre "hasta" sözcüğü çok uygun değil. Her konuda olduğu gibi, sağlığına da medeni her insanın yapması gereken özeni gösteriyor. Benim ve gerektiğinde konsültasyonlarıyla bana destek veren çok değerli meslektaşlarımın önerilerine, rutin kontrollere açık. Sayın Demirel genetik olarak güçlü yapısıyla fizik yaşının 20 yıl gerisinde, sağlıklı bir birey.

* Konunun uzmanı olarak, nasıl beslenmemiz gerektiğini anlatır mısınız? Gıdaları, belli ölçüde ve zamanında tükettiğiniz ve dengeli beslenmeye dikkat ettiğiniz sürece, aşırı kısıtlamalara gerek yoktur. Aşırı tüketilmelerinin zararları tartışmasız olan maddeler, o meşhur üç beyaz, yani; şeker, tuz ve un ve bir de sarı; yani yağlar. Bunları içeren gıdaların mümkün olduğu kadar kısıtlı tüketilmeleri gerekir. O halde; börekler, çörekler, tatlılar, bisküviler ve kurabiyelerden uzak durulmalı. Beslenme programımız, sebze ve tahıl ağırlıklı olmalı. Kırmızı et daha az yer tutmalı, hatta beyaz et tüketiminde de aşırıya kaçmamalı! Etin yanında bir miktar da sebze tüketmek, faydalı. Öğünlerin aynı saatte ayarlanması da tercih sebebidir. Mutlaka kahvaltı ile güne başlanmalı! Üç ana ve üç ara öğün, sağlığına dikkat etmek isteyen her insanın beslenme programında yerini almalı! Ana öğünlerden iki-üç saat sonra alınacak ara öğünler, metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlar. Kabaca oranla; alınan gıdaların yüzde 55'i karbonhidratlardan, yüzde 30'u yağlardan, yüzde 15'i de proteinlerden oluşmalıdır. Günde 8-10 bardak su içilmeli, yemek öncesi bir bardak ve hatta lokmaların arasında da bir yudum su içiminin sayısız faydası göz önünde tutulmalıdır.

TATLI YERİNE MEYVE

* Akşam yemeklerinde nelere dikkat etmeliyiz? Akşam yemeklerinin saat 19.00'dan önce bitmiş olması gerekir. Yemek yerken mümkünse televizyon izlememeli. Yemek yerken televizyon izlemek, okumak, yemeğe konsantrasyonu bozarak, daha çok yemek yemeye sebep oluyor. İleri saatlerde acıkırsanız, 3- 4 tane badem, ceviz veya küçük bir kase yoğurdun içine elma doğrayıp yiyebilirsiniz. Bir davete katılmanız gerekiyorsa, ara sıcak olarak sebze içerenleri tercih etmek, yemeğe salatayla başlamak en doğrusu. Yemek sonrası tatlı yerine, meyve seçimi de bir başka doğru adım. Meyveyi yemekten hemen sonra tüketmek yerine, iki saat sonra tüketmeniz, akşam yemeğindeki son doğru adımdır.

* Akşam yemeklerinin 19.00'da bitmiş olması gerektiğini söylediniz. Ama bazı diyetisyenler, "Yemek yedikten bir saat sonra yatmamak koşuluyla, istediğiniz saatte yemek yiyebilirsiniz" diyor... Akşam yemeğinin 19.00'da yenmesi en sağlıklısı. Yaşam koşullarından kaynaklanan değişiklikler yapmak elbette mümkündür. Benim söylediğim, sağlıklı yaşamak isteyen kişilerin uygulaması gereken, sağlıklı beslenme konusundaki otoriteler tarafından doğruluğu ve üstünlüğü kanıtlanmış, tartışmasız kurallardır. Her zaman bir tane ve en doğru vardır!"

Dr. Aylin Cesur

Süleyman Demirel sağlığına çok özen gösteriyor. Haftaiçi her gün bir saat birlikte yürüyüş yapıyoruz. Tüm seyahatlerinde de kendisine eşlik ediyorum

Gıdaları belli ölçüde ve zamanında tükettiğiniz sürece, aşırı kısıtlamalar yapmanıza gerek yok. Ama akşam 19.00'dan sonra yememeye özen gösterin

Bir davete katılmanız gerekiyorsa yemeğe salata ile başlamak en doğrusu. Ara sıcak olarak da sadece sebzeli olanları tercih etmek gerek

Levent Çelikay

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Gömlek değiştiren adam
 Karımı kıskandım ben de kanser oldum
 Tutku benim pusulam
 Biricik'le ne zaman mutlu görünsek nazara geliyoruz
 En çok saçlarımı taramayı özledim
 Gelenekçiyim, turşumu hala kendim kuruyorum
 Evlat edinmek İslam dinine aykırıdır, tehlikeleri vardır
 Onlar İçin Hiçbir Şey Aynı Kalmadı
 Sekiz yaşındaki kızımın çeyizini bile hazırlamıştım
 BM'nin gözü eğitimde
 Sadece Ramazan'da aranmaktan sıkıldım
 Fotoğraf çektirirken önce utandım
 O her zaman merhametsiz biri
 Türkiye'de benden daha iyi sitcom çekebilen yok
 Erotik filmlerden zevk aldım
 Offshore'un genç şampiyonları
 Öfkeli durmayı seviyorum çünkü bu beni koruyor
 Mustafa Dağıstanlı: Yaşar Doğu bana küsmüş haberim yok
 Türkiye'nin ilk biseksüel filmi kapalı gişe oynuyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
100 milyon dolarlık yalı Türk alıcıları korkutuyor
100 milyon dolarlık yalı Türk alıcıları korkutuyor
Türkiye'nin en pahalı konutu olan 100 milyon dolarlık Şehzade...
Evangelistlerin hayallerinde kıyamet var
Evangelistlerin hayallerinde kıyamet var
Dünyadaki pek çok insan Amerikan politikalarını artık İncil'deki...
Portakal bayramını kutluyoruz
Sera icad oldu, mertlik bozuldu. Oysa eskiden her meyve ve sebzenin...
İyi bir yemek şölene benzer
Geçenlerde bir arkadaşım iyi bir restoran tavsiye etmemi istedi...
İşte tribünün efendileri
Tribün teröründe "hedefe" taraftar grupları ve tribün liderleri...
Sanırım şimdi 4 tane keçi alıp Etiler'de gezeceğim
Bu hafta Skoda Fabia ile Ünlüler Çiftliği'nde birinci gelen Toprak Sergen'i...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.